Dokumenttielokuvan tekijä on moraalinen toimija

09.01.2013

Dokumenttielokuvan tekeminen on arvosidonnaista toimintaa, jossa ohjaajalla on moraalisen toimijan rooli. Dokumentaarisia elokuvia tehdään moraalisiksi kertomuksiksi, ja ne ovat yhtä paljon ohjaajiensa rakentamia teoksia kuin fiktioelokuvat.

Timo KorhonenTämä selviää Timo Korhosen Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa tarkastettavasta väitöskirjasta. Korhonen tutkii väitöstyössään, millaista moraalia suomalaiset dokumenttiohjaajat elokuvissaan välittävät ja minkälaisin keinoin he sitä ilmaisevat.

Dokumenttielokuvien tekemiseen ja esittämiseen liittyy vahvoja moraalisia jännitteitä, sillä elokuvien materiaalina on todellisuus, mutta siitä kerrotaan perinteisin fiktiivisin kerrontatavoin.

– Vaikka dokumenttielokuvat perustuvat todellisuuteen, niiden välittämä kuva maailmasta on aina ohjaajan rajaama valinta. Esimerkiksi dokumenttielokuvan henkilöiden elämä jatkuu elokuvan päätyttyä julkisuudella merkittynä. Se asettaa tekijälle erityisen vastuun, Korhonen selventää.

Vuosituhannen vaihteessa dokumenttielokuvan maailmasta esittämän väitteen side todellisuuteen on väljentynyt. Jopa karnevalistinen suhde todellisuuteen saattaa palvella maailmasta kertomista paremmin kuin puritaaninen kieltäytyminen rakennetuista elokuvallisista keinoista.

– Löysin tutkimusaineistoni elokuvia yhdistävän metatarinan, jonka mukaan päähenkilön tulee matkata vankeudesta vapauteen, lähikuvasta laajaan kuvaan, talvesta kesään ja pimeydestä valoon. Tällaisia tarinoita dokumentaristit ovat motivoituneita kertomaan, Korhonen kertoo. Aihevalinnat liittyvät myös dokumenttielokuvien tekijöiden ammattietiikkaan, joka edellyttää yhteisön murroskohdista kertomista.

Monitieteisen väitöstutkimuksen aineiston muodostavat kolmentoista keskeisen suomalaisen dokumentaristin 40 elokuvaa vuosilta 1992–2008. Tutkimus on ensimmäinen laajaan kotimaiseen aineistoon perustuva dokumenttielokuvan välittämää ja sen tekemisen etiikkaa käsittelevä tutkimus. Myöskään kansainvälisesti vastaavia tutkimuksia ei ole aikaisemmin tehty.

Väitöstilaisuus

Korhonen on valmistunut teologian maisteriksi Helsingin yliopistosta ja valokuvaajaksi Taideteollisesta korkeakoulusta. Pääosan urastaan hän on tehnyt dokumenttielokuvaohjaajana ja tuottajana. Tällä hetkellä Korhonen toimii Audiovisuaalisen Kulttuurin Edistämiskeskuksen (AVEK) tuotantoneuvojana.

Väitöskirja, Hyvän reunalla. Dokumenttielokuva ja välittämisen etiikka, tarkastetaan Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa 18.1.2013 klo 12.00, Mediakeskus Lumeen Sampo-sali, Hämeentie 135 C. Vastaväittäjänä toimii professori Henry Bacon Helsingin yliopistosta.

Lisätietoja:
Timo Korhonen
p. 045-77311770
timo.korhonen [at] avek [dot] kopiosto [dot] fi

Takaisin