Päälle puettavaa elektroniikkaa Aalto-yliopistosta

08.12.2011

Musiikki-instrumenttihansikkaat ja aivotoimintaa visualisoiva mietintämyssy esittelevät Aalto-yliopistossa syntynyttä päälle puettavaa elektroniikkaa.

 Aalto-yliopisto ja taidekenttä ovat tehneet yhteistyötä päälle puettavan elektroniikan kehittämisessä. Tuloksena on syntynyt kuusi projektityötä.

Elektroniikan ja sensorien ansiosta on mahdollista tehdä älyvaatteita, jotka tuottavat esimerkiksi valoa, ääntä tai värinää. Ne kommunikoivat käyttäjänsä kanssa ja reagoivat ympäristön muutoksiin. Päälle puettava laite saattaa olla myös yhteydessä tietoverkkoon.

Päälle puettava elektroniikka (engl. wearable electronics) on nimensä mukaisesti kehollisessa yhteydessä käyttäjäänsä ja liikkuu tämän mukana. Ajatus vaatteisiin ja tekstiileihin lisättävästä toiminnallisuudesta ei ole uusi, mutta kyseinen alue on kehittynyt huimasti viime aikoina materiaalien kehittymisen ja elektroniikan halpenemisen myötä.

- Päälle puettavan elektroniikan sovelluksia on nähty lähinnä viihteen, urheilun, lääketieteen ja sotilaallisen käytön tapaisissa erityistarkoituksissa, sekä muotinäytöksissä. Alan laajamittainen kaupallistaminen on kuitenkin vasta alkamassa, kertoo tuottaja Markku Nousiainen Aalto Media Factorysta.

Maanantaina 5. joulukuuta pidetyssä esittelytilaisuudessa nähtiin projektitöitä, jotka ovat syntyneet tämän syksyn Wearable Electronics -kurssilla. Nyt nähtävissä projektitöissä vaatekappaleen toiminnallisuus tulee pienestä Arduino-mikrokontrollerista, joka on tulitikkuaskin kokoinen, käyttäjän täysin ohjelmoitavissa oleva elektroniikkapiiri.

Kurssi on järjestetty Aalto-yliopiston taideteollisen korkeakoulun ja taiteilijajärjestö Muu ry:n yhteistyönä. Osallistujat tulevat eri koulutusohjelmista, kuten uudesta mediasta, pukusuunnittelusta, tekstiilisuunnittelusta, sekä kuvataiteesta ja esittävistä taiteista. He ovat työskennelleet monialaisissa ryhmissä ja toteuttaneet omat visionsa prototyyppiasteelle.

- Kurssi on erinomainen käytännön esimerkki eri alojen välisestä yhteistyöstä, mikä on välttämätöntä kun yhdistetään  materiaalia, teknologiaa ja mediaa eri tavoin. Tämä alue on nyt mielenkiintoisessa vaiheessa Taideteollisessa korkeakoulussa, paljon osaamista ja innostusta on, kertoo tekstiilitaiteen professori Pirjo Kääriäinen.

Lähtökohtana on ollut kehittää taiteellisia konsepteja jotka omalta osaltaan laventavat päälle puettavan elektroniikan käsitettä. Maanantaisessa tilaisuudessa nähdään muun muassa hansikkaat, jotka toimivat musiikki-instrumentteina sekä mietintämyssy, joka visualisoi käyttäjänsä aivotoimintaa.

Linkki: http://mediafactory.aalto.fi/wearablepresentation
Blogi: http://wearable.mlog.taik.fi/

Lisätiedot:
tuottaja Markku Nousiainen, kurssin koordinaattori, Aalto Media Factory, markku.nousiainen [at] aalto [dot] fi, p. 050 569 2545

professori Pirjo Kääriäinen, tekstiilitaide, Aalto-yliopiston taideteollinen korkeakoulu pirjo.kaariainen [at] aalto [dot] fi, p. 050 381 0217

 

Aalto Media Factory on Aalto-yliopiston media-alan opettajien ja tutkijoiden verkosto ja yhteistyöfoorumi. Aalto Media Factoryssa yliopiston kuuden korkeakoulun opettajat, opiskelijat ja tutkijat tekevät ja kehittävät monitieteistä media-alan tutkimusta ja opetusta yhteistyössä liike-elämän, mediateollisuuden sekä julkisen ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa.

Takaisin