Äitiyspakkauksen uusi ilme maisteriopiskelija Johanna Öst Häggblomin käsialaa

08.12.2011

Kilpailun voitti taideteollisen muotoilun maisteriopiskelija Johanna Öst Häggblom suunnitelmallaan Sukupuu.

- Sukupuu kuvaa kasvuvoimaa ja elämää. Kuvitus muuttuu henkilökohtaiseksi ja ainutlaatuiseksi kun lapsi voi täyttää omaa sukupuuta, kuvailee kilpailun voittaja Johanna Öst Häggblom omaa suunnitelmaansa.

Voittanut työ sai kiitosta visuaalisuudesta ja värimaailmasta. Tuomaristo näki työn hyvin uniikkina, monipuolisena ja toiminnallisena. Siihen voi nimien sijasta kiinnittää myös valokuvia, ja laatikon kannesta voi tehdä vaikka taulun.

Kuva: Kela

Suunnittelukilpailun avulla haettiin laatikolle uusi ilme, joka olisi myös aikaa kestävä, sukupuolineutraali ja viestisi pakkauksen tarkoituksesta. Pakkauksella halutaan edistää vauvan terveyttä sekä hyvinvointia ja antaa jokaiselle lapselle samanlaiset lähtökohdat ensikuukausille.

- Kilpailulla ja sen osuudella WDC Helsinki 2012 -vuoteen on tärkeä merkitys Kelalle. Hienoa nähdä, että opiskelijat näkevät pakkauksen raikkaalla, mutta traditionaalisella tavalla. Laatikko edustaa käyttödesignia parhaimmillaan, luonnehtii Kelan pääjohtaja Liisa Hyssälä.

Toiseksi parhaaksi suunnitelmaksi valittiin Reeta Ekin työ Jonossa mars! Lisäksi tuomaristo halusi myöntää kunniamaininnan Pauliina Nykäsen työlle Aarteet.

Suunnittelukilpailun tuomaristoon kuuluivat Taideteollisen korkeakoulun graafisen suunnittelun professori Marjatta Itkonen, kuvittaja, graafinen suunnittelija Erika Kallasmaa, kuvittaja ja graafinen suunnittelija Sakke Yrjölä ja Kelan edustajina etuusjohtaja ja tuomariston puheenjohtaja Anne Neimala, viestintäpäällikkö Seija Kauppinen ja etuuspäällikkö Suvi Onninen.

WDC Helsinki 2012 tuo äitiyspakkauksen Helsingin keskustaan

Laatikon ilmeen suunnittelu on osana World Design Capital Helsinki 2012 -vuotta. Äitiyspakkauslaatikon kilpailutyöt ovat esillä Virka Galleriassa 29.6.–4.9.2012. Näyttelyssä esitellään myös äitiyspakkauksen historiaa ja pakkauksen sisältöä.

Näyttely toteutetaan opiskelijatyönä yhteistyössä Taideteollisen korkeakoulun ja Kelan kanssa.

Designpääkaupunkivuoden aikana Aalto-yliopisto tekee useilla projekteilla tunnetuksi parempien elinympäristöjen suunnitteluun liittyvää tutkimusta ja opetusta.

Uudet designlaatikot perheisiin syksyllä 2012

Uutta pakkausta odotetaan innolla niin perheissä kuin mediassa ja sen sisällöstä vaihdetaan aktiivisesti mielipiteitä. Pakkauksen saa vuosittain noin 50 000 perhettä.

Ensimmäiset uuden designin mukaiset pakkaukset jaetaan arviolta elokuussa 2012, jolloin äitiyspakkaus seuraavan kerran vaihtuu.

Nykypäivänä lähes kaikki ensisynnyttäjät valitsevat äitiyspakkauksen, ja kaikista äideistä vain kolmasosa valitsee 140 euron rahasumman. Äitiyspakkaus ja suomalainen neuvolajärjestelmä on saanut paljon kansainvälisesti huomiota ja pakkaus on ollut vuosikymmeniä maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen.

Takaisin