365 Wellbeing - hyvinvoinnin muotoiluhanke aktivoi asukkaita, asiantuntijoita ja organisaatioita

12.12.2012

Yksi Aalto-yliopiston designpääkaupunkivuoden kärkihankkeista, 365 Wellbeing, keskittyi hyvinvoinnin muotoiluun muun muassa terveydenhoidon, kaupunkisuunnittelun ja savuttomuuteen kannustamisen aloilla. 365 Wellbeing koostui kahdestatoista eri projektista ja se oli yksi Aalto-yliopiston suurimmista panostuksista muotoiluvuoden ohjelmaan.

- Hyvinvoinnin muotoilussa etsitään ratkaisuja ympäristöjen, tuotteiden ja palvelujen suunnittelemiseksi siten, että kansalaisen, palveluntuottajan ja julkisen terveys- ja hyvinvointijärjestelmän edut kohtaavat, kuvailee hankkeen johtaja, professori Turkka Keinonen Aalto-yliopistosta.

- Hyvinvoinnin muotoilu perustuu usein yhteissuunnitteluun, mutta saattaa myös osoittaa muotoilijoiden havaitsemia ongelmia taiteellisemman työskentelyn keinoin.

365 Wellbeing -projekteihin on osallistunut yli 200 Aalto-yliopiston opiskelijaa, työntekijää, opettajaa ja professoria, ja se on aktivoinut asukkaita Helsingissä, Kauniaisissa, Espoossa ja Lahdessa. Yhteistyökumppaneina on ollut myös noin 50 ammattilaista terveys-, lastensuojelu-, kaupunkisuunnittelun ja lähiöiden kehittämisen alalta.

Hankkeen viimeiset projektit saavuttavat päätepisteensä joulukuun puolivälissä, mutta projektien henkilöstö ja yhteistyökumppanit esittelevät vuoden saavutuksia yhteistilaisuudessa jo 12. joulukuuta.

Projektissa työskennelleet tutkijat ovat koonneet kokemuksensa hyvinvoinnin muotoilusta kirjaksi, joka julkaistaan ensi vuoden alussa. Kirjasta selviää, millä tavalla muotoilijat lähestyvät aloja, joiden usein mielletään olevan kaukana muotoilun perinteisestä kentästä. Kirjassa pääsevät ääneen myös yhteistyökumppanit, jotka kertovat kokemuksistaan muotoilijoiden kanssa työskentelystä.

- Kertomuksissa toistuu yhteistyökumppanien ihmetys siitä, mitä muotoilijat voivat tuoda niinkin konkreettiselle alalle kuin vaikkapa vanhus- tai mielenterveystyöhön. Lähes poikkeuksetta kehuja on saanut se, millä tavoin muotoilijat antoivat uuden ja tuoreen näkökulman omaan työhön ja siihen juurtuneisiin rutiineihin. Myös muotoiluopiskelijoiden innostus ja paneutuminen asiaan koettiin erittäin positiiviseksi, kertoo 365 Wellbeing -hankkeen mediakoordinaattori ja yksi kirjan toimittajista, Janos Honkonen.

Helsingin designpääkaupunkivuosi 2012 lähestyy loppuaan. Turkka Keinosen mukaan 365 Wellbeing -projektit eivät kuitenkaan pääty designpääkaupunkivuoden myötä.

- Osa 365 Wellbeing -hankkeen teemoista jatkuu Aalto-yliopiston ja pääkaupunkiseudun kaupunkien yhteisissä tutkimushankkeissa. Hankkeen tulokset vaikuttavat myös opetuksen kehittämiseen siten, että muotoilun ja julkisten palvelujen väliseen yhteistyöhön kiinnitetään jatkossa enemmän huomiota, Turkka Keinonen sanoo.


Lisätietoja:
Turkka Keinonen, professori, Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, muotoilun laitos, p. 050 5723133, turkka.keinonen [at] aalto [dot] fi

Takaisin