Suomen ensimmäinen Fablab avautuu

25.09.2012

Aalto-yliopisto avaa Helsingin Arabiaan Suomen ensimmäisen Fablab-työpajan. Aalto Fablab on kaikille avoinna oleva työtila, jossa jokainen voi esimerkiksi 3D-tulostaa, laserleikata ja jyrsiä erilaisia materiaaleja. Työpaja on jo parhaillaan auki Aalto-yliopiston opiskelijoille ja henkilökunnalle. Yleisölle se avautuu 2.10. ja on siitä lähtien auki halukkaille yhtenä päivänä viikossa.

Aalto Fablabin vierailijat suunnittelevat ja toteuttavat projektinsa itse. Koneiden käyttö on ilmaista, mutta materiaalikustannuksista vastuu on vierailijalla. Aalto Fablabin henkilökuntaan kuuluvat studiomestari Anu Määttä, tuottaja Massimo Menichinelli ja elektroniikkavastaava Jukka Helle auttavat työpajan koneiden käytössä ja työprosessien suunnittelussa.

– Laitteiden käyttö ei ole vaikeaa. Kuka tahansa voi pienen opastuksen jälkeen olla itse vastuussa oman projektinsa valmistamisesta laitteistoillamme. Ohjeet tulevat olemaan helposti saatavilla paikan päällä sekä verkkosivuillamme, kertoo studiomestari Anu Määttä Fablabin käytöstä.

– Ajan varaaminen laitteiden käyttöön etukäteen on suositeltavaa, sillä laitteille on paljon kysyntää. Paikalla poikkeamalla voi saada neuvoja projektiin alustavasti, esimerkiksi millä laitteilla projektia voi alkaa työstää tiloissamme, Määttä jatkaa.

Aalto Fablabissa voi muun muassa laserleikata ja 3D-tulostaa.

Aalto Fablabin varustukseen kuuluu tällä hetkellä laserleikkuri puun, muovin tai muiden materiaalien leikkaamiseen ja kaivertamiseen, pieni jyrsin muottien tekoon tai piirilevyjen tekemiseen, vinyylileikkuri kylttien, tarrojen ja joustavien sähköpiirien tekemiseen, sekä kaksi muovia käyttävää 3D-tulostinta.

Työpajasta löytyy myös perinteisempiä työkaluja ja apua elektroniikan työstämiseen. Laitteiden ja omien taitojen tarjoamissa puitteissa voi jopa valmistua sellaisia esineitä, joita on aiemmin totuttu näkemään ainoastaan tehtaassa tuotettuina.

– Fablabissa vierailijat pääsevät käyttämään sellaisia laitteita, joita tyypillisesti on vain alan koulutusohjelmien ja ammattilaisten käytössä, Määttä selventää.

Fablab on lyhenne sanoista fabrication laboratory eli "valmistuslaboratorio". Fablab-konsepti on lähtöisin Massachusetts Institute of Technology -yliopistosta, Yhdysvalloista. Tällä hetkellä maailmassa on jo yli 80 Fablabiä esimerkiksi Hollannissa, Intiassa ja Japanissa, ja lisää on suunnitteilla. Fablab-verkoston jäsenet auttavat toisiaan työprosesseissa jakamalla tietoa omista projekteistaan avoimen sisällön (open content) periaatteiden mukaisesti. Työpajat ovat keskenään jatkuvassa yhteydessä videokonferenssijärjestelmän avulla ja henkilökunta tapaa toisiaan kansainvälisissä konferensseissa.

Fablab-ilmiö voidaan nähdä osana tee-se-itse -rakentamisen (englanniksi DIY tai maker-liike) suuntausta, jota edustavat Suomeenkin viime vuosina juurtuneet Hackerspacet ja esimerkiksi Pixelache-festivaali. Samalla se liittyy myös laajempaan itse-ehtoisen tekemisen kukoistukseen.

Aalto Fablab on Aalto Media Factoryn aloittama projekti. Aalto Media Factory on yksi Aalto-yliopiston uuden osaamisen pajoista, jonka tavoitteena on tuottaa uutta, perinteisen korkeakouluopetuksen ja tutkimuksen raja-aidat ylittävää toimintaa.

Katso video laserleikkurin toiminnasta (flickr.com)

Lisätietoja Fablabista ja aukioloajat (fablab.aalto.fi)


Lisätietoja:

Aalto Fablab studiomestari Anu Määttä
P. 050 593 3203
anu.maatta [at] aalto [dot] fi

Takaisin