Valokuvataiteen valtionpalkinto professori Merja Salolle

27.09.2011

Valtion valokuvataidetoimikunta on myöntänyt valokuvataiteen valtionpalkinnon kuvallisen viestinnän ja valokuvataiteen professori Merja Salolle.

Suuruudeltaan 15 000 euron arvoiset palkinnot jakoi kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki tiistaina 27.9.2011 Helsingissä järjestetyssä tilaisuudessa.

Merja Salo työskentelee kuvallisen viestinnän ja valokuvauksen professorina Aalto-yliopiston taideteollisessa korkeakoulussa ja on samanaikaisesti julkaissut useampia kirjoja. Salon väitöskirja Nautinnon, vaaran ja varoituksen merkit oli vuonna 1997 ensimmäinen cd-rom-muodossa julkaistu väitöskirja Suomessa. Sen jälkeen Salo on kirjoittanut kirjat Imageware - kuvajournalismi mediafuusiossa ja Muodin ikuistajat. Salon uusin kirja on hänen omiin valokuviinsa perustuva Automaisemia – Carscapes. Kirja tarkastelee autojen ja autoilun vaikutusta maisemaan.

Eri taiteenalojen valtionpalkinnot myönnetään tunnustuksena kolmen viimeksi kuluneen vuoden aikana valmistuneesta ansiokkaasta työstä tai pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta toiminnasta kunkin taiteen alan hyväksi.

Valokuvataiteen valtionpalkinnon perustelut

Merja Salo (s.1953) on opetuksellaan, tutkimuksillaan ja julkaisuillaan merkittävästi osallistunut valokuvataiteen ja valokuvan monien roolien ja historioiden pohtimiseen ja valokuvaan liittyvien teoreettisten ongelmien avaamiseen.

Salo väitteli tohtoriksi vuonna 1997 savukemainontaa käsittelevällä väitöstyöllä. Hän oli ensimmäinen valokuvasta väitellyt valokuvaaja Suomessa. Hän on hoitanut alan professuuria Taideteollisessa korkeakoulussa vuodesta 1994 ja sen lisäksi opettanut muissa yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa. Salon innostunut ja syvälliseen tietoon perustuva opetus on houkutellut muita lahjakkaita valokuvataiteilijoita tutkimuksen tielle ja näin ollen hän on rakentanut perustaa yhä syvenevälle ymmärrykselle valokuvasta ja valokuvataiteesta.

Merja Salo kuului 1980-luvun alussa esille nousseiden naisvalokuvataiteilijoiden sukupolven kärkijoukkoon. Hän oli aktiivisesti nostamassa naisten arvostusta valokuvataiteen kentällä sekä kirjoittajana että yhtenä vuoden 1984 tärkeän naisvalokuvaajien yhteisnäyttelyn 26+ valokuvaajaa kokoajana. Hän on hiljakseen jatkanut taiteen tekemistä opetus- ja tutkimustyönsä ohessa.

Salon asenne valokuvaa kohtaan on vakavan leikkisä. Salon Musta kasvisto -valokuvakirja vuodelta 1984, tyttökalenteri-kuvat 1980-luvulta, hänen muun muassa Valokuva-lehdessä julkaistut kirjoituksensa ja viimeisin kirjansa Carscapes (2011) henkivät älykästä kurittomuutta. Tällainen leikkisä syvällisyys on hyväksi valokuvataiteelle tilanteessa, jossa valokuvataiteilijan ammatista on kehkeytynyt ankara ja kilpailtu. Salo on toimillaan kultivoinut valokuvataiteellista maaperää, jossa on tilaa samanaikaiselle lempeydelle, syvällisyydelle ja vakavuudelle.

-Maailma on täynnä kuvia. Ne puhuvat koko ajan ympärillämme omaa kieltään, usein hiljaisina ja joskus huutaen. Haluan pysähdyttää ihmiset kuvien äärelle, nauttimaan niistä ja myös kysymään niiden tarkoitusta, muotoilee Merja Salo tunnelmiaan.

Lisätietoja:
Valokuvataide: taidesihteeri Seppo Kauhanen (Taiteen keskustoimikunta), puh.(09) 1607 7378

Lähde: Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedote 27.9.2011

Takaisin