Aalto-yliopiston avajaiset: Rehtori Tuula Teeri toivoo pitkäjänteisyyttä yliopistojen rahoitukseen

01.09.2011

Aalto-yliopiston lukuvuoden avajaiset järjestettiin torstaina 1.9.2011 Aalto-yliopiston taideteollisen korkeakoulun Mediakeskus Lumeessa. Tilaisuuteen saapui reilut viisisataa aaltolaista ja Aallon yhteistyökumppania. Juhlallisuuksia seurattiin suorana verkkolähetyksenä pääkaupunkiseudun kampuksilla sekä yliopiston Lahden, Mikkelin, Porin ja Vaasan yksiköissä.

Tilaisuuden aloittivat rehtori Tuula Teeri ja Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan puheenjohtaja Saara Hyrkkö avajaisdialogilla. Valtiovallan tervehdyksen tilaisuuteen toi OKM:n korkeakoulu- ja tiedeyksikön johtaja Anita Lehikoinen. Avajaisesitelmän piti Aalto-yliopiston ensimmäinen Tenure Track -professori Matti Liski. Lisäksi ohjelmassa oli Aalto-yliopiston opiskelijoiden visuaalisia ja musiikillisia taidonnäytteitä.

Koulutukseen investointi on kansallinen etu

Rehtori Tuula Teeri korosti yliopistojen, koulutuksen ja tieteen yhteiskunnallista merkitystä. Hän oli kuitenkin huolissaan yliopistojen toimintaedellytysten heikentämisestä. Seurauksilla hän näkee kauaskantoiset vaikutukset, koska yliopistot sitovat resurssinsa pitkäjänteiseen osaamisen kehittämiseen rekrytoimalla professoreita ja investoimalla infrastruktuuriin.

– Tämän vuoksi yliopistojen rahoituksen tulee olla pitkäjänteistä ja ennustettavaa, Tuula Teeri vahvisti näkemystään.

Rehtori totesi uuden yliopistolain avanneen mahdollisuuden käydä keskusteluja työnjaosta muiden Suomen yliopistojen kanssa.

− Lähtökohtanamme on alakohtaisen laadun tunnistaminen ja yliopistojen omista vahvuuksista lähtevä korkealaatuinen tutkimus ja opetus. Aalto-yliopisto on sitoutunut jatkamaan yhteistyötä ja avointa työnjakoon ja kunkin ydinosaamiseen liittyvää keskustelua kaikkien suomalaisten yliopistojen kanssa, Tuula Teeri sanoi puheenvuorossaan.

Rehtori Tuula Teeri nosti esille myös suomalaisessa yhteiskunnassa jatkuvana keskustelunaiheena olevan suvaitsevaisuuden ja maahanmuuton merkityksen. 

– Yliopistot ovat koko tuhatvuotisen historiansa ajan olleet kansainvälisyyden, monikulttuurisuuden ja suvaitsevaisuuden edelläkävijöitä. Tärkeää ei ole se, mistä tulet, vaan se, mitä olet valmis oppimaan ja mitkä ovat työsi tulokset, hän toteaa.

Tuula Teeri kuvaili Aalto-yliopiston ensimmäistä kokonaista lukuvuotta työntäyteiseksi. Hän korosti, että kehittämisen ja uudistumisen keskellä on tärkeää jättää henkilöstölle riittävästi aikaa keskittyä myös omiin ydintehtäviinsä: tutkimukseen ja opetukseen. Rehtori kiitti myös lämpimästi kaikkia Aallossa työskenteleviä heidän panoksestaan yliopiston hyväksi.

– Olette muutoksen keskellä onnistuneet akateemisissa ydintehtävissänne tieteen, taiteen, opetuksen ja yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen saroilla, hän sanoi. Rehtori toivotti myös kaikki uudet professorit lämpimästi tervetulleiksi.

Ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Saara Hyrkkö korosti Aalto-yliopiston monimuotoisuutta ja totesi, että innostumisessa piilee avain menestykseen ja erinomaisuuteen.

– Opiskelijoiden innostus on historian saatossa ollut monen suuren mullistuksen takana. Ylioppilailta on löytynyt rohkeutta katsoa tulevaisuuteen ja rakentaa maailmaa itselleen, mutta ennen kaikkea tuleville polville, totesi Hyrkkö ja mainitsi esimerkkeinä nyt itsestäänselvyyksiltä tuntuvat Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiön ja Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön perustamisen.

Myös Saara Hyrkkö oli huolissaan suvaitsevaisuuden puutteesta yhteiskunnassamme.

 – Aallossa kansainvälisyys on nostettu sen ansaitsemaan asemaan, mutta mistä löytyvät paukut, joilla saadaan Suomi avaamaan sylinsä uusille ulkomaisille ystävillemme? Saara Hyrkkö ihmetteli.

– Minä toivon Aalto-yliopiston ja suomalaisen yhteiskunnan hyppäävän reippaasti kärkijoukkoihin suvaitsevan ja ystävällisen maailman rakentamisessa, Hyrkkö visioi

Yliopiston uudistaminen vaatii aikaa

Valtiovallan tervehdyksessä Anita Lehikoinen totesi Aalto-yliopiston olevan suuren uudistuksen alkumetreillä.

– Selvää on, että uudenlaisen yliopiston vieminen laaja-alaisesti kansainväliselle huipulle tarvitsee aikaa. On oltava kärsivällinen ja on oltava näkemyksellinen, hän totesi tervehdyksessään. Anita Lehikoisen näkemyksen mukaan Aalto pystyy panostamaan kansainvälistymiseen ja tutkimuksen tarvitsemaan infrastruktuuriin niukoista ajoista huolimatta. Hän totesi myös, että ministeriö näkee yliopistoilla olevan aivan keskeisen merkityksen suomalaisten tulevaisuuden hyvinvoinnin rakentajana.

Niukkuus taloudessa voi olla myös uuden alku

Avajaisesitelmässään professori Matti Liski käsitteli aihetta: Niukkuuden taloustiede, näkökulmia energian ja ympäristön käyttöön.  Hän avasi aihetta historiallisesta perspektiivistä ja liitti sen nykypäivään näkemyksillä energiavaihtoehdoista ja niukoista luonnonvaroista.

Lisätietoja:
Tapio Hedman,
Aalto-yliopiston viestintäjohtaja
puh. 040 516 2396
tapio.hedman [at] aalto [dot] fi

Avajaisdialogi ja puhe:

Tuula Teerin ja Saara Hyrkön avajaisdialogi

Johtaja Anita Lehikoisen valtiovallan tervehdys

Takaisin