Elokuvahistorian professori Peter von Baghin tuotanto esillä Rotterdamin elokuvajuhlilla

24.01.2012

Peter von Baghin elokuvatuotanto on laajasti esillä Rotterdamin kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla. Festareilla esitetään von Baghin tuotannolle omistettu laaja retrospektiivi.

Yksi Euroopan arvostetuimpia elokuvajuhlia, Rotterdamin kansainvälinen elokuvafestivaali esittää 25.1–5.2 sarjan The Finland Inside, joka on Peter von Baghin tuotannolle omistettu 16 elokuvan retrospektiivi. Sarja on laajin ja ensimmäinen suomalaisen elokuvan kokonaisuus Rotterdamissa.

Sarjan vanhin elokuva on ohjaajan ainoa fiktio Kreivi (1971) ja tuorein essee-elokuvan saavutuksena esitelty Lastuja (2011). Sarjassa on kiinnitetty huomiota avautuvaan Suomen historian kuvaan. Avainvuosille 1939, 1944 ja 1952 on omistettu elokuvat kuten myös eri elämänalueiden tärkeille ihmisille. Kolmeosainen Mikko Niskasta käsittelevä dokumentti toimii virittäjänä sarjan kohokohdalle, elokuvalle Kahdeksan surmanluotia. Täyspitkä versio, 316 min, esitetään ensimmäisen kerran ulkomailla 40 vuoden jälkeen. Järjestäjien mukaan kysymyksessä on "teos, jossa on Zolan romaanien väkivaltaa ja suuruutta".

Retrospektiivin lähtökohta on yllättävä, sillä sarjaan sisältyviä elokuvia ei ole vuosikymmenten aikana näytetty ulkomailla. Aluksi Helsinki, ikuisesti levisi pienimuotoisesti elokuvan harrastajien keskuudessa, mutta lopulta elokuva päätyi kuuluisan amerikkalaisen kriitikon Jonathan Rosenbaumin vuosikymmenen 10 parhaan elokuvan listalle (2001-2010). Rotterdamin festivaalin esittelylehti kuvailee Helsinki, ikuisesti -elokuvaa häikäiseväksi saavutukseksi, Viimeistä kesää puhutun historiankirjoituksen mestariteokseksi ja Sinitaivasta yhdeksi harvaksi rehelliseksi populaarikulttuurin monumentiksi.

Peter von Bagh toimii elokuvahistorian professorina Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitoksella.  

Rotterdamin elokuvafestivaalit ovat suuren luokan kulttuuritapahtuma. Elokuvia esitetään yli sadasta maasta. Festivaali pidetään nyt 41. kerran.

Takaisin