Masters of Aalto viritti Jätkäsaaren tulevaisuuteen
26.06.2012
Koko Aalto-yliopiston laajuiseksi kasvanut Masters of Aalto -tapahtuma houkutteli toukokuun ajan vierailijoita tutustumaan tulevaisuuden tekijöitä esittelevään näyttelyyn.
Näyttelyn ohella järjestettiin yleisötilaisuuksia, seminaareja sekä työpajoja. Näyttelyn tilana toimi Lars Sonckin suunnittelema satavuotias satamamakasiini Jätkäsaaressa.
Hienot puitteet tarjonnut makasiini tarjosi tutkittavaa lähes 10 000 näyttelykävijälle. Näyttelyn ohella järjestettyihin tapahtumiin osallistui liki 3000 osallistujaa. Suurimmat kävijämäärät keräsivät tiedettä uudella tavalla esittelevä MoA Slam, Unicefin kanssa järjestetty seminaari sekä yhteistyössä Hjelt Foundationin kanssa järjestetty Designing for Sustainable Future -seminaari, jossa urbaanin suunnittelun huippunimet keskustelivat tulevaisuuden kaupungeista.
Syyskuussa Helsinki Design Weekin aikana maistereiden töitä voi käydä katsomassa Kiseleffin talossa, kun osa töistä kerätään Masters of Aalto Road Show -näyttelykiertueelle. Loppusyksystä Kiinan Shanghaissa Radical Design Weekin aikana nähdään myös otteita Masters of Aalto -opinnäytteistä.
Osaamista Otaniemestä
MoA'12 -tapahtumassa Kemian tekniikan korkeakoulusta diplomi-insinööriksi valmistuvan Maija Liirin opinnäyte oli esillä lähes sadan muun opinnäytteen joukossa. Taiteen ja suunnittelun korkeakoulun traditiolle perustuva MoA on kasvanut koko Aalto-yliopiston laajuiseksi. Tänä vuonna mukana oli hieno otos myös tekniikan ja talouden tulevaisuuden osaajia.
Maija Liiri tutki diplomityössään uuden vanerituotteen ominaisuuksia. Tuotteen on sanottu olevan innovatiivisin keksintö vaneriteollisuudessa 30 vuoteen.
Liiri vakuuttaa, että ei ole tuntenut oloaan ulkopuoliseksi Taiteen ja suunnittelun korkeakoulun kasvattien joukossa. Päinvastoin hän kannustaa kaikkia Aalto-yliopiston tekniikan opiskelijoita hakemaan rohkeasti ensi vuonna mukaan MoAaan.
− On ollut jännittävää ja kiinnostavaa esittää oma opinnäyte osana isoa näyttelyä ja tapahtumaa. Oman työn esillepanon suunnitteluun ja toteuttamiseen meille annettiin aika vapaat kädet, mutta tarvittaessa apu oli lähellä, kertoo Maija Liiri.
Haasteita ja hyviä fiiliksiä
Sähkötekniikan koulusta valmistuneen Tuomas Tikan työ liittyi Aalto-1 -opiskelijasatelliittiprojektiin: aihe oli asennonsäätöjärjestelmän toteutus 3-akseli stabiloiduille nanosatelliiteille. Kyseessä oli ensimmäinen tästä opiskelijasatelliittiprojektista valmistuva diplomityö.
− Minulla oli alussa vähän ristiriitaisia tunteita osallistumiseen liittyen. Tieteellisen työn esittäminen näyttelyssä tuntui haastavalta ja itselle saatava hyöty työn esittämisestä tuntui varsin vähäiseltä. Päätin kuitenkin osallistua, sanoo Tuomas Tikka.
− Olin iloisesti yllättynyt vastaanotosta. Kaikki olivat hyvin kiinnostuneita työstäni sekä projektista ja valmiita auttamaan järjestelyissä. Kaikki järjestelyt sujuivatkin tosi helposti: satelliitista kun oli tehty näköismalli ja videoita jo valmiiksi, jatkaa Tikka.
− Tapahtuma oli myös opiskeluaikani ensimmäinen kerta kun näki isommassa mittakaavassa, mitä muissa korkeakouluissa käytännössä tehdään ja minkälaisia ihmisiä siellä opiskelee. Tämä mieltä avartava kokemus olisi ollut mielenkiintoista saada jo opintojeni alkuaikoina, varsinkin jos opintojen poikkitieteellisyyttä halutaan edistää, pohtii Tuomas Tikka.
− Kaiken kaikkiaan jäi hyvät fiilikset ja olen iloinen, että tuli lähdettyä hommaan mukaan!
MoA'12 on osa World Design Capital Helsinki 2012 -ohjelmaa ja kuuluu Aalto-yliopiston designpääkaupunkivuoden Living+-ohjelmistoon (living.aalto.fi).