MoA 2011 yhteistyökumppanit ja ystävät palkitsivat opinnäytetöitä

25.05.2011

Palkittuja on yhteensä seitsemän tuoretta taiteen, muotoilun ja arkkitehtuurin ammattilaista. Heistä kuusi taiteen maisteria on Taideteollisesta korkeakoulusta sekä yksi arkkitehti Insinööritieteiden korkeakoulusta.

Pääsponsorit palkitsivat tilasuunnittelun ja kalustussuunnittelun opinnäytetyöt

Näyttelyn pääyhteistyökumppani Sponda palkitsi tilasuunnittelun koulutusohjelmasta valmistuvan Minna Piirosen, jonka opinnäyte käsittelee kattojen hyödyntämistä kaupunkiviljelyssä. Spondan valintakriteerinä oli kestävän kehityksen edistäminen kaupunki- ja tilasuunnittelussa. Perusteluissaan Spondan liiketoimintajohtaja Kari Koivu toteaa: − Ilmastonmuutoksen torjuminen ja energiatehokkuuden parantaminen vaatii kiinteistöalalta sekä kiinteistöjen käyttäjiltä innovatiivisia ratkaisuja. Viherkatot vähentävät ympäristön kuormitusta ja tasoittavat äärimmäisiä sääilmiöitä. Viherrakentamisen avulla kattomaisemia voidaan kehittää esteettisimmiksi ja lisätä kaupungin viihtyisyyttä. Haluamme valinnallamme edesauttaa kestävän kehityksen toteuttamista innovatiivisella tavalla myös pääkaupunkimme rakennuskannassa.

Kodin sisustuskulttuurin kehittämiseksi työskentelevä Askon Säätiö palkitsi Henri Halla-ahon opinnäytetyön ”Kuluminen rakennetussa ympäristössä ja esineissä” kalustesuunnittelun koulutusohjelmasta. Palkitsemisen perusteluna esitettiin seuraavaa:

− Halla-aho käsittelee opinnäytteessään kulumisen estetiikkaa rakennetussa ympäristössä hetkellä erittäin ajankohtaisesta ja tarpeellisesta ekologisuuden näkökulmasta. Tekijä on pystynyt pohtimaan ekologisuutta laajassa yhteydessä kuten materiaalivalinnoissa ja konstruktioissa. Opinnäytetyö on merkittävä konsepti, jossa Halla-aho osoittaa valmiutensa tuotesuunnitteluun ja muotoilijan ammattiin.

Rehtori palkitsi kolmen alansa osaajan yhteistyön

Aalto-yliopiston rehtori Tuula Teeri palkitsi teollisen muotoilun koulutusohjelmasta valmistuvan Markus Aholan Living in a Motion -opinnäytteen, joka käsittelee matkustajan tilakokemusta risteilyaluksella. Lopputuloksena on risteilyaluksen yleisten tilojen tilasuunnitelma, jossa keskiössä on vehreä keskuspuisto palveluineen. Työ on toteutettu yhteistyössä aiemmin valmistuneiden Pekka Lampisen (kauppatieteet) ja Martin Bergströmin (meritekniikka) kanssa. Tuula Teeri perustelee palkintoa seuraavasti:

− Lopputyö on kaupan, tekniikan ja muotoilun opiskelijoiden osaamiset yhdistävä mittava projekti, jossa on otettu huomioon niin työn tilaajan, valmistajan ja käyttäjän tarpeet kuin suomalaisen teollisuuden haasteet ja vaatimukset. Risteilyaluskonsepti on osoitus Aallon vahvuudesta yhdistää kolmea alaa sekä kolmen alansa osaajan yhteistyöstä, jotka vahvistavat toistensa osaamista yhteistä projektia tehdessä.

MoA11-festivaalin visuaalinen ilme palkittiin

Aalto-yliopiston taideteollisen korkeakoulun dekaani Helena Hyvönen palkitsi MoA11-festivaalin visuaalisen ilmeen suunnitelleen kolmen graafisen suunnittelun opiskelijan muodostaman tiimin: Ville Salervon, Hannu Hirstiön ja Sarun Pinyaratin.

− Kokonaisuus on osoitus tekijöidensä ammattitaidosta, korkeista laatuvaatimuksista ja tinkimättömyydestä. Palkittavat tekevät työnsä huolella perustuksista lähtien rakentaen näin työlleen vahvan pohjan. Tekijät eivät suostu kompromisseihin, vaan perustelevat näkemyksensä asiantuntemuksella. He toimivat ryhmänä erinomaisesti ja täydentävät toisiaan, Helena Hyvönen perustelee palkitsemistaan.

MoA 2011 -yhteistyökumppanit palkitsivat myös valmistuneita

Stefania Passera, graafinen suunnittelu

Soita mummolle - sosiaalinen kampanja, jonka tavoitteena lisätä tietoisuutta vanhusten yksinäisyydestä

Palkitsija: SATO Oyj

Hyväntuulisella otteella vakavaan asiaan tarttuva kampanja, jonka vahvuutena on yksinkertaisuus ja välittömyys. Kampanjan taustalla oleva ajatus ihmisten ja yhteisöjen välisen kommunikaation lisäämisestä ruohonjuuritasolla muistuttaa yksilöiden vaikutusmahdollisuuksista lähiympäristöönsä ja kannustaa yhteisöllisyyteen.

Hyerin Jung, taideteollinen muotoilu

Towards Co-Dining – Haptic Experience in Tableware, Lumia

Palkitsija: Iittala

Hyerin Jungin työssä näkö-, maku-, haju-, kuulo- ja tuntoaisti muodostavat yhdessä ruokailijan kokemuksen. Jung tutkii oivaltavasti, miten ruokailussa käytettävä keraaminen kulho voisi stimuloida yhtä aikaa näkö- ja tuntoaistia. Astiaan yhdistetty uusi materiaali, silikoni, toimii visuaalisesti kauniina koristeena ja tuntoaistilla tunnistettavana elementtinä.

Sofia de Vocht, arkkitehtuuri

Varkaus – Neljä tulevaisuutta kutistuvalle kaupungille -diplomityössä perehdytään kaupunkien kutistumiseen suomalaisena ilmiönä, tutkimuskohteena Pohjois-Savossa sijaitseva Varkauden kaupunki.

Palkitsija: Artek

De Vocht palkitaan erityisesti työhönsä sisältyvästä tieteiden välisestä vuoropuhelusta ja sosiaalisesta otteesta. De Vochtin työssä on vahva muodon ja estetiikan taju. Työstä välittyy myös arkkitehtuurin kyky rikkoa rajoja ja ulottua pintaa syvemmälle.

Elissa Eriksson, kuvataidekasvatus

Tämä on kuitenkin minun kaupunkini – kolme kaupunkitilaan sijoittuvaa teosta, tavoitteena kyseenalaistaa julkisessa kaupunkitilassa vallitsevia lainalaisuuksia sekä etsiä keinoja tavallisen ihmisen tulla näkyväksi.

Palkitsija: kuvataiteilija Jani Leinonen

Elissa Erikssonin katutaideteokset nostavat esiin epäkaupallisia aiheita kauniilla ja sosiaalisella tavalla. Hänen teoksensa käyttää massojen voimaa valtaamaan kaupallisen tilan takaisin ihmisille, pois yrityksiltä. Hän luo taiteellaan ilmiöitä ja ottaa kantaa siihen kenelle julkinen tila kuuluu. Palkintona Eriksson saa valita yhden Jani Leinosen taideteoksen.

Palkitut opinnäytteet ja koko MoA11-näyttely on yleisön nähtävissä sunnuntaihin 29. toukokuuta saakka. Näyttely koostuu 69:stä taiteen ja designin opinnäyteteoksesta sekä MoA Extended -osion 11:stä kauppatieteiden ja tekniikan alojen työstä. Näyttely sijaitsee Salmisaarentalossa Helsingin Ruoholahdessa.

Katso myös:

www.moa.fi

Takaisin