Ensimmäiset professorinimitykset uusiin urajärjestelmiin

27.05.2011

Sampsa Hyysalo on Aalto-yliopiston taideteollisen korkeakoulun ensimmäinen professori tenure track -urajärjestelmässä. Professor of Practice -tehtäviin on nimitetty Alastair Fuad-Luke ja Eero Miettinen. Kaikki professuurit sijoittuvat muotoilun laitokselle.

Dosentti, FT Sampsa Hyysalon professuuri keskittyy yhteissuunnittelun ja muotoiluyhteistyön tutkimukseen ja opetukseen. Hyysalo täydentää muotoilun laitoksen asiantuntemusta erityisesti tutkijakoulutuksessa tarvittavan teoreettisen ja menetelmällisen asiantuntemuksen alalla.

Hyysalo on toiminut tutkijana muun muassa Helsingin yliopiston Tutkijakollegiumissa ja Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun johtamisen laitoksella. Hän vetää Innovations and Users (INUSE) -tutkimusryhmää, joka yhdistää neljää Aalto yliopiston kuudesta korkeakoulusta.

INUSE-ryhmä tutkii käyttäjälähtöisiä innovaatiota sekä teknologian, käytäntöjen ja organisaatioiden kehittämistä yhteissuunnittelun avulla. Hyysalo palkittiin Suomen Akatemian yhteiskunnallinen vaikuttavuus - tunnustuspalkinnolla 2010.

Tenure track tarjoaa tutkijoille selkeän ja hyvin tuetun urapolun kohti professoritason tehtäviä. Urajärjestelmän periaatteena on, että sekä yliopisto että yksilö sitoutuvat akateemiseen uraan. Selkeät odotukset ja kannustimet sekä henkilökohtaisen, ammatillisen ja akateemisen kasvun tukeminen ovat olennainen osa järjestelmää.

Fuad-Luke ja Miettinen Professor of Practice -tehtäviin

Muotoilun uudet sovellusalat -professuuriin on nimitetty Alastair Fuad-Luke. Hän on työskennellyt pitkään eri tehtävissä erityisesti kestävän muotoilun ja yhteissuunnittelun alueilla. Viimeksi Fuad-Luke on toiminut Entrepreneurship for Creative Practice -maisteriohjelman johtajana Plymouthin College of Artissa Iso-Britanniassa.

Teollinen muotoilija Eero Miettisen professuurin ala on muotoilu ja kansainvälinen tuotekehitys. Miettinen on Suomen tunnetuimpia teollisen muotoilun asiantuntijoita. Hän on toiminut muun muassa Nokian muotoilujohtajana sekä suunnittelijana autoteollisuudessa.

Molemmat professuurit on perustettu Lahden kaupungin lahjoituksen tuella. Professorien tehtävänä on opetuksen ja tutkimuksen lisäksi osallistua Lahden kaupungin alueen kehittämiseen. Fuad-Luken ja Miettisen Professor of Practice -nimitykset ovat määräaikaisia.

Lisäksi vierailevaksi professoriksi muotoilun laitokselle on kutsuttu professori, arkkitehti LOU Yongqi Tongjin yliopistosta Shanghaista. LOU on suorittanut tohtorin tutkinnon kaupunkisuunnittelun alueelta Tongjin yliopiston Architecture and Urban Planning College CAUPissa. LOU on Taideteollisen korkeakoulun ensimmäinen kiinalainen vieraileva professori. LOUn professuuri vahvistaa kestävään kehitykseen liittyvää opetusta ja tutkimusta sekä Aallon ja Tongjin yliopiston yhteistyötä.

Takaisin