Wonderwater Tian Haissa - kuinka paljon vettä sinä syöt?

03.10.2011

Wonderwater on perinteisessä kiinalaisessa ravintolassa Tian Haissa (’taivas ja meri’) Pekingin muotoiluviikolla 24.9.–3.10.2011 järjestettävä tapahtuma, jossa vierailijat voivat perehtyä siihen, miten syömämme ruoka vaikuttaa vedenkulutukseen paikallisesti ja maailmanlaajuisesti. Pop up -kahvila on esimakua Aalto-yliopiston ja World Design Capital Helsinki 2012 Wonderwater-hankkeesta, jonka kuraattoreina toimivat Jane Withers ja Kari Korkman.

Vesijalanjälki on melko uusi mutta yhä tärkeämpi väline vedenkulutuksen ymmärtämiseen ja veden vastuulliseen ja kestävään käyttöön. Valtava osuus, 92 prosenttia, maailmassa kulutetusta vedestä käytetään ruokaan. Kulutamme valtavia määriä vettä pesemiseen, juomiseen ja ruoanlaittoon, mutta kuluttamamme piiloveden määrä on huomattavasti suurempi. Piilovedellä tarkoitetaan ruoan, paperin ja lähes kaikkien muidenkin kuluttamiemme tuotteiden valmistuksessa käytettyä vettä. Vesijalanjälki muodostuu sekä varsinaisesta kuluttamastamme vedestä että piilovedestä.

Wonderwater-tapahtuman aikana Tian Hain ruokalistasta näkee myös suosittujen annosten vesijalanjäljet. Annokset on valittu edustamaan perustuotteita, kuten riisi, olut ja tee, sekä erilaisten vesijalanjälkien kokohaitaria: naudanliha (suuri), sianliha (keskikokoista suurempi), kana (keskikokoinen), kala- ja äyriäisruoat (pieni, jos ei viljeltyjä) ja kasvikset (pieni). Valitsevatko asiakkaat naudanliha-annoksen, jolla on tähtitieteellisen suuri vesijalanjälki, vai päätyvätkö he paikallisista kauden kasviksista valmistettuun annokseen, jonka jalanjälki on paljon pienempi?

"Ensimmäisessä Wonderwater-hankkeessa halusimme keskittyä vesijalanjälkeen, koska se on monimutkainen asia, jossa uskomme muotoilun voivan auttaa meitä tekemään kestäviä valintoja. Voimme vaikuttaa sillä, mitä valitsemme syödä", kuraattori Jane Withers sanoo. Unescon mukaan vedentarve kasvaa ainoastaan 20 vuodessa 40 prosenttia suuremmaksi kuin nyt. Nopeimmin kehittyvissä maissa tuleva tarve on yli 50 prosenttia nykyistä suurempi.

Oikean tiedon avulla on helpompi hahmottaa maailmanlaajuiset vesivirrat elintarvikkeiden tuotannossa ja valita sellaista riisiä, lihaa, kasviksia tai teetä, jolla on suhteellisen pieni vesijalanjälki tai jonka jalanjälki rasittaa aluetta, joka ei kärsi huutavasta vesipulasta. Maapallon väestö kasvaa, ja elintarviketurva on kansainvälinen huolenaihe. Siksi syömämme ruoan valmistukseen kuluneen veden määrä saattaa pian näkyä myös elintarvikkeiden hinnoissa.

Tapahtumaa tukevat Design Forum Finland ja Suomen Pekingin-suurlähetystö.

Lisätietoa:
Iina-Karoliina Välilä, info [at] wonderwater [dot] fi
Johanna Juselius, tiedottaja, Aalto-yliopisto, johanna.juselius [at] aalto [dot] fi.
Matti Kummu, Aalto-yliopiston Vesi ja kehitys -tutkimusryhmä
wonderwater.fi, wdchelsinki2012.fi, bjdw.org ja janewithers.com/blog

Takaisin