Aalto-yliopiston muotoilun opiskelijoiden pintamallisto matkalla Pariisiin

13.02.2012

Miten pohjoismaisella estetiikalla pärjää Pariisissa?

Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun muotoilun laitoksen maisteriopiskelijoiden Pattern Lab -projekti ottaa asiasta selvää myymällä mallejaan Pariisin Indigo-messuilla. Helmikuun 14.-16. päivä järjestettävään tapahtumaan osallistuu muodin ammattilaisia yli sadasta eri maasta.

Pattern de Perfume

Yhteistyötä kuin isommassakin yrityksessä

Pattern Lab on Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun kunnianhimoinen projekti, joka on toiminut opiskelijoiden ponnahduslautana työelämään vuodesta 1999. Monialainen muotoilijaryhmä perehtyy pintasuunnitteluun noin vuoden ajan ja luo omannäköisensä kokoelman uutta pintasuunnittelua. Keväällä 2011 alkaneen opintojakson aikana opiskelijat ovat perehtyneet niin malliston rakentamiseen kuin design management -käsitteeseen käytännössä.

Pattern Lab on kuin mikä tahansa suunnitteluyritys, jossa tarvitaan tuotesuunnittelun ohella graafista suunnittelua, budjetointia ja hyvä markkinointisuunnitelma. Myyntitapaamiset ovat kuitenkin se, mikä erottaa Pattern Labin tavallisesta opiskelijaprojektista; harva pääsee jo opiskeluaikanaan ammattimaisesti myymään tuotteitaan ja solmimaan suhteita kauppaan ja teollisuuteen yhtä intensiivisesti kuin Pattern Labissa. Projekti on myös oiva tapa saada kokonaiskäsitys pintasuunnittelijan työstä.

Messuosaston mahduttava matkalaukkuihin

Tänä keväänä Pattern Lab osallistuu ensimmäisen kerran Pariisin Indigo-messuille. Kolmipäiväiseen tapahtumaan odotetaan tuhansia muodin ammattilaisia yli sadasta maasta. Indigo on osa Première Vision Pluriel -tapahtumaa, joka on yksi Euroopan johtavista tekstiilialan messutapahtumista. Messuilla esitellään muun muassa neuleita ja printtikuvioita.

Pattern Lab 12 on saanut rohkaisevaa palautetta myyntimatkoillaan Suomessa ja Ruotsissa. Pariisin messut ovat silti aivan omanlaisensa tapahtuma, jossa on erotuttava edukseen kymmenien muiden suunnittelijoiden joukosta ja saatava asiakas seisahtumaan mallien äärelle. Oman haasteensa messumatkalle asettaa se, että satojen mallien lisäksi laukuissa on voitava kuljettaa myös osaston sisustus.

Rohkeasti eteenpäin

Opiskelijat ovat onnistuneet löytämään uusia asiakasryhmiä ja samalla laajentamaan tulevaa työkenttäänsä lisäämällä eri alojen toimijoiden tietoisuutta pintasuunnittelun mahdollisuuksista. Painopisteen siirtäminen sisustuskuoseista osittain muodin puolelle on ollut omiaan auttamaan ryhmää saamaan kontakteja yrityksiin. Opiskelijoiden on ollut turvallista kokeilla siipiään suunnittelualan ammattilaisina, kun koulu on toiminut taustatukena ja antanut puitteet toiminnalle.

Pattern Lab 12- ryhmään  kuuluvat Paula Barclay, Reeta Ek, Lotta Grönroos, Sini Henttonen, Suvi Kankkonen, Kaisa Korpua, Ossi Laine, Meri Malmi, Laura Merz, Tiina Pietiläinen, Tiina Uimonen ja Teija Vartiainen.

Ohjaajina toimivat professori Pirjo Kääriäinen sekä lehtorit Maarit Salolainen ja Maija Fagerlund. Vastuullisen suunnittelun teemoihin opiskelijoita ohjasi suunnittelija Jaana Reinikainen.

 

Lisätietoja:
Kaisa Korpuakaisa.korpua [at] aalto [dot] fi (
kaisa.korpua@aalto.fi
)

p. 040 827 2605

Pattern Lab 12 löytyy myös Facebookista.

Takaisin