Klassikkojen muotoilijaa kunnioitetaan kolmella näyttelyllä

14.07.2011

Designmuseossa on kesäkaudella esillä muotoilija, professori Kaj Franckin syntymän 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi kolmen näyttelyn sarja. Päänäyttelyssä, Kaj Franck – universaaleja muotoja avataan Kaj Franckin muotoilua ja persoonaa eri näkökulmista. Elokuun loppupuolelle nähdään Arabian Galleriassa Arabian Franck -näyttely ja elokuun 14. päivään saakka Designmuseon galleriassa on esillä B15 Kaj Franckin oppilaat -näyttely.

Kaj Franck – universaaleja muotoja -näyttelyn teemoina nousevat esiin muun muassa Kaj Franckin suhde vanhaan teolliseen perinteeseen, kansanomaiseen esinekulttuuriin ja japanilaiseen kulttuuriin. Näyttelyn keinoin valotetaan myös Franckin erilaisia rooleja niin taiteilijana ja teollisena muotoilijana, alan vaikuttajana, opettajana kuin myös yksityishenkilönä.

Näyttelyn teemoja syventää laaja ja moniääninen Kaj Franck – universaaleja muotoja -teos.

”Suomalaisen muotoilun omatunto”

Arabian Galleriassa on esillä Arabian Franck -näyttely, joka avaa ”suomalaisen muotoilun omaksitunnoksi” kutsutun monipuolisen muotoilijan merkitystä osana suomalaisen teollisuuden historiaa ja sarjatuotantoa. Arabian Franck -näyttelyn tavoitteena on kertoa käyttöesineiden ja valokuvien kautta klassikkomuotoilijan roolia tehtaan suunnitteluryhmän esimiehenä ja tiimin jäsenenä.

Arabian Franck -näyttely avaa suomalaisille tuttujen ja myös vähemmän tunnettujen arkiesineiden kautta Kaj Franckin muotokieltä ja keskeistä roolia Arabian keramiikkatehtaan muotoilijatiimissä. Franckin aikalaisten tuotannossa voi havaita toisaalta yhteistyön saumattomuutta, mutta myös taitelijoiden omaa persoonallista antia.

Arvostettu opettajapersoona

B15 – Kaj Franckin oppilaat -näyttely esittelee Franckin kotimaassa ja kansainvälisestikin tunnettujen oppilaiden taiteellista tuotantoa ja avaa näkökulmia hänen elämäntyöhönsä opettajana. Kaj Franck toimi vuosina 1960–68 Taideteollisen oppilaitoksen taiteellisena johtajana.

Lukemattomat muotoilijasukupolvet ovat saaneet vaikutteita ja inspiraatiota arvostetulta opettajapersoonalta, jonka perintö on kantanut oppilaiden kautta nykypäivään saakka. Näyttelyn teoksista voi nähdä kuinka Franckin perintö heijastuu suunnittelijoiden ja taiteilijoiden työssä.

Lue lisää osoitteesta http://www.designmuseo.fi

Takaisin