Illumenation tuo nähtäväksi laajan kirjon elokuvia

28.11.2011

Viime vuonna opetukselliseksi tapahtumaksi muuntautunut Illumenation-elokuvafestivaali käsittelee mielenkiintoisia elokuvia tekijöineen.

28.11.–1.12.2011 järjestettävä tapahtuma on jo useana vuonna tuonut Taideteollisen korkeakoulun tiloihin kiinnostavia töitä puhuttelevine aiheineen.

Festivaalin näytökset koostuvat animaatioista, dokumenteista ja lyhyistä fiktioelokuvista. Mukana viikon ohjelmassa on myös erilaisia työpajoja, luentoja ja minifestivaaleja.

Illumenation-viikolla keskiviikkona järjestetään Taideteollisen korkeakoulun Mediakeskus Lumeen Sampo-salissa kolme elokuvanäytöstä, jotka ovat avoimia Aalto-yliopiston henkilökunnalle ja opiskelijoille.

Eloretro 1 ja Eloretro 2 -elokuvanäytökset kokoavat 60-luvulta saakka elokuvataiteen laitoksella tehtyjä elokuvia. Esimerkiksi laitoksen menestyneimpiin elokuviin kuuluva High Hopes kuuluu päivän ohjelmistoon. High Hopes on Mazdak Nassirin lyhytelokuva keksijäpariskunnasta ja heidän kuvitelmistaan kasvattaa lapsestaan lentotaitoinen. Oivaltavasti omalakisen maailmansa rakentava elokuva on huolellisesti ja taitavasti tehty. Elokuva voitti Tampereen elokuvajuhlilla kotimaisen kilpailun alle 30-minuuttisten sarjan vuonna 2008.

Pohjoismaisten elokuvakoulujen parhaat -näytös kokoaa neljän opiskelijan lopputyöelokuvat: Hugo Liljan Återfödelsen (Dramatiska institutet, Ruotsi), André Chocronin Memorat (Den Norske Filmskolen, Norja), Sofie Tønsbergin Wig Studio ja Samanou Acheche Sahlströmin Les Amours Perdues (The National Film School of Denmark, Tanska).

Mukana kansainvälisiä nimiä

Vierailevana luennoitsijana tapahtumaviikolla toimii Keith Partridge. Hän on kuvannut lukuisia extreme-elokuvia vaativissa ja vaikuttavissa luonnonoloissa. Hänen töitään on näytetty esimerkiksi BBC:llä, Discoveryllä ja National Geographicilla. Hänet on palkittu monilla elokuva-alan palkinnoilla, kuten muun muassa Emmyllä ja kahdella BAFTA-palkinnolla. 

Viikon aikana järjestetään opiskelijoille minifestivaaleja. Yksi minifestivaali keskittyy Matti Kassilan tuotantoon. Matti Kassila (s. 1924) oli 1950-luvun taitteen jälkeisen ajan merkittävin uusi ohjaaja vuosikymmenen ajan ja on sittemmin osoittautunut ikivihreäksi: kulta-ajan selviytyjä, jolla on homma hanskassa. Lucas Moodysson -minifestivaali johdattaa opiskelijat viime aikoina suosiossa olleen elokuvaohjaaja-kirjailijan tuotantoon. Moodyssonin tunnetuimpiin elokuviin kuuluvat Fucking Åmål, Lilja 4-ever ja Mammutti.

 

Lisätietoja:

Ilkka Mertsola, Elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitos
ilkka.mertsola [at] aalto [dot] fi

Festivaaliviikon ohjelma

Takaisin