3D-virtuaalisimulaattori mahdollistaa vierailun merenpohjaan Vrouw Maria -hylylle
19.07.2012
Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun medialaboratorion tutkijoiden ja opiskelijoiden toteuttama interaktiivinen ja reaaliaikainen 3D-virtuaalisimulaatio Vrouw Maria -hylystä on esillä tänä kesänä Suomen Merimuseon näyttelyssä "Mereen menetetyt – Vrouw Marian ja St. Mikaelin tarina".
Helppokäyttöisen Re-discovering Vrouw Maria -simulaattorin avulla kuka tahansa voi vierailla hylyllä Itämeren pohjassa. Simulaattori hyödyntää uudenlaista elepohjaista käyttöliittymää (gesture-based interface), jolloin käyttäjä itse kädenliikkeineen toimii ohjaimena.
Vierailija voi valita seuraako etukäteen nauhoitettua esitystä hylystä vai navigoiko vapaasti virtuaalitodellisessa vedenalaisessa maisemassa tutkien valikoituja osia hylystä. Näytön alareunassa olevat infopisteet tarjoavat vierailijalle lisätietoa hylystä ja sen sijaintipaikan maisemasta tekstin, kuvan, äänen ja videon muodossa.
Re-discovering Vrouw Maria -hylkysimulaattori on toteutettu vuosina 2010–2011. Se on jatkoa Museoviraston Vrouw Maria veden alla -hankkeessa vuonna 2009 aloitetulle työlle.
Se on osa Aalto-yliopiston Systems of Representation -tutkimusryhmän tekemää tutkimusta digitaalisesta kulttuuriperinnöstä. Projektipäällikkönä on toiminut professori Lily Diaz Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun medialaboratoriosta. Tuotantotiimiin kuuluu useita henkilöitä niin medialaboratoriosta kuin Vrouw Maria veden alla -hankkeesta.
– Tutkimuksen näkökulmasta simulaattorin toteuttaminen salli meidän kehittää uusia metodeja ja uutta tietoa muun muassa 3D-ääniympäristön, interaktiivisen kerronnan ja liikepohjaisen käyttöliittymän suunnittelussa, Lily Diaz kertoo.
– Projektin tavoitteena on lisäksi mahdollistaa pääsy suojellulla alueella sijaitsevalle hylylle sekä kasvattaa tietoisuutta kulttuuriperinnön ja historian olemassaolosta ja tärkeydestä, Diaz jatkaa.
Informaatioyhteiskunnassa digiteknologiaa ja uutta mediaa hyödynnetään yhä enemmän kulttuuriperinnön tallentamiseen, säilömiseen ja jopa luomiseen, mihin viitataan digitaalisen kulttuuriperinnön käsitteellä (Digital Cultural Heritage). Trendiin vaikuttaa niin yleisön kasvava kiinnostus kulttuuriperintöä kohtaan kuin tutkijoiden jatkuva halu kehittää uudenlaisia tutkimuksen muotoja. Suomessa tämäntyyppistä työtä on kuitenkin tehty vähän.
– Digitaalisessa kulttuuriperinnössä, kuten perinnössä ylipäänsä, ei ole kyse ainoastaan menneisyydestä vaan myös tulevaisuudesta. Tallentamalla kulttuuria rakennamme sitä, mitä tulemme jättämään tuleville sukupolville, korostaa Diaz.
Vrouw Maria oli hollantilainen kauppalaiva 1700-luvulla. Se oli matkalla Pietariin lastinaan Katariina Suuren hankkimia maalauksia, kun se upposi Suomen aluevesille. ”Mereen menetetyt ja St. Mikaelin tarina” -näyttely esittelee Itämeren kaupankäyntiä valistuksen aikana. Näyttely on auki Kotkan Merikeskus Vellamossa 2. joulukuuta 2012 saakka.
Lisätietoja:
Projektin kotisivut (sysrep.aalto.fi)
Merikeskus Vellamo (merikeskusvellamo.fi)
Professori Lily Diaz
Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu
puh. 040 725 6925
lily.diaz [at] aalto [dot] fi
Lehtori Markku Reunanen
Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu
puh. 050 539 3321
markku.reunanen [at] aalto [dot] fi