3D-virtuaalistudiossa voidaan luoda kokonaisia maailmoja
05.05.2011
Mediakeskus Lumeen virtuaalilavastuslaitteisto on uudistettu 3D-aikaan. Laitteistokokonaisuus antaa uusia ilmaisullisia mahdollisuuksia mediatuotantoihin, mutta myös muiden alojen opetukseen ja tutkimukseen.
3D-virtuaalilaitteistosta ja liikkeentallennusjärjestelmästä koostuva laitteistokokonaisuus on ainutlaatuinen Suomessa. Uusi laitteistokokonaisuus mahdollistaa ammattitasoiset elokuvan visualisoinnit ja erikoistehosteet, muun muassa digitaalisen ja reaalimaailman yhdistämisen. Pelitutkimuksessa teknologiaa voidaan käyttää digitaalisen ja reaalimaailman interaktiivisuuden tutkimiseen ja yhdistämiseen. Liikkeentallennus- eli motion capture -järjestelmän avulla tietokonepohjainen animaatio voidaan toteuttaa oikeiden näyttelijöiden liikkeillä ja eleillä.
– Uusi virtuaalilavastusjärjestelmäkokonaisuus on ainoa laatuaan koko maailmassa. Japanissa ja Yhdysvalloissa on käytössä muutamia vastaavanlaisia, mutta pienempiä järjestelmäkokonaisuuksia. Suuri green screen ja poikkeuksellisen laaja kamerapaikannusalue mahdollistavat tilaa vaativat tuotantotyypit ja kameran vapaan liikkumisen, kertoo studiopäällikkö Toni Tolin.
Aalto-yliopistolle tv-studio ja erityisesti digitaalisen ja virtuaalisen tilan käyttö avaavat uusia mahdollisuuksia yhdistää teknologinen ja taiteellinen opetus ja tutkimus. Mediatuotantojen lisäksi uusia mahdollisuuksia avautuu esimerkiksi arkkitehtuurin ja teollisen muotoilun opetukselle ja tutkimukselle. Tavoitteena ovat eri aloja yhdistävät modernit ja uutta luovat työskentelymetodit: virtuaalistudio antaa mahdollisuuden mallintaa ja testata mahdottomia tiloja, lavastuksia ja visioita, joita ei oikeasti voi rakentaa.
Taideteollisen korkeakoulun elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitoksen koulutus yhdessä Mediakeskus Lumeen televisiostudion teknologian kanssa edustavat kansainvälisestikin tarkasteltuna huipputasoa. Perinteisten lavastustekniikoiden sekä virtuaalilavastuksen koulutuksesta ja tutkimuksesta on jo runsaan kymmenen vuoden kokemus. Laitoksen virtuaalilavastuskurssit järjestetään yhteistyössä ammattikorkeakoulu Arcadan kanssa.
– Koulutus ennakoi lavastajan työn muuttumista. Tulevaisuudessa vuorovaikutus rakennetaan yhä useammin pre-studiossa, mikä vaikuttaa myös sisältöihin, arvioi lehtori Lauri Ikäheimonen.