Aalto-yliopisto vahvistaa Kiina-yhteistyötään

30.10.2012

Aalto-yliopisto vahvistaa läsnäoloaan Kiinassa perustamalla syksyllä 2012 Shanghaihin kansainvälisen alumniorganisaation. Yliopisto haluaa tarjota Shanghain alueella toimiville entisille opiskelijoilleen aktiivisen verkoston ja yhteyden opinahjoonsa sekä vahvistaa mainettaan ja näkyvyyttään kansainvälisesti.

Aalto-yliopiston ja sen keskeisen kiinalaisen yhteistyökumppanin Tongjin yliopiston yhteinen kiinalais-suomalainen keskus, Sino-Finnish Centre, täyttää lokakuussa kaksi vuotta. Keskus tarjoaa malleja opiskelijoiden, opettajien ja tutkijoiden sekä yritysten ja muiden toimijoiden yhteistyölle. Tongjin yliopiston tiloissa Aalto Tongji Design Factoryssä sijaitseva keskus toimii Kiinan ja Suomen välisen vuorovaikutuksen kohtaamispaikkana ja suomalaisyritysten tukena. Tongji on yksi Kiinan voimakkaimmin kansainvälistyvistä yliopistoista.

- Yritysyhteistyöstä rakennetaan toimintamme pitkän aikavälin kivijalkaa. Vain tiiviissä yhteistyössä toteutettujen projektien kautta voimme saada aikaan todellisia yhteiskunnallisia vaikutuksia sekä saavuttaa toiminnallemme asetetut määrälliset ja laadulliset tavoitteet, sanoo Aalto Tongji Design Factoryn operatiivinen johtaja Matti M. Hämäläinen.

Yhteisiä projekteja on toteutettu muun muassa Koneen, Metson, Marimekon, Nokian, Uniluminin, Haierin ja Biolanin kanssa. Yhteistyössä on mukana kolmisenkymmentä Aalto-yliopiston professoria, ja kursseille on osallistunut satoja opiskelijoita. Aalto-Tongji Design Factoryssä alkoi vuonna 2011 International Design Business Management kaksoistutkinto-ohjelma ja vastaava ohjelma kestävästä kehityksestä on työn alla. Ensimmäinen Aalto-Tongji-professuuri perustettiin syyskuussa 2012.

Radical Design Week Shanghaissa 26.10.–4.11.2012

- Aalto-yliopiston ja Tongjin yliopiston yhteistyön tuloksista yksi oivallinen esimerkki on Radical Design Week. Aalto-yliopisto on kyennyt aktivoimaan suuren joukon suomalaisia toimijoita yhteistyöhön Kiinassa, sanoo Aalto-yliopiston vararehtori Hannu Seristö.

Aalto-yliopisto on näyttävästi esillä Radical Design Weekin tapahtumissa Shanghaissa 26.10.–4.11.2012. Designpääkaupungin hengessä järjestettävän Suomi-promootiohankkeen tavoitteena on vahvistaa Suomen ja Kiinan välistä pitkäjänteistä koulutukseen, tutkimukseen ja innovaatiotoimintaan liittyvää yhteistyötä.

Aalto-yliopisto vie Radical Design Week -tapahtumaan viimekeväiseen Masters of Aalto MoA12 -lopputyönäyttelyyn perustuvan NEXT Design -näyttelyn. Monialainen kokonaisuus irrottelee tulevan sukupolven suunnittelijoiden visioilla muotoilun tulevaisuudesta. Aalto-yliopiston arkkitehtuuriopiskelijat ja -opettajat työskentelevät Shanghaissa yhteistyössä Tongjin yliopiston, Massachusetts Institute of Techonology MIT:n sekä yritysten kanssa. Työpajoja järjestetään Radical Design Weekin yhteydessä muun muassa kaupunkisuunnittelun tulevaisuudesta, käyttäjälähtöisistä innovaatioista ja kattopuutarhoista. Aalto-yliopisto on myös mukana suomalais-kiinalaisessa kulttuuriyhteistyöohjelmassa vuosina 2012–2015.

Takaisin