Arjen työkalut syntyivät Kaj Franckin inspiroimana

14.09.2011

Suomen suurin sisustusalan tapahtuma Habitare-messut käynnistyivät tänään. Aalto-yliopiston taideteollisen korkeakoulun muotoilun laitoksen opiskelijat ovat toteuttaneet jo perinteiseen tapaan oman näyttelykonseptin messujen Ahead!-alueelle.

Arjen työkalut - pöytä, kuppi ja lasi -teemalla he tuovat esille muotoilun todellisen haasteen: miten suunnitella toimivia ja kauniita esineitä arjen työkaluiksi.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 100 vuotta professori Kaj Franckin syntymästä. Juhlavuoden kunniaksi Ahead! on antanut tapahtumaan osallistuville oppilaitoksille tehtäväksi pohtia Franckin muotoilufilosofiaa ja peilata sitä tähän päivään.

Suomalaisen taideteollisuuden ja muotoiluopetuksen keskeisimmän vaikuttajan Kaj Franckin tuotannon ja ajattelun inspiroimina muotoilun laitoksen maisteriopiskelijat paneutuivat juomaesineistön ja kalusteiden suunnitteluun keväällä 2011. Tehtävänä oli tarkastella arkiesineen ideaa, muotoa ja käyttöä. Yksinkertaisessa ja tiukasti rajatussa tehtävässä esineiden muoto, käyttötapa, materiaali ja rakenne antoivat mahdollisuuden persoonallisten ja luovien ratkaisujen tekemiseen.

Opiskelijat franckilaisuuden jäljillä

- Esineen suunnittelu arkiseen käyttöön on kannanotto paremman ympäristön puolesta. Tämä eettinen perusvire oli tärkeä jo Kaj Franckin peruskurssilla taideteollisessa oppilaitoksessa viisi vuosikymmentä sitten. Kun taideteollisen korkeakoulun opetusta on muokattu vastaamaan jälkiteollisen yhteiskunnan muutokseen, olemme huomanneet tärkeäksi perusasioiden opettamisen: haluamme korostaa muotoilijan luovuutta, kykyä ennakkoluulottomaan ongelmanratkaisuun ja toimimaan kriittisesti monialaisissa tiimeissä, luonnehtii professori Tapio Yli-Viikari.

- Muotoilun laitoksen monialainen opettajatiimi ja opiskelijat ovat onnistuneet löytämään ”franckilaisuuden” ytimen, joka on kunnianosoitus suomalaisen taideteollisuuden parhaille perinteille ja samalla osoitus kyvystä uudistua, yllättää ja herättää keskustelua muotoilun tulevaisuudesta, sanoo Yli-Viikari.

Arjen työkalut -näyttelytilan suunnittelussa yhdistyvät muotoilun koulutusalueita tila- ja kalustesuunnittelusta taideteolliseen ja teolliseen muotoiluun. Näyttelytila syntyi yhteensä 22 opiskelijan voimin viiden ohjaajan – professori Simo Heikkilän ja lehtorien Nathalie Lahdenmäen, Martin Relanderin sekä Kirsti Taiviolan – ohjauksessa.

Näyttelyn visuaalisen ilmeen suunnittelusta vastasivat graafisen suunnittelun opiskelijat Jenni Viitanen ja Rebekka Gröhn.

Mukana ovat opiskelijat Shin Goeun, Henri Halla-aho, Peter Iwanetzki, Hyerin Jung, Vesa Kattelus, Pekka Kuivamäki, Katja Koskela, Ossi Laine, Kevin Smeeing, Xu Xin, Hye Jin Ahn, Erika Ahola, Toby Humbry, Sanelma Hihnala, Noora Liesimaa, Kosuke Matsuda, Kasper Nyman, Ai Ono, Jenni Pehkonen, Hinni Soini, Doonyapol Srichan, Deniz Üner ja Joong Yeol Park.

Aalto-yliopiston alumnit vastaavat Ahead!-alueen suunnittelusta

Tämän vuoden Habitaren Ahead! -alueen näyttelyarkkitehtuurista vastaa Sotamaa Design, joka on sisarusten Kivi ja Tuuli Sotamaan vuonna 2005 perustama suunnittelutoimisto. Ahead!-designalueen Foorumi on toteutettu yhteistyössä Marimekon kanssa. Suunnittelua luonnehdittiin poikkeuksellisen rohkeaksi. Ahead!issa näyttelyarkkitehtuuri on olennainen osa kokonaisuutta ja se kommentoi vuosittaista teemaa. Nykymuotoilua esitellään uudessa hallissa 7, joka tarjoaa noin 7000 neliömetriä tilaa designin klassikoille ja uutuuksille

Taideteollisen korkeakoulun opiskelijoiden osastoon (osasto 7t15, halli 7) ja Ahead!-designalueeseen voi tutustua Helsingin Messukeskuksen uudessa hallissa loppuviikon ajan.

Takaisin