Sankarit rikkovat tavanomaisuuden rajat julistenäyttelyssä
10.06.2011
Taideteollisen korkeakoulun ja Lahden ammattikorkeakoulun Muotoilu- ja taideinstituutin opiskelijoiden pohtivat sankaruutta yhteisessä julistetyöpajassa, jonka tuloksena syntyi näyttely Lahden julistebiennalen yhteyteen. Biennalen viisihenkinen kansainvälinen jury vieraili Taideteollisessa korkeakoulussa kesäkuun alussa keskustelemassa opiskelijoiden kanssa julistetyöpajassa syntyneistä töistä.
Sankari x 25
Jokainen opiskelija, kuten jokainen suunnittelija, löysi sankarinsa omista lähtökohdistaan. Työpajan aihetta sankari – hero, ei tarkoituksella määritelty tarkasti. Sankaruuteen sisältyy ristiriita siitä, että toisen sankari voi olla toisen vihollinen. 25 opiskelijaa, 25 sankaria – kansainvälisen juryn puheenjohtaja, tanskalainen graafinen muotoilija Gitte Kath näkikin opiskelijoiden julisteet keskusteluna sankaruuden olemuksesta.
‒ Jos tekisin itse julisteen tästä aiheesta, en osaisi sanoa, mikä lopputulos olisi, Gitte myöntää.
Julisteissa seikkailevatkin sotasankarit, äidit, sarjakuvahahmot ja mattimeikäläiset. Opiskelijoiden silmin sankari voi olla tavallinen ihminen, joka vaikuttaa omilla teoillaan muiden elämään tai yksinkertaisesti machomies, joka tiskaa puolisonsa astiat.
Juryn suomalaisjäsen Pekka Piippo rohkaisi opiskelijoita kokeilemaan epäsovinnaisiakin ideoita yliopiston turvallisessa ympäristössä. Taideteollisen korkeakoulun kasvatti muisteli omia opiskeluaikojaan ja kehotti opiskelijoita sparraamaan toisiaan.
Vahvat ideat eivät ole kielestä riippuvaisia kuten opiskelijoiden julisteet kertoivat. Sankaruuden tulkinnat puhuttelivat niin meksikolaista German Montalvoa kuin sveitsiläistä Stephan Bundiakin.
Kun sanat eivät riitä
Gitte Kathilla on kokemusta kansainvälisistä juryista ympäri maailmaa ja hän kokee Lahden julistebiennalen puheenjohtajan tehtävän kunnia-asiana.
‒ Olemme nähneet upeita julisteita ja meillä on ollut hienoja keskusteluja. Koska työskentelen paljon yksin pienelle teatterille, ovat tällaiset keskustelut erittäin tärkeitä minulle. Suunnittelijana on tärkeää saada palautetta omasta työstä.
Mitä sitten renessanssinaiseksikin tituleerattu ja palkittu muotoilija haluaisi sanoa nuorille suunnittelijoille?
‒ Julistetta tehdessä on tärkeää olla totuudenmukainen ja rehellinen itselleen. Muistakaa käyttää omaa visuaalista kieltä! Julisteet ovat keskustelua, jota käydään katseella. Mutta sen kielen löytäminen vie aikaa, täytyy olla kärsivällinen, Gitte naurahtaa.
Juryn viides jäsen, unkarilainen Peter Pòcs on sanonut sen osuvasti: Kun sanat loppuvat, siitä juliste alkaa. (When words stop, the poster begins).
Teksti: Anu Valkeajärvi
Kuvat: Virpi Velin
Julistetyöpajan ”SANKARI” työt ovat esillä Lahden keskustassa liikkeiden näyteikkunoissa kesäkuun ajan.
Työpajan ohjaajina toimivat Eero Aulio (Lahden ammattikorkeakoulun Muotoilu- ja taideinstituutti LAMK) ja professori Marjatta Itkonen (Aalto-yliopiston taideteollinen korkeakoulu).
Työpajaan osallistuivat LAMKin opiskelijat Jenna Seikkula, Lauri Ryynänen, Sini Nihtilä, Karoliina Myllymäki, Carina Wacker, Ilja Klemencov, Ana Sofia Martins, Kanerva Karpo, Henna Havukainen, Sanna Koivumäki, Samuli Ikäheimo (valok.), Anna Savolainen, Emmi Vartiainen, Veera Ala-Vähälä, Aino-Maria Vuoti, Jenni Virtanen sekä Taideteollisen korkeakoulun opiskelijat Enni Koistinen, Milena Huhta, Pauliina Holma, Sanna Turunen, Martina Babisova, Nathan Gordon, Sarun Pinyarat, Nicole Adams, Jyri Pieniniemi ja Evangelia Temponera.
Katso myös:
Ess.fi: Näyteikkunoista tehtiin näyttelyikkunoita