Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu promovoi kahdeksan kunniatohtoria

26.10.2012

Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu järjestää neljännen taideteollisen alan maisteri- ja tohtoripromootion 11. tammikuuta 2013.

Promootiossa vihitään kahdeksan uutta kunniatohtoria: multimediataiteilija Laurie Anderson Yhdysvalloista, muotoilujohtamisen professori Rachel Cooper Englannista, kulttuuriministeri Arunas Gelunas Liettuasta, elokuvaohjaaja, kuvaaja ja käsikirjoittaja Pirjo Honkasalo, kirjailija ja taiteilija Mauri Kunnas, Fiskarsin tuotekehityspäällikkö ja pääsuunnittelija Olavi Linden, muotoilun professori Ezio Manzini Italiasta ja emeritusprofessori Yrjö Sotamaa Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta.

Laurie Anderson (s. 1947) on ykkösrivin multimediataiteilija ja edelläkävijä teknologian käytössä taiteessa. Hänet tunnetaan eri medioita yhdistävistä näyttävistä töistään. Andersonin saavutukset ovat uraauurtavia myös kokeellisen musiikin saralla. Hänen töitään on ollut esillä muun muassa New Yorkin SoHon Guggenheim-museossa ja Centre Georges Pompidoussa Pariisissa. Anderson on saanut lukuisia tunnustuksia ja palkintoja, kuten yhden arvostetuimmista yhdysvaltalaisista taidepalkinnoista, vuoden 2007 Dorothy ja Lillian Gish -palkinnon sekä apurahoja Guggenheim-säätiöltä ja National Endowment for the Arts -järjestöltä. Vuonna 2002 hänet nimitettiin NASAn (The National Aeronautics and Space Administration) ensimmäiseksi residenssitaitelijaksi. Anderson on julkaissut myös kuusi kirjaa.

Rachel Cooper (s. 1953) on ollut vuosikymmeniä Euroopan muotoilukoulutuksen ja - tutkimuksen keskeisiä tekijöitä ja puolestapuhujia muun muassa perustamansa järjestön European Academy of Design kautta ja samoin päätoimittamansa Design Journalin muodossa. Taiteiden ja suunnittelun korkeakouluun hänellä on ollut pitkään läheiset suhteet. Rachel Cooper on muotoilujohtamisen professori Lancasterin yliopistossa Britanniassa, jossa hän toimii Lancasterin Contemporary Arts -instituutin puheenjohtajana sekä ImaginationLancaster- ja HighWire -keskusten johtajana. Hän on kirjoittanut lukuisia julkaisuja, viimeisimpänä The Handbook of Design Management (Berg 2011).

Arūnas Gelūnas (s.1968) on ollut merkittävä toimija Baltian ja pohjoismaiden taidekoulujen yhteistyössä. Hän on toiminut professorina Vilnan taideakatemiassa ja vierailevana professorina useissa eri yliopistoissa sekä Liettuassa että ulkomailla, sekä kirjoittanut useita tieteellisiä julkaisuja. Hän oli alusta alkaen mukana Taikin (taidekasvatuksen) organisoimassa BaltArt-verkostossa. Arunas Gelunas on myös graafikko ja palkittu taiteilija, joka on aktiivisesti pitänyt näyttelyitä. Vuoden 2010 heinäkuusta Arunas Gelunas on toiminut Liettuan kulttuuriministerinä. Hänen viimeisimpiä hankkeitaan on ollut Suomen ja skandinaavisen mallin mukaisen Taiteen keskustoimikunnan perustaminen Liettuaan.

Pirjo Honkasalo (s. 1947) on ohjannut, kirjoittanut ja kuvannut fiktio- ja dokumenttielokuvia yli 30 vuoden ajan. Pirjo Honkasalo toimi taiteilijaprofessorina vuosina 2001–2006. Pirjo Honkasalolle myönnettiin Aho & Soldan -elämäntyöpalkinto vuonna 2004 ja Pro Finlandia -mitali vuonna 2006. Pirjo Honkasalon elokuvia on näytetty maailmanlaajuisesti ja elokuvat ovat saaneet lukuisia palkintoja Suomessa ja kansainvälisillä festivaaleilla. Honkasalolla on Taideteollisen oppilaitoksen kamerataiteen osaston loppututkinto vuodelta 1969 ja hän on ollut Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun kunniajäsen vuodesta 2006.

Mauri Kunnaksen (s. 1950) lastenkirjoja on julkaistu 28 kielellä 32 maassa. Kunnaksen lukemattomat, taiteellisesti tinkimättömät ja sisällöltään äärimmäisen rikkaat kirjat ovat todellista kansanvalistusta ja ovat muun muassa tuoneet lasten ulottuville suomalaista kansanperinnettä ja historiaa. Mauri Kunnas on saanut lukuisia huomionosoituksia ja palkintoja kuten Suomen Sarjakuvaseuran Puupäähatun, Lastenkulttuurin valtionpalkinnon, Rudolf Koivu -palkinnon, Pro Finlandia -mitalin, Vuoden lapsiteko -palkinnon ja viimeisimmäksi Espoon kulttuuripalkinnon vuonna 2011.

Olavi Lindén (s. 1946) on ennen kaikkea tunnettu pitkästä ja ansiokkaasta urastaan Fiskarsin tuotekehityspäällikkönä ja pääsuunnittelijana. Lindén on vuosikymmeniä jatkuneella, Fiskars-yhtiön kautta toteutuneella tuotekehityksellään ja muotoilullaan vaikuttanut erityisesti puutarhatyökalujen käytettävyyden samoin kuin esteettisten ominaisuuksien kehitykseen. Olavi Lindén on suunnitellut Fiskarsin työkalujen lisäksi soittimia. Hänet on palkittu useilla palkinnoilla töistään, viimeksi Aller Median Muoto 2012 elämäntyöpalkinnon.  Hän on myös Teollisuustaiteen Liitto Ornamon kunniajäsen vuodesta 2011. Lindén on valmistunut insinööriksi Tekniska Läroverketista.

Ezio Manzini (s. 1945) on työskennellyt yli kahden vuosikymmenen ajan kestävän muotoilun alalla tarkastelun kohteenaan erityisesti sosiaaliset innovaatiot. Hän koordinoi käynnistämäänsä kansainvälistä DESIS-verkostoa, joka maailmalaajuisesti edistää muotoilukoulujen aktiivista roolia yhteiskunnallisessa muutoksessa kohti kestävää kehitystä. Koko uransa ajan Ezio Manzini on toiminut muotoilun professorina Politecnico di Milanossa, Italiassa. Samanaikaisesti hän on tehnyt yhteistyötä useiden kansainvälisten yliopistojen kanssa. Tällä hetkellä hän on kunniaprofessorina Tongjin yliopistossa Shanghaissa ja Jiangnan yliopistossa Wuxissa, Kiinassa sekä COPPE-UFRJ -instituutissa, Rio de Janeirossa, Brasiliassa. Viimeisin hänelle myönnetty palkinto on Sir Misha Black Medal vuodelta 2012.

Yrjö Sotamaa (s. 1942) on emeritusprofessori Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa. Hän työskentelee tällä hetkellä johtotehtävissä Aalto-yliopiston yhteistyökumppanin Tongjin yliopiston Sino-Finnish Centre -keskuksessa sekä kyseisen yliopiston professorina sekä neuvoa-antavana dekaanina. Toimiessaan vuosina 1986–2008 Taideteollisen korkeakoulun rehtorina hän tuki vahvasti alkavaa tohtorikoulutusta ja tutkimusta. On selvää, että ilman hänen pysyvää, korkeakoulun johdosta tulevaa tukeaan ja kannustustaan korkeakoulun johtava asema taideteollisten alojen tutkimuksessa ei olisi ollut mahdollinen. Sotamaa on muun muassa Teollisuustaiteen Liitto Ornamon kunniajäsen vuodesta 1992 ja Shanghain kaupungin myönsi hänelle Magnolia Silver Award -kunniapalkinnon vuonna 2011.

Kunniatohtorin arvo on korkein huomionosoitus, jonka yliopisto voi osoittaa. Päätös Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun vuoden 2013 promootion kunniatohtoreista on tehty korkeakoulun akateemisessa komiteassa. Voimassaolevan hallinto-ohjesäännön mukaisesti korkeakoulu voi promootion yhteydessä tai muulloinkin antaa kunniatohtorin arvon sekä siihen liittyvät arvonmerkit henkilölle, joka tieteellisellä tai taiteellisella toiminnallaan tai tieteiden tai taiteiden taikka muun kulttuuritoiminnan edistämisessä saavuttamiensa ansioiden perusteella katsotaan tällaisen kunnianosoituksen arvoiseksi.

Lisätietoja:

promootiotuottaja Ada Schwanck, puh. 050 5697 449, ada.schwanck [at] aalto [dot] fi
tiedottaja Saara Koskinen, puh. 050 5943 422, saara.koskinen [at] aalto [dot] fi

Takaisin