Opinnäytekilpailun voitto median laitoksen Sebastian Gregerille

18.11.2011

Taideteollisesta korkeakoulusta valmistunut Sebastian Greger voitti SIGCHI Finlandin opinnäytekilpailun 2011. Greger opiskeli median laitoksella New Media -koulutusohjelmassa ja valmistui taiteen maisteriksi tänä keväänä.

Opinnäytetyökilpailun raadin mukaan Sebastian Gregerin työ on perusteellinen ja mielenkiintoinen opinnäyte ihminen-kone-vuorovaikusalan (HCI) sosiologiselta puolelta. Tutkimustuloksena esitellään uusi teoreettinen viitekehys, ja opinnäytetyössä korostuukin vahva teorian hallinta. Tutkimustulokset pohjautuvat niin alan kirjallisuuteen kuin kirjoittajan keräämään empiiriseen aineistoon. Abstraktien konseptien ja käytännön kokemusten yhdistäminen osoittaa kirjoittajan kypsyyttä käsitellä onnistuneesti monimutkaisia asioita ja niiden suhteita.

Raadin perusteluissa kerrotaan työssä nousevan erittäin onnistuneesti esiin avainasiat, joita voittajan tulee ilmentää. Työssä on tieteellisesti lähestytty mielenkiintoista ongelmaa, työstä käy ilmi alan tutkimuskirjallisuuden perusteellinen hallinta sekä työ luo uutta tietoa HCI-alalle. Opinnäytetyö on myös selkeästi ja sujuvasti kirjoitettu.

Gregerin opinnäytetyö kantaa nimeä The Absent Peer - Non-users in Social Interaction Design. Tutkimus katsoo yhteisöllisiä verkkopalveluja uudenlaisesta näkökulmasta. Yhteisöllisten verkkopalvelujen suunnittelu tähtää käyttäjien vuorovaikutuksen mahdollistamiseen. Palvelujen arvo perustuu aktiivisten käyttäjien välillä liikkuvaan tietoon. Greger tarkastelee ei-käyttäjien roolia suhteessa teknologiaan erityisesti sosiaalisen median sovelluksissa. Tutkimus kysyy, miten käyttäjät kokevat reaalielämän kontaktien poissaolon verkossa tapahtuvasta vuorovaikutuksesta. Lisäksi tarkastelun kohteena tutkimuksessa on internetpalveluissa syntyvän sosiaalisuuden vaikutus niihin, jotka ovat sen ulkopuolella.

SIGCHI Finland on Suomessa toimiva ihmisen ja teknologian vuorovaikutuksen (HCI) osaajien yhdistys. Yhdistys palkitsee vuosittain suomalaisessa yliopistossa tehdyn maisteritason opinnäytetyön, joka käsittelee ansioituneesti ihmisen ja teknologian vuorovaikutusta.

Opinnäytekilpailun työt arvioi SIGCHI Finlandin hallituksen valitsema asiantuntijaraati, joka koostuu alan akateemisista ja yleensä myös yritysmaailman edustajista. Palkitun työn tekijälle myönnetään tunnustuksena stipendi, jonka lahjoittaja vaihtelee vuosittain.

Opinnäytetyö voi liittyä esimerkiksi vuorovaikutuksen teoreettiseen tarkasteluun, kokeelliseen tutkimukseen, suunnitteluun, toteutukseen tai arviointiin. Palkitsemisen tavoitteena on rohkaista eri taustan omaavia opiskelijoita sekä teknisistä että ei-teknisistä yliopistoista perehtymään näihin aiheisiin ja antaa mahdollisuus alan kärkitöiden esille nostamiseen.

Takaisin