Muotoilusta ratkaisu Euroopan kasvuongelmiin - Asiantuntijaryhmältä 21 suositusta Euroopan komissiolle
17.09.2012
Eurooppalaisen muotoilun asemaa on vahvistettava maailmanlaajuisesti ja muotoilun huippuosaamista tuettava. Vahvan muotoiluosaamisen, yritysten ja julkisen sektorin yhteistyötä on kehitettävä parempien palvelujen tuottamiseksi. Muotoilu on sisällytettävä innovaatio-ohjelmiin ja yrityshautomoihin kaikkialla Euroopassa. Muotoilun parempi hyödyntäminen innovaatioprosesseissa lisää koko maanosan vaurautta ja hyvinvointia.
Tätä mieltä on eurooppalaisen muotoilun asiantuntijaryhmä Design for Growth and Prosperity
-raportissaan. Raportti antaa Euroopan komissiolle 21 konkreettista suositusta, miten muotoilua voidaan paremmin hyödyntää kasvun tuottajana ja kilpailukyvyn vahvistajana. Asiantuntijaryhmän tehtävänä on ollut pohtia, miten muotoilun, innovaatioiden ja kilpailukyvyn yhteyksiä voidaan edistää. Euroopan talouden haasteiden jatkuessa raportti avaa uusia kasvunäkymiä.
- Nyt jos koskaan Euroopalla on mahdollisuus käynnistää täsmätoimet, joilla eurooppalaisen muotoiluinnovoinnin iskukykyä vahvistetaan. Muotoiluinnovaatioilla on keskeinen rooli uuden, kestävän kasvun synnyttämisessä ja parempien palvelujen tuottamisessa Euroopan kansalaisille, toteaa eurooppalaisen muotoilun asiantuntijaryhmän jäsen Olli-Pekka Kallasvuo.
Asiantuntijaryhmä luovuttaa raportin tänään Euroopan komission varapuheenjohtajalle Antonio Tajanille European Design Innovation Summit -seminaarissa Helsingissä. Seminaarin järjestävät Euroopan komissio ja EDII-sihteeristönä toimiva Aalto-yliopisto. Seminaarissa esiintyy kansainvälisiä muotoilun ja liike-elämän huippuasiantuntijoita.
Raportti on asiantuntijaryhmän vastaus varapuheenjohtaja Tajanin asettamaan haasteeseen vahvistaa muotoilun asemaa Euroopan innovaatiopolitiikassa kansallisella, alueellisella ja paikallisella tasolla. Tajani käynnisti vuoden 2011 alussa Euroopan muotoiluinnovaatioaloitteen (European Design Innovation Initiative EDII), joka on osa laajempaa Euroopan innovaatiounioni
-ohjelmaa.
Raportissa todetaan, että menetelmiä muotoiluinvestointien vaikutusten mittaamiseen kansantaloudessa ja yritysten liiketoiminnassa tulisi kehittää pikaisesti. Yhtenä konkreettisena suosituksena on perustaa eurooppalaisen ympäristömerkin kaltainen Designed in the European Union -tunnus Euroopassa muotoiltuja palveluita varten vientiä piristämään. Ryhmän mielestä myös tulevaisuuden johtajien ja yrittäjien muotoiluvalmiuksia pitää parantaa ja muotoilun tutkimusta sekä sen menetelmiä on sisällytettävä kokonaisvaltaisemmin EU:n tutkimusohjelmiin.
Raportti korostaa, että paremmat hyvinvointipalvelut edellyttävät entistä innovatiivisempien julkisten hankintojen kehittämistä. Julkisissa palveluissa muotoilun ja loppukäyttäjien tarpeiden huomioimisen on todettu säästävän kustannuksia ja parantavan palvelua. Asiantuntijaryhmä suositteleekin muotoilijoiden ja muotoilun menetelmien laajempaa hyödyntämistä yritysten ja julkisen sektorin innovaatiojärjestelmissä ja -prosesseissa.
European Design Innovation Summit on osa World Design Capital Helsinki 2012 -ohjelmaa.
Design for Growth and Prosperity (raportti englanniksi pdf-muodossa)
Lisätietoja: Aalto-yliopiston viestintä, Krista Kinnunen, puh. 050 341 2256, krista.kinnunen [at] aalto [dot] fi