Taiteellista julkaisutoimintaa Taideteollisessa korkeakoulussa jo 25 vuotta

30.09.2011

Aalto-yliopiston taideteollisen korkeakoulun julkaisupalvelut julkaisevat kirjoja muotoilusta, visuaalisesta viestinnästä, taiteesta ja taidekasvatuksesta.

Kahdenkymmenenviiden vuoden aikana on ilmestynyt yli 250 alan opiskelijoille, ammattilaisille ja harrastajille suunnattua teosta. Nykyään Taik Books julkaisee vuosittain 15–20 kirjaa. Kirjoja myydään maailmanlaajuisesti verkkokirjakaupan välityksellä. Kirjojen lisäksi julkaisupalvelut tuottavat myös sähköisiä julkaisuja.

Julkaisupalveluiden kunnianhimoisena haasteena on taiteellisen tutkimuksen näkyväksi tekeminen visuaalisesti kiinnostavien julkaisuiden avulla. Kansainväliset ja kotimaiset kirjamessut ovat vuoden tärkeimpiä tilaisuuksia tuoda taiteellista julkaisutoimintaa lähelle yleisöä, lukijoita.

Käsikirjoituksen matka valmiiksi julkaisuksi

Julkaisupalveluiden tuotanto jakautuu kahteen osioon. Oppi-, tieto- ja taidekirjat tukevat opetusta taiteen ja muotoilun alalla. Toinen puoli julkaisupalveluiden tuotannosta koostuu väitöskirjoista. Jokainen väitöskirja on visuaalisesti personoitu ja korostaa taiteellisen tutkimuksen omaleimaisuutta.

Taideteollisen korkeakoulun väitöskirjaprosessi alkaa kustannuspäätöksestä, jonka tekee korkeakoulun väitöskirjojen toimituskunta. Seuraavaksi prosessi käydään läpi kirjoittajan kanssa: rahoitus, tuotannon vaiheet ja aikataulu. Tuotantoryhmässä on alusta lähtien mukana myös graafinen suunnittelija. Taideteollisen korkeakoulun julkaisuyksikön palveluihin kuuluvat myös valmiin painetun kirjan ja mahdollisen sähköisen version jakelu, myynti, markkinointi ja varastointi.

Väitöskirjoissa takakansiteksti antaa kustannustoimittajalle vapaammat kädet. On tärkeää osata avata väitöskirjan tieteellistä aihealuetta ymmärrettäväksi, vapaampaan ja tiivistetympään muotoon. Verrattuna väitöskirjoihin sisältöjen toimittaminen oppi- tieto- ja taidekirjoissa on enemmän julkaisuyksikön vastuulla. Käsikirjoituksen hiominen valmiiksi kokonaisuudeksi sekä kuvien ja kuvituksen hankinta ja luominen vievät usein paljon aikaa. Luottamuksen rakentaminen kirjailijan ja toimittajan välille on ensiarvoisen tärkeätä, jotta kirjasta tulee paras mahdollinen. Tavoitteena on korkea laatu niin tekstisisällön kuin ulkoasunkin suhteen.

Intohimosta kirjoihin

Positiivinen palaute ja kirjan valmistuminen ovat hienoja hetkiä julkaisualan ammattilaisille.

- Kun saa valmiin onnistuneen kirjan käteensä, on se aina yhtä ihanaa – sekä itselle että kirjan muille tekijöille! Ja graafikoiden visuaalinen taitavuus mykistää välillä täysin. Tiedon jäsentäminen ja visualisointi on ammattitaito, jota todella tarvitaan nykyisen tietotulvan keskellä, sanoo kustannuspäällikkö Annu Ahonen.

Vuoden kauneimmat kirjat -kilpailu on julkaisupalveluille yksi tärkeimmistä onnistumisen mittareista.

- Vuosi 2009 toi kirjoillemme kultaa ja kunniaa. Paperness sai kultahuipun Vuoden huiput -kilpailussa ja sama kirja valittiin myös Vuoden kauneimmat kirjat 2009 -kokoelmaan kuten myös professori Pekka Korvenmaan Taide & Teollisuus, muistelevat Taik Booksin ammattilaiset.

Tutustu Taideteollisen korkeakoulun verkkokirjakaupan tarjontaan osoitteessa taik.fi/kirjakauppa

Takaisin