Aalto-yliopisto pureutuu hyvinvoinnin muotoiluun

25.08.2011

Hyvinvointiin keskittyvä 365 Wellbeing on yksi Aalto-yliopiston designpääkaupunkivuoden kärkihankkeista. Se tuo näkyviin muotoilun uusia työtapoja kuten palvelumuotoilua ja sen mahdollisuuksia niin kuntien päättäjille, suurelle yleisölle kuin opiskelijoille.

Tavoitteena on kertoa muotoilun merkityksestä sosiaalisesti aloitteellisena ja vastuullisena toimintana.

365 Wellbeing  uudistaa omalta osaltaan designpääkaupungin muotoilun käytäntöjä.  Hanke rakentaa parempia hyvinvointipalveluja ja parempaa terveydenhuoltoa. Se myös etsii keinoja terveellisempien elintapojen omaksumiseen ja suunnittelee miellyttäviä ja hyvinvoivia elinympäristöjä.

12 tosielämän projektia, 150 opiskelijaa ja kansainvälinen asiantuntijaverkosto

365 Wellbeing muotoilee hyvinvointia 12 projektissa, jotka ovat mukana olevien kaupunkien todellisia palveluja tai prosesseja. Mukana ovat mm. Kauniaisissa sijaitsevan ikäihmisten palvelutalon Villa Bredan suunnittelu siten, että mukaan tuodaan kulttuuripalveluja, Helsingissä sijaitsevien psykiatrisen hoidon yksiköiden hoitoympäristöjen ja -käytäntöjen kehittäminen, terveydenhuollon sähköisen asioimisen projekti sekä savuttomien julkisten ympäristöjen luomiseen tähtäävä projekti.

365 Wellbeingin 12 projektia toteutetaan eri tieteenalojen välisissä monikulttuurisissa ryhmissä. Jokaisessa projektissa on mukana noin 15 opiskelijasta koostuva tiimi sekä designin voimakaksikko “Dynamic Duo” eli kaksi tohtorikoulutettavaa.

Projekteissa Aalto-yliopiston muotoilun laitoksen maisteriopiskelijat, tutkijat ja asiantuntijat työskentelevät yhdessä Helsingin, Espoon, Kauniaisten ja Lahden kaupunkien kanssa. Mukana on lisäksi laaja joukko yhteistyötahoja, mm. Lahden ammattikorkeakoulun muotoilu- ja taideinstituutti, Eindhovenin teknillinen yliopisto sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Hankkeen projektitiimit toimivat poikkitieteellisesti ja lähestyvät ongelmia monista eri muotoilun näkökulmista. 365 Wellbeing haastaa kansainvälisiä designtiimejä ja toimii alustana eri designkäsitysten hyödyntämiselle.

Hankkeen työskentelyä ja tuloksia esitellään yleisölle avoimissa työpajoissa. Hyvinvoinnin ja muotoilun välistä keskustelua käydään online-foorumeilla, julkisuudessa sekä akateemisissa julkaisuissa.

Lisätiedot:
365|Wellbeing: Professori Turkka Keinonen, Aalto-yliopiston taideteollinen korkeakoulu, muotoilun laitos, puh. (09) 4703 0343, turkka.keinonen [at] aalto [dot] fi

World Design Capital Helsinki 2012: Johtaja Pekka Timonen, puh. 050 523 5835 (assistentti Pirre Kangaste), pekka.timonen [at] wdchelsinki2012 [dot] fi

Katso myös:

WDCHelsinki 2012 -hankkeen verkkosivut (wdchelsinki2012.fi)

Aalto-yliopisto WDCHelsinki 2012 -hankkeen yhteistyökumppanina (wdchelsinki2012.fi)

Takaisin