Muotoilukulttuurin edistämisestä jaettavat Estlander-mitalit kolmelle Aalto-yliopiston professorille

07.02.2012

Aalto-yliopiston professorit Kalevi Ekman, Raimo Nikkanen ja Markku Salimäki palkittiin hopeisilla Estlander-mitaleilla suomalaisen muotoilukulttuurin ja elinkeinoelämän vuorovaikutuksen edistämisestä.

Mitalit jaettiin 2.2.2012 Lahdessa järjestetyssä World Design Capital Helsinki 2012 -gaalassa, joka oli yksi WDC-vuoden Signature-tapahtumista.

Estlander-mitalit, joiden yhteydessä jaetaan myös Estlander-palkinto, ovat Suomen Taideteollisuusyhdistyksen eli nykyisen Design Forum Finlandin jakamia tunnustuksia suomalaisen muotoilukulttuurin ja elinkeinoelämän vuorovaikutuksen edistämisestä. Palkintoperusteet hopeamitalit saanelle kolmikolle olivat seuraavat:

”Hopeisen mitalin saajat ovat ennakkoluulottomasti ja akateemisista traditioista poiketen ryhtyneet toteuttamaan poikkitieteellistä ohjelmaa, jossa eri alojen diskurssit kohtaavat ja tarjoavat mahdollisuuksia uudenlaiseen luovuuteen. Vuosikymmenen kuluessa toiminta- ja toteutustapoja on muokattu ja muokataan edelleen, ja näin on luotu uudenlaisia oppimisedellytyksiä alalle. Hopeisella mitalilla palkittavat olivat aktiivisesti luomassa järjestelmää, jossa yhdistettiin osaamista yli tieteenalojen ja joka merkittävästi vaikutti Aalto-yliopiston syntyyn.

Professori Kalevi Ekman toimii Aalto-yliopiston Design Factoryn johtajana. Ekman on menestyksekkäästi ollut kehittämässä useita poikkitieteellisiä ohjelmia, jotka tähtäävät opiskelun ja elinkeinoelämän lähentymiseen. Ekman on myös yksi Aalto-yliopiston pääarkkitehdeistä.

Professori Raimo Nikkanen on Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun pitkäaikainen opettaja, joka on ollut kasvattamassa ja innostamassa teollisen muotoilun opiskelijoista alan ammattilaisia. Nikkasella on laaja kansainvälinen verkosto, jonka puitteissa hän on myötävaikuttanut myös yliopiston kansainvälistymiseen. Hän on kansainvälisesti suosittu luennoitsija ja ohjannut opiskelijoita Euroopassa, Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa.

Professori Markku Salimäki toimii Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun International Design Business Management -ohjelman johtajana. Hän on 1990-puolivälistä lähtien rakentanut monitieteellistä tutkimus- ja oppimisympäristöä, joka on syventänyt muotoilun, teknologian ja talouden ja yhteistyötä sekä valmistanut osaajia kansainvälisiin liiketoiminnan avaintehtäviin.”

Tunnustus on nimetty yhdistyksen perustajan professori Carl Gustaf Estlanderin (1834–1910) mukaan, ja se myönnetään Estlanderin elämäntyön ja suomalaisen muotoilun hengessä. Estlanderin aloitteesta toteutettiin aikoinaan muun muassa Ateneum, josta tuli suomalaisen taiteen ja taideteollisuuden museo ja oppilaitos.

Lisätietoja palkinnoista Design Forum Finlandin sivuilta.

Takaisin