Jouni Kiiskisen väitös pureutuu Aleksanteri Ahola-Valon itsekasvatuksen menetelmiin

24.11.2011

Ahola-Valon ajattelu tarjoaa vaihtoehdon elämänhallintaoppaille.

Taidekasvattaja Jouni Kiiskisen tutkimuksen ytimessä on Aleksanteri Ahola-Valon (1900–1997) kehittämä itsekasvatuksen menetelmä, jossa taide, kuva ja visuaalisuus ovat tärkeässä osassa. Kasvatuksen tavoitteena on tukea omaehtoisen elämän merkitysten ja kokemusten näkyväksi tekemistä. Tutkimuksen aikana Kiiskinen perehtyi itsekasvatuksen välineisiin myös kokeilemalla niitä käytännössä esimerkiksi tarkkaillen ajankäyttöään Ahola-Valon menetelmällä yli kahden vuoden ajan.

Ahola-Valo tunnetaan Suomessa ensisijaisesti graafikkona ja kasvatusajattelijana. Hän asui suurimman osan elämästään Suomen rajojen ulkopuolella, Venäjällä ja Ruotsissa. Ahola-Valo kehitteli ihmisen kehitystieteen, jota hän kutsui evohomologiaksi. Se soveltuu yksittäisen ihmisen elämänhallintaan ja toiminnan ohjaamiseen. Nykyisten elämänhallinnan oppaiden runsauteen Aleksanteri Ahola-Valon ajattelu antaa syvällisemmän filosofisen hyvän elämän lähtökohdan, johon liittyy ihmisen kyky suunnata omaa toimintaansa sekä arvioida omia elämäntapojaan ja toimintaansa.

Kiiskisen johtopäätös on ajankohtainen: Ahola-Valo ei antanut yksilön käyttöön vastuusta vapauttavaa ”ylempää annettua” toimintatapaa vaan välineet oman ajattelun ja toimintatavan tunnistamiselle ja samalla edellytykset näiden välineiden uudistamiselle.

Aleksanteri Ahola-Valon elämäntyö virittää keskustelemaan kasvatuksen päämääristä ja menetelmistä sekä taiteesta yksittäisen ihmisen toiminnan ja eettisen elämän edellytyksenä. Tutkimuksen filosofisen tarkastelun pääasiallisena viitekehyksenä toimii kaksi 1900-luvun alun suomalaista fenomenologista ajatussuuntausta: Juho August Hollon (1885–1967) kasvatusfilosofia sekä Erik Ahlmanin (1892–1952) totuudellisuus- ja arvoetiikka. Tutkimusaineisto muodostuu Ahola-Valon jäämistöstä, Ahola-Valon ystävien haastatteluista ja menetelmän kokeilujen yhteydessä kirjoitetuista päiväkirjoista.

Väitöstilaisuus

Jouni Kiiskinen on valmistunut taiteen maisteriksi taidekasvatuksen koulutusohjelmasta Aalto-yliopiston taideteollisesta korkeakoulusta, josta hän valmistuu myös taiteen tohtoriksi.

Taiteen maisteri Jouni Kiiskisen väitöskirja Visuaalinen tie arvoelämään – Aleksanteri Ahola-Valon itsekasvatuksen menetelmä ja etiikka tarkastetaan Aalto-yliopiston taideteollisessa korkeakoulussa, luentosali 822, 8. krs, Hämeentie 135 C, Helsinki, perjantaina 2. joulukuuta 2011 kello 12.

Vastaväittäjänä toimii professori Veli-Matti Värri Tampereen yliopistosta.

Väitöskirja Visuaalinen tie arvoelämään – Aleksanteri Ahola-Valon itsekasvatuksen menetelmä ja etiikka on ilmestynyt marraskuussa 2011 Aalto-yliopiston väitöskirjasarjassa.

Tilaukset 28.11. alkaen Aalto-yliopiston taideteollisen korkeakoulun verkkokirjakauppa: www.taik.fi/kirjakauppa, tiedustelut: books [at] aalto [dot] fi (books-taik@aalto.fi), puh. 050 313 7086.

 

Lisätietoja:
Jouni Kiiskinen
Aalto-yliopiston taideteollinen korkeakoulu
jouni.kiiskinen [at] aalto [dot] fi

Takaisin