Pahvisairaala ei passivoi

30.05.2012

Taiteiden ja suunnittelun korkeakouluun pystytettiin pahvinen sairaala, jossa kehitettiin potilaslähtöistä terveydenhuoltoa.

− Tämä on helposti muunneltava tila, jossa monia ideoita pystyy kehittämään ja testaamaan käytännössä, toteaa median laitoksen tutkija Juha Kronqvist seistessään pahvisen sairaalan kulisseissa.

Pahvisairaala on hetkeä aiemmin toiminut suunnitteluateljeena Tampereen yliopistollisen keskussairaalan potilaille ja henkilökunnalle. Pahvisten seinien katveessa mietittiin esimerkiksi, kuinka potilas saisi ajatukset pois sairaudestaan ja kuinka sairaalan passivoivaa vaikutusta voisi vähentää.

Siirreltäviä seiniä, muuttuvia merkityksiä

Pahvisairaalassa todellisen sairaalan mittojen mukaan tehtyjä ovenkarmeja, seiniä ja sermejä voi siirrellä ja erilasille pahvikappaleille voi antaa vaihtelevia merkityksiä. Valkoinen pahvilaatikko muuttuu tilanteesta riippuen televisioksi tai kahviautomaatiksi.

Kuvat: Imagenary

− Potilaat olivat hyvin motivoituneita tekemään tällaista, koska heitä ei normaalisti kuulla sairaaloiden suunnitteluvaiheessa. Potilaan näkökulman tuominen osaksi suunnitteluprosessia oli myös sairaalan henkilökunnalle hyvin silmiä avaava kokemus. Henkilökunta ja potilaat nimittäin näkevät sairaalatilan hyvin eri tavoilla.

Loppu vaivojen luettelulle

Pahvisairaalaa suunnitelleen lavastustaiteen opiskelijan Heini Kervisen mukaan potilaat toivoivat sairaalaan tiloja, jotka mahdollistavat inhimillisen kontaktin. Pahvisairaalaan ideoitiin muun muassa taidenäyttelyitä ja kodinomaisuutta, jotta potilaan ei koko ajan tarvitsisi ajatella sairauttaan.

Kronqvist huomauttaa, että potilaiden keskustelunaiheetkin voivat olla jotain muuta kuin sairauden vatvomista.

− Sairaaloissa ihmisten keskenään käymät keskustelut ovat usein vaivojen luettelemista. Mutta jos potilaat kohtaavat toisiaan tiloissa, joissa on esimerkiksi pellepatsaita, he puhuvat patsaista eivätkä vaivoistaan.

Kuvat: Imagenary

Myös potilaan aktiivisuus pyrittiin huomioimaan suunnittelussa.

− Yleensä sairaalan struktuurit tukevat sairaalan passivoivaa vaikutusta. Jos potilas esimerkiksi lähtee kävelemään huoneesta, henkilökunnalle tulee ongelmia, koska sairaalaa ei ole suunniteltu kävelyä varten.

"Kiss and ride"

Pahvisairaalassa pohdittiin myös, millaista olisi tunneälykäs viestintä potilaiden ja sairaalahenkilökunnan välillä.

− Pohdimme, miten sairaalan kieltä voisi muuttaa, Kronqvist kertoo ja näyttää kuvaa belgialaisen lentokentän kyltistä, jossa lukee "Kiss and ride". Kyltti on paikassa, jossa omaisten autolla kuljettamat lentomatkustajat jäävät nopeasti pois kyydistä.

Nopeuteen kehottamisen ei tarvitse olla tylyä. Kielessä ja kylteissä voi sairaalassakin käyttää huumoria.

Pahvisairaala toteutettiin yhteistyössä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ja Aalto-yliopiston median- ja elokuvataiteen laitosten TULE – Turvallista leikkaustoimintaa sujuvasti -projektissa, jota rahoittavat Sitra ja Aalto Service Factory.

Teksti: Tea Kalska

Lue lisää projektin blogista:
designforhealthcare.blogspot.com

Lisätietoja: juha.kronqvist [at] aalto [dot] fi

Kuvat: Imagenary

Takaisin