Kalevala Koru inspiroi tekstiilitaiteilijoita
14.02.2012
Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun kolme tekstiilisuunnittelun opiskelijaa ja tekstiilitaiteilija Laura Isoniemi tulkitsevat Kaleva Koruja tekstiilitaiteen keinoin. Teokset ovat esillä Kaleva Korun Unioninkadun myymälässä.
Opiskelijat Marianne Huotari, Laura Merz ja Pauliina Varis sekä projektin ohjannut tekstiilitaiteilija ja taidepedagogi Laura Isoniemi saivat valita kymmenen myydyimmän Kaleva Korun joukosta inspiraationlähteensä. Isoniemen mukaan projekti herätti valtavan suurta innostusta tekstiilitaiteilijoissa. Projektin aikataulu oli tiukka ja intensiivinen, sillä toimeksianto saatiin joulukuun puolessavälissä ja näyttely avattiin jo 9.2. Siitä huolimatta taidetta luotiin enemmän kuin näyttelyssä on esillä.
- Materiaalia tuli niin paljon, että suunnittelemme syksyksi isompaa näyttelyä. Yritysten toimeksiannot ovat harvoin näin taiteellisia ja vapaita, Isoniemi kiittelee.
Koruissa on tarina
Näyttelyssä olevista teoksista voi aistia toisaalta suomalaisuutta, melankoliaa ja pohjoisia olosuhteita, toisaalta myyttejä, tarinankerrontaa ja mytologiaa. Laura Isoniemi on ideoinut kolme esillä olevaa teostaan Halikon kääty -korun pohjalta, ja teosten kuviot ovat samat kuin korussa. Korut voivat Isoniemen mukaan inspiroida tekstiilitaiteilijaa monella tavalla.
- Kalevala Koruilla ja tekstiilitaiteella yhteistä ovat koristekuviot, ornamentiikka ja tarinankerronta. Jokaisessa Kaleva Korussa on aina pieni tarina taustalla.
Isoniemi kertoo, että Kalevala Korun ja Aalto-yliopiston yhteistyö alkoi jo vuonna 2009, kun vaatesuunnittelun opiskelijat loivat Kalevala Koruihin sopivia vaatteita. Lisäksi viime keväänä toteutettiin palvelumuotoiluprojekti, jossa suunniteltiin Kalevala Korulle myymäläkonsepti.
Nyt nähtävillä olevien tekstiilitaideteosten toteutuksessa on käytetty perinteistä silkkipainomenetelmää ja digitaalista painatusta. Teokset ovat nähtävillä 3.3. asti Kaleva Korun myymälässä, Unioninkatu 25, Helsinki. Myymälä on avoinna arkisin kello 10–18.
Teksti: Tea Kalska
Kuva: Matti Pärssinen