Designpääkaupunkivuoden Paviljonki – osoitus korkeatasoisesta puuarkkitehtuurista

07.05.2012

Puustudion opiskelija- ja asiantuntijaryhmä on suunnitellut Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon väliselle tyhjälle tontille väliaikaisen Paviljongin. Paviljonki avautuu yleisölle 12.5.

Designpääkaupunkivuoden Paviljonki – osoitus korkeatasoisesta puuarkkitehtuurista

Kuva: Aki-Pekka Sinikoski

Sen toteuttavat World Design Capital Helsinki 2012, Aalto-yliopisto, Arkkitehtuurimuseo, Designmuseo ja UPM.

– Designpääkaupunkivuoden paviljongin suunnittelu on ollut puustudiolle erityinen ja ainutlaatuinen kokemus, puustudion ohjaajana toiminut professori Pekka Heikkinen Aalto-yliopistosta toteaa.

Paviljongin arkkitehtuuri perustuu Aalto-yliopiston opiskelijan, Pyry-Pekka Kantosen, kilpailuehdotukseen. Muut puustudion työryhmään kuuluneet opiskelijat ovat Markus Heinonen, Marko Hämäläinen, Janne Kivelä, Wilhelmiina Kosonen ja Inka Saini.

– Puustudiossa opiskelu on kokeilu- ja ryhmätyölähtöistä. Oli antoisaa nähdä opintojen aikana kokonainen suunnittelu- ja rakennusprojekti alusta loppuun, ensimmäisistä luonnoksista rakennuksen käyttöönottoon. Puu on suomalainen ja ihmisläheinen materiaali, josta kaikilla on omakohtaista kokemusta puumajoina, pajupilleinä tai kaarnalaivoina – materiaali yhdistää ihmisiä, Pyry-Pekka Kantonen sanoo.

Avoin tila muuntuu moneen käyttöön

Paviljonki on avoin ja helposti lähestyttävä rakennus. Se mahdollistaa monenlaisten toimintojen ja tapahtumien järjestämisen ja yhdistämisen. Muotonsa ja toimintansa kautta paviljonki yhdistää Arkkitehtuurimuseota ja Designmuseota ja luo eläväisen paikan unohtuneelle tontille.

Paviljonki koostuu katetusta terassista sekä kahdesta kolmion muotoisesta tilasta. Pienemmässä kolmiossa on keittiö ja ulkokahvilan tarjoilutiski. Suuremmassa kolmiossa on ohjelmatila, joka voidaan laajentaa terassille. Ohjelmatila muuntuu kesän aikana muun muassa elokuvateatteriksi. Kahvilan keittiö ja tarjoilutila sekä ohjelmatila ovat suljettavia, puolilämpimiä sisätiloja, jotka rakennetaan esivalmistetuista mäntyliimalevyelementeistä.

Avoimeen ulkotilaan syntyy leikkisä valon ja varjon vaihtelu. Katos koostuu kahdeksasta puumaisesta pilarista, kolmiomaisesta arinapalkistosta ja läpinäkyvästä katteesta. Palkit ovat liimattuja kotelopalkkeja, joiden pinnat ovat 18 mm:n koivupintaista vaneria ja ydin on rakennesahatavaraa. Kate on läpikuultavaa polykarbonaattikennolevyä. Paviljongin katetun alueen pinta-ala on noin 470 m2.

Paviljongin rakenteet on jaettavissa neljään osaan: perustus ja terassitaso, suljettavat tilat, pilarit ja katos. Katoksen pilarit on perustettu soratasauksen päälle asetetuille teräslevyille. Pilari on kuusisakarainen vanerikotelorakenne. Pilarit on sidottu yhteen vaakasuunnassa kierretangoilla ja pystysuunnassa vetotangoilla. Kotelorakenne muodostuu palkkien tavoin rakennepuutavarasta tehdyistä ydinristikoista sekä niihin molemmin puolin liimatuista 18 mm koivuviilupintaisista vanereista. Rakenteet ovat irti viereisistä museorakennuksista.

– Paviljonki on väliaikainen, mutta se osoittaa, että Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon väliselle parkkipaikalle sopisi oikeakin rakennus, Pekka Heikkinen toteaa.

Puustudion ohjaajina toimivat Heikkisen lisäksi diplomi-insinööri Hannu Hirsi, arkkitehti Risto Huttunen, muotoilija Mikko Paakkanen ja arkkitehti Karola Sahi. Projektipäällikkönä toimi Ransu Helenius.

Kalusteet ovat Martelan ja Trash Designin suunnittelemia ja valmistamia. Terassipenkit ovat arkkitehti Philip Tidwellin käsialaa. Paviljongin ohjelmaa koordinoi Demos Helsinki.

Designpääkaupungin Paviljonki tarjoaa kaikille avointa ohjelmaa tiistaista sunnuntaihin kesän ajan. Uusi muotoilun kohtaamispaikka ja arkkitehtuurikohde sijaitsee Helsingissä Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon välissä, os. Punanotkonkatu 1, 12.5.-16.9.2012 tiistaista sunnuntaihin klo 11-21.

Lisätietoja:

pekka.heikkinen [at] aalto [dot] fi; ransu.helenius [at] aalto [dot] fi; pyry.kantonen [at] aalto [dot] fi

Paviljongin ohjelma (wdchelsinki2012.fi/paviljonki)
Aalto-yliopiston Designpääkaupunkivuoden ohjelmisto Living+ (living.aalto.fi)

Takaisin