Wonderwater Tian Haissa - kuinka paljon vettä sinä syöt?
03.10.2011
Wonderwater on perinteisessä kiinalaisessa ravintolassa Tian Haissa (’taivas ja meri’) Pekingin muotoiluviikolla 24.9.–3.10.2011 järjestettävä tapahtuma, jossa vierailijat voivat perehtyä siihen, miten syömämme ruoka vaikuttaa vedenkulutukseen paikallisesti ja maailmanlaajuisesti. Pop up -kahvila on esimakua Aalto-yliopiston ja World Design Capital Helsinki 2012 Wonderwater-hankkeesta, jonka kuraattoreina toimivat Jane Withers ja Kari Korkman.
Vesijalanjälki on melko uusi mutta yhä tärkeämpi väline  vedenkulutuksen ymmärtämiseen ja veden vastuulliseen ja kestävään  käyttöön. Valtava osuus, 92 prosenttia, maailmassa kulutetusta vedestä  käytetään ruokaan. Kulutamme valtavia määriä vettä pesemiseen, juomiseen  ja ruoanlaittoon, mutta kuluttamamme piiloveden määrä on huomattavasti  suurempi. Piilovedellä tarkoitetaan ruoan, paperin ja lähes kaikkien  muidenkin kuluttamiemme tuotteiden valmistuksessa käytettyä vettä.  Vesijalanjälki muodostuu sekä varsinaisesta kuluttamastamme vedestä että  piilovedestä. 
Wonderwater-tapahtuman aikana Tian Hain  ruokalistasta näkee myös suosittujen annosten vesijalanjäljet. Annokset  on valittu edustamaan perustuotteita, kuten riisi, olut ja tee, sekä  erilaisten vesijalanjälkien kokohaitaria: naudanliha (suuri), sianliha  (keskikokoista suurempi), kana (keskikokoinen), kala- ja äyriäisruoat  (pieni, jos ei viljeltyjä) ja kasvikset (pieni). Valitsevatko asiakkaat  naudanliha-annoksen, jolla on tähtitieteellisen suuri vesijalanjälki,  vai päätyvätkö he paikallisista kauden kasviksista valmistettuun  annokseen, jonka jalanjälki on paljon pienempi?
"Ensimmäisessä  Wonderwater-hankkeessa halusimme keskittyä vesijalanjälkeen, koska se on  monimutkainen asia, jossa uskomme muotoilun voivan auttaa meitä  tekemään kestäviä valintoja. Voimme vaikuttaa sillä, mitä valitsemme  syödä", kuraattori Jane Withers sanoo. Unescon mukaan vedentarve kasvaa  ainoastaan 20 vuodessa 40 prosenttia suuremmaksi kuin nyt. Nopeimmin  kehittyvissä maissa tuleva tarve on yli 50 prosenttia nykyistä suurempi.  
Oikean tiedon avulla on helpompi hahmottaa maailmanlaajuiset  vesivirrat elintarvikkeiden tuotannossa ja valita sellaista riisiä,  lihaa, kasviksia tai teetä, jolla on suhteellisen pieni vesijalanjälki  tai jonka jalanjälki rasittaa aluetta, joka ei kärsi huutavasta  vesipulasta. Maapallon väestö kasvaa, ja elintarviketurva on  kansainvälinen huolenaihe. Siksi syömämme ruoan valmistukseen kuluneen  veden määrä saattaa pian näkyä myös elintarvikkeiden hinnoissa.
Tapahtumaa tukevat Design Forum Finland ja Suomen Pekingin-suurlähetystö.
Lisätietoa:
Iina-Karoliina Välilä,  info [at] wonderwater [dot] fi
Johanna Juselius, tiedottaja, Aalto-yliopisto, johanna.juselius [at] aalto [dot] fi. 
Matti Kummu, Aalto-yliopiston Vesi ja kehitys -tutkimusryhmä
wonderwater.fi, wdchelsinki2012.fi, bjdw.org ja janewithers.com/blog
                
                        
                    