Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun juhlaviikko avautui vuosijuhlalla

08.01.2013

Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu vietti vuosijuhlaansa 7. tammikuuta. Päivän aikana kuultiin upeat 13 uuden professorin avajaisluennot, jonka jälkeen tilaisuus jatkui puheilla ja muilla juhlallisuuksilla.

Juhlassa jaettiin Pallas Athene ja Ilmari Tapiovaara -palkinnot, kutsuttiin korkeakoululle neljä uutta kunniajäsentä ja nimettiin Vuoden Alumni 2013. Lisäksi tilaisuudessa luovutettiin tasavallan presidentin myöntämiä kunniamerkkejä.

Pallas Athene -palkinto toimittaja Pirkko Vekkelille

Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu myöntää kahden vuoden välein Pallas Athene -palkinnon tunnustuksena esteettisten arvojen hyväksi tehdystä erityisen ansiokkaasta työstä. Palkinnon saajan valitsi professori Päikki Priha, joka perusteli valintaa seuraavasti: ”Toimittaja Pirkko Vekkeli on tehnyt ansiokkaan työn kirjoittamalla muotoilijoista, taiteilijoista, dokumentoimalla heidän elämäntyönsä kirjoiksi ja opettamalla taideteollisen alan opiskelijoille kirjoittamista rohkaisevasti, innostuneesti ja tehtävään paneutuen.”

Ilmari Tapiovaara -palkinto toimitusjohtaja Håkan Långstedtille

Ilmari Tapiovaara -palkinto myönnetään kahden vuoden välein tunnustuksena ihmisen lähiympäristön ja teollisen tuotekulttuurin laadun hyväksi tehdystä erityisen ansiokkaasta luovasta työstä. Palkinnon saajan valitsi Artekin muotoilujohtaja Ville Kokkonen ja perusteli valintaa seuraavasti: ”Håkan Långstedt toimii tärkeällä kentällä muotoilijoiden mahdollisuuksia vahventavana teollisen tuotekulttuurin eteenpäin viejänä. Muotoilupainotteisen liiketoiminnan haasteellisessa ja erittäin kilpaillussa toimintaympäristössä on Långstedt osoittanut "ajan hengen" käsityskykyä. Långstedt on muotoilun suurlähettiläs, esimerkkitapaus kansainvälisestä kulttuurialan edustamisesta.”

Vuoden Alumni 2013 on Mikko Hartikainen

Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu nimeää Vuoden Alumnin tunnustuksena taideteollisen ja arkkitehtuurin alojen uraauurtavasta tai erinomaisesta työstä. Tunnustuksen sai tänä vuonna opetusneuvos Mikko Hartikainen, joka on ollut avainhenkilö suomalaisen kuvataiteen perusopetuksen kehittämisessä viimeisen parinkymmenen vuoden ajan. Hartikainen on viime vuoden aikana toiminut merkittävässä asemassa myös taiteen, muotoilun ja arkkitehtuurin opetuksen mukana olosta työn alla olevassa kansallisessa muotoiluohjelmassa.

Neljä uutta kunniajäsentä

Korkeakoulun kunniajäseniksi kutsutaan vuosittain henkilöitä, jotka ovat erityisen ansiokkaasti toimineet Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun, kulttuurin, arkkitehtuurin tai taideteollisuuden hyväksi. Vuosijuhlassa nimettiin neljä uutta kunniajäsentä:

Toimialajohtaja Reijo Kangas, joka on erityisen ansiokkaasti toiminut korkeakoulun ja sen edustaman kulttuurin hyväksi oman organisaationsa Tekesin kautta. Kangas on keskeisellä ja runsaalla panoksellaan edesauttanut useiden rakentamisen, arkkitehtuurin ja tilasuunnittelun alojen teknologiaohjelmien käynnistämistä. Kangas on tehtävässään kannustanut alan korkeakouluja ja tutkimuslaitoksia kehittämään uusia menetelmiä ja tekniikoita alallaan ja luonut edellytyksiä alan uusien toimintatapojen leviämiselle.

Tuula Mehtosen kunnianhimoinen elokuvaleikkauksen koulutuksen suunnittelutyö ja ammatillinen esimerkki opiskelijoille loivat Suomeen merkityksestään tietoisen ammattikunnan, ohjelma joka luotiin suomalaiseen elokuvakoulutukseen ja koko alaan 2000-luvulla. Mehtonen on laajalla ja monipuolisella kokemuksellaan rakentanut suomalaisen elokuvaleikkauksen koulutuksen perustan.

Michael Thomson on edistänyt muotoilun asemaa alan kansainvälisissä järjestöissä. Keväällä 2012 Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu kutsui Thomsonia osallistumaan European Design Innovation Initiative -raportin toimitustyöhön. Hänen muotoilupoliittinen asiantuntemus, kokemus ja osaaminen mahdollistivat EDII-sihteeristön vastuulla olleen materiaalin koostamisen Euroopan komission muotoiluinnovaatiopolitiikan kulmakiveksi.

Kaisa Viljo toimi muotoilun laitoksella teollisen muotoilun koulutusohjelman amanuenssina parikymmentä vuotta. Ennen entisen Taideteollisen korkeakoulun palvelukseen astumistaan Kaisa Viljo työskenteli Teollisuustaiteen liitto Ornamon järjestösihteerinä. Ornamon vuodet tutustuttivat hänet taideteolliseen alaan ja sen toimijoihin.

Lisäksi juhlassa luovutettiin tasavallan presidentin itsenäisyyspäivänä 2012 myöntämät kunniamerkit: Suomen Valkoisen Ruusun I luokan ritarimerkki Tapio Vapaasalolle, Suomen Leijonan I luokan ritarimerkki Esa Vuoriselle ja Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitali kultaristein Sari Tarvaiselle.

Takaisin