140 vuotta suomalaista arkkitehtikoulutusta: Aalto-yliopiston arkkitehtikoulutus lujalla pohjalla

06.09.2012

Tänä syksynä tulee kuluneeksi 140 vuotta siitä, kun arkkitehtuurin opetus alkoi 1872 Polyteknillisessä koulussa F.A. Sjöströmin johdolla. Teknillisen korkeakoulun myötä laitos on sittemmin siirtynyt osaksi Aalto-yliopistoa. Tänään Otaniemen arkkitehtikouluna tunnetun laitoksen opetus perustuu edelleen sekä edistykselliseen tekniikkaan että taiteeseen.

Aalto-yliopiston arkkitehti- ja maisema-arkkitehtikoulutuksessa ympäristön kaikkien eri mittakaavatasojen hallinta yhdistyy käytännönläheiseen alojen kehitystyöhön. Yliopiston arkkitehtuurin laitos kouluttaa maisema-arkkitehtejä ainoana yliopistona Suomessa, ja edelleen maamme kaupunkisuunnittelijoista keskeinen osa on Otaniemen arkkitehtikoulun kasvatteja.

− Koulun toiminta pohjautuu tänä päivänä paitsi uutta luovan arkkitehtuurin kehittämiselle, myös hyvinvoinnin ja kestävän kehityksen edistämiselle monialaisessa yhteistyössä. Otaniemen arkkitehtikoulu jatkaa suomalaisen arkkitehtuurin maineikkaan perinnön päivittämistä tulevaisuutta varten, kertoo arkkitehtuurin laitoksen johtaja Antti Ahlava.

Arkkitehtien ammattipätevyys kehittyy

Tämän vuoden alussa kaksi vahvaa instituutiota, Aalto-yliopiston arkkitehtuuriin laitos ja taideteollinen korkeakoulu, yhdistyivät uudeksi Taiteiden ja suunnittelun korkeakouluksi. Korkeakoulun tavoitteena on alojen uudistaminen perinteitä kunnioittaen ja ammattitaitovaatimukset huomioiden. Sen nimessä sekä taide että suunnittelu viittaavat osaltaan arkkitehtuuriin.

Korkeakoulussa on aloitettu vahva yhteistoiminta arkkitehtuurin ja insinöörialojen kanssa. Yhteistyö näkyy yhteisinä kursseina ja työpajoina, jotka auttavat tulevia arkkitehtejä valmistautumaan jo opiskeluvaiheessa monialaisiin työelämän hankkeisiin. Tulevina vuosina yhteistyö tiivistyy myös kaupallisten alojen kanssa. Hyvä esimerkki alojen välisestä yhteistyöstä on arkkitehtuurin laitoksella suunniteltu Paviljonki, joka on osa World Design Capital Helsinki 2012 -vuotta.

− Arkkitehdin tutkinto säilyy tekniikan alan tutkintona, ja Otaniemen arkkitehtuurin opetus täyttää EU:n ammattilaisdirektiivin mukaiset pätevyysvaatimukset. Aalto-yliopistossa koulutetaan jatkossakin huippuasiantuntijoita arkkitehtuurin vaativiin asiantuntijatehtäviin, painottaa arkkitehtuurin laitoksen johtaja Antti Ahlava.

Arkkitehdin työkenttä muuttuu

Monet valmistuneista perustavat edelleen omia arkkitehtitoimistoja, mutta samaan aikaan arkkitehdeiltä odotetaan kykyä toimia osana monialaisia hanketiimejä. Arkkitehdiltä edellytetään myös muuttuvan yhteiskunnan ja uudenlaisten asiakkaiden tuntemusta.

− Muotoilun ja arkkitehtuurin rajat lähentyvät, mutta rakennus ei ole design-objekti. Tärkeää on myös kulttuurisen kontekstin ymmärtäminen ja taloudellisuus, eli esimerkiksi se, miten nykyistä rakennuskantaa voidaan hyödyntää entistä paremmin, muistuttaa arkkitehtuurin historian professori Aino Niskanen.

Arkkitehdit juhlivat 6. syyskuuta Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksella Otaniemessä. Alvar Aallon suunnittelemat tilat remontoidaan, ja opetus siirtyy väliaikaistiloihin Otaniemen Miestentielle, kunnes laitoksen ja korkeakoulun täysin uudet tilat valmistuvat Otaniemeen 2015. Perinteikkäät Aallon suunnittelemat tilat jäävät myös arkkitehtuurin laitoksen käyttöön osana korkeakoulun yhteistä taideopetusta.

Lisätiedot:

Laitoksen johtaja Antti Ahlava
puh. 050 324 1179
antti.ahlava [at] aalto [dot] fi

Professori Aino Niskanen
puh. 050 575 1085
aino.niskanen [at] aalto [dot] fi

Takaisin