Aalto-yliopiston pääkampus Otaniemeen

17.06.2011

Aalto-yliopiston hallitus päätti tänään yliopiston henkilöstölle ja opiskelijoille jo aiemmin jaetun esityksen mukaisesti, että Aalto-yliopiston pääkampus sijoitetaan Otaniemeen. Hallitus päätti myös Taideteollisen korkeakoulun ja arkkitehtuurin laitoksen yhdistämisestä uudeksi korkeakouluksi ensi vuoden alusta alkaen.

Yhden pääkampuksen malli tukee parhaiten Aalto-yliopiston mission toteuttamista monialaisena ja uutta luovana yliopistona. Toimintoja keskittämällä luodaan edellytykset laadukkaalle, innostavalle ja monipuoliselle oppimisympäristölle, jossa opiskelijoilla on aito mahdollisuus tehdä valintoja. Yhteinen kampus tukee rajoja rikkovaa tutkimusta ja taiteellista toimintaa mahdollistamalla rikkaan ja vilkkaan vuorovaikutuksen.

Hallituksen tekemän linjapäätöksen mukaan Aalto-yliopiston kampusratkaisua rakennetaan vaiheittain sekä taloudellisesti että ekologisesti kestävällä tavalla. Yhteisen pääkampuksen kehittäminen alkaa keskittämällä yliopiston kandidaattiopetus Otaniemeen asteittain vuodesta 2013 alkaen.

Uudisrakentaminen keskitetään Otaniemeen, jossa opetus- ja tutkimustilojen yhteiskäyttöä voidaan kehittää luovasti ja kustannustehokkaasti. Toisaalta Aalto-yliopisto ei luovu omistamistaan tiloista, jotka palvelevat hyvin tarkoitustaan. Kauppakorkeakoulun toiminta jatkuu nykyisissä tiloissa Helsingin Töölössä kandidaattiopetusta lukuun ottamatta. Keskeisen sijaintinsa vuoksi näitä tiloja voidaan kehittää myös siten, että ne palvelevat muidenkin Aalto-yliopiston korkeakoulujen tarpeita Helsingin keskustassa.

Aalto-yliopiston hallitus päätti myös tänään, että taideteollinen korkeakoulu ja arkkitehtuurin laitos yhdistetään uudeksi korkeakouluksi 1.1.2012. Alustavan suunnitelman mukaan nykyisen Taideteollisen korkeakoulun toiminta siirtyy Otaniemeen uusiin tiloihin niiden valmistuttua arviolta vuonna 2015. Tämä vahvistaa myös merkittävästi taideteollisen korkeakoulun ja arkkitehtuurin laitoksen muodostaman uuden korkeakoulun menestymisen edellytyksiä. Aalto-yliopisto jatkaa toimintaa myös yliopiston muissa toimipisteissä sekä Suomessa että ulkomailla siinä laajuudessa kuin on tarpeen strategisten kumppanuuksien ja yhteistyön toteuttamiseksi.

- Olen vakuuttunut siitä, että toimiminen pääasiassa yhdellä kampuksella vie Aalto-yliopiston varmimmin kohti maailmanluokkaa. Olen iloinen, että perusteellinen valmistelutyö on saanut niin aaltolaiset kuin sidosryhmämmekin ideoimaan ja pohtimaan yhteistä tulevaisuuttamme. Työ elävän ja uudenlaisen toimintakulttuurin mahdollistavan kampuksen rakentamiseksi pääsee nyt toden teolla käyntiin, kertoo Aalto-yliopiston rehtori Tuula Teeri.

Hallituksen päätöstä edelsi laaja, noin vuoden kestänyt keskustelu ja valmistelu niin yliopiston sisällä kuin sen sidosryhmiä kuunnellen. Tammikuussa 2011 rehtori Tuula Teeri esitteli henkilöstölle ja opiskelijoille yhteiseen valmistelutyöhön pohjautuvan ensimmäisen vision kampusratkaisusta, minkä jälkeen keskustelua jatkettiin mm. viidessä temaattisessa työryhmässä. Niiden jäsenet edustivat kaikkien Aallon korkeakoulujen henkilöstöä ja opiskelijoita. Työryhmien loppuraporteissa korostettiin luovan tilasuunnittelun tarjoamia mahdollisuuksia uudenlaisille eri alojen ja ryhmien välisille kohtaamisille, kanssakäymiselle ja näkyvyydelle.

Päätöstä valmisteltaessa Aalto-yliopiston johto tapasi eri asiantuntijatahojen lisäksi sekä Espoon että Helsingin johtoa ja keskusteli monista eri kampusvaihtoehdoista sekä niiden edellytyksistä ja mahdollisuuksista. Keskustelut jatkuvat molempien kaupunkien kanssa nyt tehdyn kampusratkaisun pohjalta.

- Myös Aalto-yliopiston ylioppilaskunta tervehtii kauan odotettua kampuspäätöstä ilolla. Aivan kaikkia nykyisiä opiskelijoita opetuksen siirtyminen Otaniemeen ei toki miellytä, mutta yhteisen kampuksen edut ja mahdollisuudet pitkällä aikavälillä ovat kiistattomat, toteaa Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Saara Hyrkkö.

Aalto-yliopiston arvot ja tehtävä ohjaavat tulevan pääkampuksen suunnittelua ja rakentamista. Tavoitteena on luoda elävä ja vuorovaikutteinen tutkimus- ja oppimisympäristö, jossa työ, opiskelu, harrastaminen ja eläminen nivoutuvat luontevasti toisiinsa. Kestävän kehityksen toteutuminen edellyttää mm. uudenlaisia energia- ja liikenneratkaisuja. Tavoitteena on myös monipuolistaa palvelu- ja kulttuuritarjontaa sekä harrastusmahdollisuuksia.

Takaisin