Ympäristötaiteen professorin jäähyväisnäyttely Keravalla

21.07.2011

Kuvanveistäjä, ympäristötaiteen professori Markku Hakuri on kutsunut Reikä Avaruudessa -näyttelyyn tunnettuja ympäristötaiteilijoita Euroopasta ja Yhdysvalloista. Mukana on myös joukko hänen entisiä ja nykyisiä oppilaitaan Aalto-yliopiston taideteollisen korkeakoulun kansainväliseltä ympäristötaiteen linjalta. Heitä kaikkia yhdistää ympäristöön sijoittuvan, elämyksellisen ja jopa runolliseksi luonnehdittavan taiteen tekeminen.

Hakuri kirjoittaa: "Ympäristötaide on julkinen teko. Se on kannanotto, jolla on eettiset ja esteettiset perusteensa. Elämä on arvoitus, jota yritämme ratkaista kahden tapahtuman, syntymän ja kuoleman, välisessä tilassa. Tätä tilaa me kutsumme todellisuudeksi, maailmaksi tai ympäristöksi, jota yritämme hallita tutkimalla, jäsentämällä, yksilöimällä ja nimeämällä. Ympäristötaiteessa meitä ympäröivä tila on teoksen oleellinen osa tai teon ja tekemisen lähtökohta. Ympäristötaide käsittelee ihmistä ja hänen tekojensa suhdetta todellisuuteen, elämään ja maailmaan, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen – eikä mikään koskaan pysy samana."

Markku Hakurin lisäksi Reikä Avaruudessa -näyttelyn ympäristötaiteellisista elämyksistä vastaavat tšekkiläinen Michal Cimala, yhdysvaltalainen Dan Snow ja saksalainen Juliane Stiegele. Hakurin entisistä oppilaista mukana ovat Roel Meijs Hollannista ja Scott Elliott Kanadasta, maisteriopintojaan vielä viimeistelevistä tilallisen elämyksen rakentamiseen osallistuvat Pilar Andeyro Espanjasta ja Tristan Hamel Ranskasta sekä Riikka Aresalo ja Salla Salin Suomesta.

Näyttelyn yhteistyökumppaneita ovat Aalto-yliopisto ja VR.

Katso myös:

Tapahtumat: Reikä avaruudessa

Keravan taidemuseo (keravantaidemuseo.fi)

Takaisin