Masters of Aalto -tapahtuman yhteistyökumppanit palkitsivat maistereita

31.05.2012

Koko Aalto-yliopiston laajuiseksi kasvaneessa Masters of Aalto -tapahtumassa palkittiin eilen ansiokkaita opinnäytteitä.

MoA’12-yhteistyökumppanit valikoivat sadan esillä olevan työn joukosta suosikkinsa. Tulevaisuuden tekijöitä esittelevä näyttely on avoinna Jätkäsaaressa vielä tämän viikon.

Palkituiksi tulivat lihantuotantoa visualisoiva teoskokonaisuus, tutkimus arjesta ja rutiineista, palvelumuotoiluun keskittyvä opinnäyte sekä kirjastot ja matkailun yhdistävä palvelumuotoilukonsepti. Myös ergonominen tuoli, etnisiä ravintoloita tutkiva valokuvasarja, solmujen muotokieleen paneutuva tutkimus ja ikkunaa pohtiva opinnäyte huomioitiin.

Palkitut työt edustavat Aalto-yliopiston osaamista laajasti

MoA'12-yhteistyökumppani Unigrafia palkitsi teollisen muotoilun koulutusohjelmasta valmistuvan Seungho Leen Pihvi-Suomi 2012 -teoksen. Työssään Lee on visualisoinut lihantuotannon ongelmakohtia blogin, sanomalehden ja lyhytelokuvan kautta. – Tämä on loistava esimerkki tieteen visualisoinnista, työ saa ihmiset ajattelemaan, Unigrafian toimitusjohtaja Jaripekka Turtiainen perusteli palkintoa.

BMW päätyi palkitsemaan ekonomiksi valmistuvan Karolus Viitalan työn Erilaiset jokapäivät. Opinnäytteessään Viitala tutki videografisella menetelmällä kolmen helsinkiläisnuoren arkea ja rutiineja.

BMW päätyi palkitsemaan ekonomiksi valmistuvan Karolus Viitalan

Viking Line palkitsi teollisen muotoilun koulutusohjelmasta valmistuvan SeYoung Kimin työn Helsingin keskustakirjasto ovena Helsinkiin, jossa Kim on kehittänyt uuden matkailun ja kirjastot yhdistävän palvelumuotoilukonseptin. Palkintoperusteissa iloittiin työn avaavan mielenkiintoisia näkökulmia turismielinkeinolle ja kaupunginkirjastoille matkailukohteiden luomisesta uusien palvelukokonaisuuksien avulla.

Toisena Viking Line palkitsi teolliseksi muotoilijaksi valmistuvan Tommi Moilasen opinnäytteen Palvelumuotoilun hyödyt. − Opinnäyte käsittelee selkeällä tavalla fyysisen tuotteen ja palvelun kokonaisuutta yhtenäisen asiakaskokemuksen aikaansaamiseksi, risteilypäällikkö Johanna Molin kiitteli.

SATO palkitsi valokuvataiteen koulutusohjelmasta valmistuvan Heli Sorjosen opinnäytteen Pizzeria Finlandia, jossa Sorjonen on kuvannut etnisiä ravintoloita Suomessa. − Pizzeria Finlandia on maahanmuuttajien arkea lämminhenkisesti ja rehellisesti kuvaava valokuvausprojekti. Se muistuttaa myös arjen muuttumisesta ja perinteisen kotiruoan osittain korvanneesta etnisestä noutoruoasta, joka liittää monet suomalaiset koti-illat yllättävän vahvasti maahanmuuttajaravintoloitsijaan, kuvasi SATOn asiakkuus- ja viestintäjohtaja Monica Aro.

Iittala palkitsi kalustesuunnittelun koulutusohjelmasta valmistuvan Woojin Chungin

Iittala palkitsi kalustesuunnittelun koulutusohjelmasta valmistuvan Woojin Chungin työn Puoliksi enemmän kuin kokonainen. Chung suunnitteli puolikkaan tuolin, jossa istuu automaattisesti ergonomisesti.

− Ajatustyötä Chungin teoksen taustalla voidaan ehdottomasti hyödyntää myös muilla suunnittelun aloilla, paitsi materiaalien myös muotojen käytössä. Työ vangitsee kauniisti myös Kaj Franckin ideologian. Hän poisti kaiken ylimääräisen designistaan, jättäen jäljelle vain oleellisen, sanoi Iittalan Consept design manager Irina Viippola.

Metex-säätiön palkinto meni kuvataidekasvatuksesta valmistuvan Taneli Luotoniemen työlle Kohti kolmiulotteista solmuornamentiikkaa. − Työssä on matematiikan keinoin luotu mielenkiintoinen ja luova lähestyminen muotokieleen kaksi- ja kolmiulotteisesti. Muodon matemaattinen hahmotus on tärkeää myös metalliteollisuudessa, kun automaattisesti valmistetaan yhä monimutkaisempia tuotteita, Metexin hallituksen jäsen Jussi Neuvo sanoi.

Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun dekaanin palkinnon sai tilasuunnittelusta valmistuva Mayu Takasugi opinnäytteellään Ikkunahuone, joka pohtii ikkunaa ympäröivää tilaa. − Mayu Takasugin yksinkertainen ja oivaltava tilaratkaisu on erinomainen esimerkki asioista ja suunnittelusta, joka ilmentää Aalto-yliopiston World Design Capital Helsinki 2012 -vuoden ohjelmistoa Living+, dekaani Helena Hyvönen kommentoi.

 Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun dekaanin palkinnon sai tilasuunnittelusta valmistuva Mayu Takasugi

MoA'12 viimeistä viikkoa auki – hyödynnä ilmaiset kuljetukset

MoA'12-tapahtumatila ja näyttely on avoinna yleisölle Jätkäsaaressa (Rantamakasiini L3/Tyynenmerenkatu 6) päivittäin vielä tämän viikon ajan, sunnuntaihin 3.6. saakka (ma−pe klo 12−20, la−su klo 12−18). Näyttelyyn on vapaa pääsy. Opastetut kierrokset suomeksi ja englanniksi lauantaina kello 16−17.

Viimeisinä näyttelypäivinä BMW kuljettaa MoA'12-kävijöitä ilmaiseksi Ruoholahden metroaseman, raitiovaunulinjan 6 päätepysäkin (Ruoholahdenranta) ja raitiovaunulinjan 8 päätepysäkin (Jätkäsaari) kautta MoA'12-tapahtumatilaan ja takaisin. Autot kiertävät reittiä torstaina ja perjantaina kello 17−19 sekä lauantaina ja sunnuntaina kello 13−17. Pysäkit ja autot on merkitty World Design Capital Helsinki 2012 -logolla.

MoA'12 on osa World Design Capital Helsinki 2012 -ohjelmaa ja kuuluu Aalto-yliopiston designpääkaupunkivuoden Living+-ohjelmistoon.

Lue lisää moa.aalto.fi

Lisätietoja:
Tapahtumatuottaja Katri Winqvist
puh. 050 591 4314
katri.winqvist [at] aalto [dot] fi

Näyttelytuottaja Tarja Peltoniemi
puh. 050 532 3817
tarja.peltoniemi [at] aalto [dot] fi

Kuvat: Anni Hanén

Takaisin