Robert Wilson avasi Tapio Wirkkala -puiston Helsingin Arabianrannassa
23.10.2012
Helsingin Arabianrannassa vietettiin uuden ainutlaatuisen puiston avajaisia maanantaina 22. päivä lokakuuta.
Muotoilija, akateemikko Tapio Wirkkalan mukaan nimetyn puiston on suunnitellut yhdysvaltalainen taiteilija, ohjaaja ja arkkitehti Robert Wilson, joka tunnetaan etenkin avantgardistisista oopperaohjauksistaan.
Wilsonin suunnittelema puisto on elämyksellinen kokonaistaideteos, hätkähdyttävä maamerkki, joka tarjoaa kaupunkilaisille tunnelmallisen ja kodikkaan kohtaamispaikan. Klassinen puistosuunnittelu päivittyy nykyhetkeen. Pensasaidat rajaavat tilan yhdeksään eri huoneeseen, joissa intiimi ja julkinen elävät rinta rinnan.
- Saapuessani Arabianrantaan kävin katsomassa puistoa ja oli erityisen ihastuttavaa miten paljon siellä oli lapsia. Puisto on tarkoitettu kohtaamispaikaksi, sitä käyttävä yhteisö luo puiston tulevaisuuden, sanoi avajaisiin saapunut Robert Wilson.
- Unohdamme miten paljon maailmassa on tilaa, minulle itselleni ei ole mitään kauniimpaa kuin tyhjä huone - paras arkkitehtuuri on ei arkkitehtuuria lainkaan. Puistonkin ajatus on toimia kehyksenä ja tärkeää sekä kiinnostavaa on miten se täytetään, jatkoi Wilson.
Arabianranta on designin ja taiteen valtaama kaupunginosa, joka on myös suosittu kulttuurimatkailun kohde. Idea Tapio Wirkkalan puistosta kokonaistaideteoksena syntyi vuonna 2003 alueen taidekoordinaattori Tuula Isohannin aloitteesta. Maaria Wirkkalan ehdotuksesta puiston suunnittelijaksi kysyttiin Robert Wilsonia.
Maanantaisessa lehdistötilaisuudessa olivat keskustelemassa taiteilija Robert Wilson, taiteilijan apuna ja tukena toiminut sveitsiläinen Serge von Arx, taidekoordinaattori Tuula Isohanni ja Helsingin taidemuseon johtaja Janne Gallen-Kallela-Sirén.
- Aloittaessani tehtäviä museon johdossa minulle kerrottiin puistoprojektista, joka tulisi saattaa loppuun. Kuullessani Wilsonin nimen, en voinut uskoa, että Wilsonilla tarkoitettiin suurta taiteilija Robert Wilsonia New Yorkista, muisteli Janne Gallen-Kallela-Sirén.
- Tämä on ensimmäinen puistoprojektini, missä olen ollut mukana. Ajatus puiston suunnittelusta jopa pelotti minua aluksi. Suunnittelen parhaillaan muistomerkkiä Amerikan presidentti Eisenhowerille, joka on täysin päinvastainen projekti. Puistoprojektissa kantava ajatus on ”less is more”, ei monumentaalinen mahtavuus, kuvaili Robert Wilson.
Lopuksi Wilson kiitteli Maaria Wirkkalaa ja Timo Torikkaa siitä miten avoimia he olivat uusille ajatuksille ja siitä miten he ymmärsivät taiteilijan vision sekä kannustivat ja tukivat tässä projektissa.
Wilson meets Wirkkala -kirja valottaa puiston syntyä ja taustoja
Wilson meets Wirkkala -kirjan julkistamistilaisuus pidettiin Mediakeskus Lumen lämpiössä. Paikalla puiston synnystä kertomassa olivat Aalto-yliopiston taidekoordinaattori Tuula Isohanni ja Helsingin Sanomien kulttuuritoimituksen esimies Jaakko Lyytinen. Isohannin kirja valottaa Wirkkalan puiston syntyä ja taustoja.
Vuonna 2000 Arabianrannan taidekoordinaattoriksi valittiin Tuula Isohanni, jolla oli ajatus siitä, että taidetta tulisi olla kaikkien nähtävillä.
- Arabianrantaa alettiin tuolloin rakentaa, kaupunki investoi alueen rakentamiseen ja ehdotti rakennuttajille taiteen lisäämistä kaupunginosaan. Nyt kaksitoista vuotta myöhemmin, 87 taiteilijaa on mukana. Taiteilijat saavat olla lähellä ihmisiä ja koteja, muistelee Tuula Isohanni.
Maaria Wirkkala nosti Robert Wilsonin nimen esiin kun mietittiin puistolle suunnittelijaa. Miten maailmankuulu taiteilija lähtisi suunnittelemaan puistoa Helsinkiin, Arabianrantaan. Ajatus taiteen tuomisesta ihmisten arkeen oli hyvin kiinnostava Wilsonin mielestä ja lisäksi hän rakastaa Wirkkalan muotoilua ja taidetta. Enempää ei tarvittu.
- Puiston sijaintiin liittyy liikuttava yksityiskohta, aikoinaan Tapio Wirkkala odotti vaimoaan siellä missä puisto nyt sijaitsee ja toi hänelle eväitä tehtaaseen. Ymmärsin puiston merkityksen jo projektin alkuvaiheissa, kertoo Janne Gallen-Kallela-Sirén.
Robert Wilson (s. 1941) on yksi aikamme merkittävimmistä ohjaajista, mutta hän on myös maineikas kuvataiteilija, arkkitehti ja lavastaja. Wilson yhdistää täysin uudella tavalla eri taiteenaloja toisiinsa. Valolla ja valaistuksella on merkittävä osuus Wilsonin suunnittelussa. Vuoropuhelu nuorten taiteilijoiden kanssa on hänelle ensiarvoisen tärkeää. Tapio Wirkkalan puistossa nuorten kuvanveiston oppilaan teokset keskustelevat puiston omien taideteosten kanssa. Nuorten taiteilijoiden osuudesta suunnitellaan vuosittain järjestettävää kilpailua.
Ainutlaatuinen, kansainvälinen julkisen taiteen hanke on toteutettu yhteistyössä Aalto-yliopiston, Helsingin taidemuseon, kaupunkisuunnitteluviraston, talous- ja suunnittelukeskuksen sekä Staran kanssa. Puisto juhlistaa World Design Capital Helsinki 2012 -vuotta ja pääkaupungin 200-vuotisjuhlaa.