Opiskelijanäyttely tutkii alumiinin käyttömahdollisuuksia kalusteissa

24.11.2011

Aalto-yliopiston sisustusarkkitehtuurin ja huonekalusuunnittelun opiskelijat ovat tutkineet, miten kevyttä ja lujaa alumiinia voi käyttää kalusteissa.

Alumiini on lähes täysin kierrätettävä ja korroosionkestävä materiaali ja sellaisena kiehtova kestävän kehityksen näkökulmasta. Näyttelyssä alumiinia on taivutettu, hitsattu ja liitetty mekaanisesti.

Designhotelli Klaus K:ssa on esillä 14 prototyyppiä: valaisimia, istuimia, säilytyskalusteita ja yksi pöytä. Taideteollisen korkeakoulun kandiopiskelijoita ovat ohjanneet ansiokkaat muotoilijat Timo Sairi ja Heikki Ruoho.

Näyttelyyn osallistuvat Taideteollisen korkeakoulun kandiopiskelijat Heidi Huovinen, Maija Jantunen, Kalle Järvenpää, Mette Kahlos, Silja Kantokorpi, Sara Kokko, Anne Kärki, Elisa Luoto, Iida Nylund, Sanna Pietilä, Tiitta Salmenkivi, Eevi Saarikoski, Tiia Viikilä ja Suvi Viitamäki.

Kalusteprototyypeissä näkyvät eri tavoin alumiinin keveys, korroosionkestävyys, muotoiltavuus, lämmönjohtavuus ja sähkönjohtokyky.

Osa kalusteista on suunniteltu sisätiloihin ja osa ulkokäyttöä varten, ja jotkut soveltuvat molempiin käyttötarkoituksiin. Kaikissa kalusteissa suunnittelun lähtökohtana on ollut käytettävyys ja kestävyys, esteettisyyttä unohtamatta.

Opiskelijoiden työt ovat oivaltavia ja leikkisiäkin. Esimerkiksi Kalle Järvenpään Kurki-pöytävalaisimessa on intuitiivinen käyttöliittymä: nukkuva valaisin herätetään nostamalla sen pää pystyyn ja Sara Kokon Tuokkoset-säilytyskalustesarjan muotoilussa on tutkittu perinteisiä koivutuokkosia. Suuri Tuokkonen kantaa takkapuita ja pieni Tuokkonen pitää kodin pienesineet järjestyksessä. Suvi Viitamäen kantoteline ja jakkara Kantura on rennosti ottamisen apuväline. Käyttäjä voi hakea liiteristä pesällisen halkoja ja istua sytyttämään valkeaa.

Opiskelijoiden alumiinihuonekalujen prototyypit on nähtävissä hotelli Klaus K:n näyttelyssä 23.–27.11.2011, Bulevardi 2-4

 

Lähde:

http://www.klauskhotel.com

http://wdchelsinki2012.fi

Takaisin