Taide tuli taloon Otaniemessä

05.07.2011

Taiteiden talo aloitti toimintansa kevään lopulla Otaniemessä Lämpömiehenkujalla. Talo sijaitsee Alvar Aallon suunnittelemassa rakennuksessa, joka on ollut aiemmin VTT:n käytössä.

– Taideteollisen korkeakoulun taiteen laitokselta on aiemmin puuttunut työtiloja, laitoksen johtaja, professori Helena Sederholm toteaa, uudet tilat tulevatkin enemmän kuin tarpeeseen.

Vielä talo on hiljainen, mutta syksyllä uusien opiskelijoiden ja professorien myötä, toiminta tulee käynnistymään kunnolla. Projektitilat saadaan valjastettua opetus-, tutkimus- ja opiskelukäyttöön.

Taiteiden taloon tulee sijoittumaan taiteen laitoksen neljä maisterikoulutusohjelmaa: kuvataiteiden, ympäristötaiteen, taiteen kuratoinnin ja näyttelypedagogiikan sekä ePedagogy Designin MA-koulutusohjelmat.

– Nämä tilat on tehty monitieteellistä työskentelyä varten. Aloittelemme lobbausta myös tekniikan alan opiskelijoille, ja tavoitteena on, että syksyllä pääsemme käynnistämään kunnolla toiminnan, Sederholm valottaa suunnitelmia Taiteiden talon osalta.

Toiminta käynnistynyt Future Art Base -hankkeella

Taiteiden talossa on “Tulevaisuuden taiteen tukikohdan” toimintoja, erityisesti biotaiteen työskentelytiloja. Biotaide on monitieteellinen ala, missä käytetään materiaaleina orgaanisia aineita. Se sijoittuu taiteen ja tieteen, erityisesti luonnontieteiden, välimaastoon.

Itse Future Art Base -ohjelma on jaettu kahteen suuntaukseen: taide ja talous sekä taide ja teknologia. Taiteen ja talouden suuntaus on teoreettinen, ja se tulee pohtimaan vaihtoehtoisia taide- ja sosiaaliperustaisia toimintamalleja talouselämälle. Taide ja teknologia taas keskittyy nimenomaan biotaiteisiin. Ajatuksena on saada käyntiin toimivia poikkitieteellisiä hankkeita.

– Verkostoja luodaan parhaillaan, ja olen itsekin jo käynyt tutustumassa esimerkiksi nanomikroskooppien maailmaan, kertoo Sederholm.

Syksy tuo vieraiksi maailmanluokan biotaitelijoita

Syksyllä tilat ottavat haltuun Aalto-yliopiston residenssitaiteilijoina vierailevat maailmanluokan biotaiteilijat, Oron Catts ja Ionat Zurr, University of Western Australian biotaideinstituutti SymbioticAsta.

- Yksi toiminta-ajatuksista on, että kansainväliset taiteilijat saavat tulla työstämään omaa taidettaan, Taiteiden talon tilat ovat käytössä nimenomaan yhteistyötä varten, Sederholm mainitsee. Tiloihin on tulossa tätä tukemaan myös visualisointilaboratorio.

Talo tulee olemaan taiteiden käytössä laajemmaltikin tulevaisuudessa, muun muassa opiskelijoiden työskentelytiloina. Lisäksi Otaniemessä tulee työskentelemään esimerkiksi viisi professoria, laitoksen johtaja, lehtori, tutkimushenkilökuntaa, vierailevia tutkijoita, taiteilijoita ja opettajia.

Teksti: Minna Pasanen ja Annika Artimo

Lisätietoja:

Helena Sederholm, professori
Taideteollinen korkeakoulu,taiteen laitos
p. 050 3141 546
helena.sederholm [at] aalto [dot] fi

Takaisin