Lyhytelokuva kuin yksi kirkkaaksi hiottu tiivistymä

06.05.2011

Lyhytelokuva mielletään usein vain harjoitustyöksi tai käyntikortiksi pitkää elokuvaa varten. Väitöstutkimuksessaan ”Timantiksi tiivistetty – kerronnalliset strategiat fiktiivisessä lyhytelokuvassa” elokuvaohjaaja Saara Cantell esittelee uudenlaisen tavan ajatella alle viidentoista minuutin mittaista elokuvaa.

Lyhytelokuvien ohjaajana on välillä tuntunut, että tarjoamiani runoja luetaan romaanin kriteerein tai sadan metrin juoksuun valmistautumiseeni tarjotaan maratonille sopivaa nestetankkausta.

Etsiessään vastausta lyhytelokuvan lumouksen arvoitukseen Saara Cantell pohtii, mitä lyhytelokuva tekee erityisen hyvin lyhyytensä vuoksi – ei siitä huolimatta. Millaiset ilmaisukeinot ovat mahdollisia ja luontevia nimenomaan tai ensisijaisesti lyhytelokuvalle? Lähtökohtana tutkimukselle on näkemys lyhytelokuvasta itsenäisenä taidemuotona, joka poikkeaa kerrontakeinoiltaan osin ratkaisevastikin pitkän näytelmäelokuvan dramaturgiasta. Keskeisenä strategiana lyhytelokuvan analysointiin itsenäisenä ja omaehtoisena taidemuotona Cantell tarjoaa rinnakkaisten tiivistettyjen ilmaisumuotojen, vitsin ja runon, kautta aukeavaa mallia.

Lyhytelokuvan voi useasti ajatella rinnastuvan vitsiin yllättävään loppukäänteeseen perustuvan rakenteensa kautta. Toisaalta lyhyessä fiktioelokuvassa tarkasteluun on mahdollista valita yksittäinen paljastava tai poeettinen hetki, jonka kautta tarina aukeaa syvyyssuuntaisiin tasoihinsa. Tuokiossa olemisen ja tiivistämisen taidon kautta lyhytelokuva hyödyntää kerronnassaan runon ilmaisukeinoja.

Saara Cantell (s.1968) on helsinkiläinen elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi Taideteollisen korkeakoulun elokuvataiteen laitokselta 1996. Cantell on käsikirjoittanut ja ohjannut lukuisten lyhytelokuvien lisäksi televisiosarjoja, radiokuunnelmia sekä kaksi pitkää elokuvaa, Unna ja Nuuk (2006) ja Kohtaamisia (2010). Lisäksi hän on vieraillut opettajana ja luennoitsijana useissa elokuva-alan oppilaitoksissa.

Cantellin elokuvat ovat keränneet palkintoja sekä kotimaisilla että kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla varhaistuotantoon kuuluvista lyhytelokuvista Sirpalesatu (1995) ja Peilikirkas päivä (1997) lähtien. Vuonna 2010 Cantell sai elokuvan valtionpalkinnon yhdessä kuvaaja Marita Hällforsin kanssa. Hän oli myös Jussi-ehdokkaana parhaasta ohjauksesta elokuvasta Kohtaamisia.

Tutkimukseen kuuluva viisi lyhytelokuvaa käsittävä taiteellinen osa on kirjan dvd-liitteenä.

Taiteen maisteri Saara Cantellin väitöskirja Timantiksi tiivistetty - dramaturgia ja kerronnalliset keinot lyhyessä fiktiivisessä lyhytelokuvassa tarkastettiin Aalto-yliopiston taideteollisessa korkeakoulussaperjantaina 6. toukokuuta 2011. Vastaväittäjänä toimi professori FT Kimmo Laine, Oulun yliopisto.

Väitöskirja Timantiksi tiivistetty ilmestyi huhtikuussa 2011 Aalto-yliopiston taideteollisen korkeakoulun julkaisusarjassa.

Tilaukset: TaiK Julkaisut, puh. (09) 7563 0319, books [at] taik [dot] fi tai www.taik.fi/kirjakauppa

Takaisin