Lyhytelokuva herättää eloon Suomen paviljongin Pariisin vuoden 1900 maailmannäyttelyssä

07.02.2012

Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun median laitoksen tutkijat ja opiskelijat ovat tehneet lyhytelokuvan Le Pavilion de la Finlande à l'exposition universelle de 1900 à Paris.

Kahdeksan ja puoli minuuttia pitkä elokuva on esillä 7. helmikuuta Pariisin Orsayn museossa avautuvassa mittavassa Akseli Gallen-Kallela -näyttelyssä.

Elokuva vie katsojan aikamatkalle Suomen paviljonkiin Pariisin vuoden 1900 maailmannäyttelyyn. Elokuva hyödyntää 3D-mallinnusta ja -animointia yhdistäen arkistomateriaalia tietokoneella luotuun sisältöön. Digitaalinen rekonstruktio pohjautuu kokonaisuudessaan kirjalliseen, ei-kokemusperäiseen materiaaliin. Rekonstruktiota varten on rakennettu vuorovaikutteinen, luonnollisessa mittakaavassa oleva pienoismalli, jossa liikkuminen 3D-lasien kanssa tuo tunnun alkuperäisessä paviljongissa liikkumisesta.

3D-teknologia tuo uusia mahdollisuuksia museokokemusten elävöittämiseen.

– 3D-teknologia tuo historian ihmisten ulottuville ja mahdollistaa elämykselliset museokokemukset. Teknologian hyödyntäminen museotoiminnassa on Suomessa vielä harvinaista, mutta muualla maailmassa ne alkavat pikkuhiljaa yleistyä, kertoo hankkeesta vastannut professori Lily Díaz Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun Medialaboratoriosta.

Keskeisiä hankkeeseen osallistuneita henkilöitä ovat Lily Díaz (tuottaja ja tutkija), Toni Enström (3D-mallinnus), Derek Fewster (tutkimus), Mikko Hovi (3D-mallinnus ja -animointi), Cvijeta Miljak (videoeditointi ja graafinen suunnittelu) ja Markku Reunanen (3D-mallinnus ja tutkimus).

Tuotanto on osa median laitoksen Medialaboratorion Systems of Representation -tutkimusryhmän hanketta, joka keskittyy Suomen vuoden 1900 maailmannäyttelyn paviljonkiin. Hanke on saanut Tekes-rahoitusta osana teollisen muotoilun ja koneensuunnittelun uusien menetelmien MASI-ohjelmaa.

 

Lisätiedot:

Professori Lily Díaz, p. 040 725 6925, lily.diaz [at] aalto [dot] fi
Koordinaattori Markku Reunanen, p. 050 539 3321, markku.reunanen [at] aalto [dot] fi

Lyhytelokuvan teosta kertova blogi: http://paviljonki.mlog.taik.fi/

Systems of Representation -tutkimusryhmän verkkosivut: http://sysrep.uiah.fi/

Akseli Gallen-Kallela (1865-1931). Une passion finlandaise -näyttely Pariisin Musée d`Orsayssa 7.2.–6.5.2012, lisätiedot museon verkkosivuilta: http://www.musee-orsay.fr

Takaisin