Rituaaliset toiminta- ja ajattelutavat vaikuttavat kuvataiteeseen ja sen tekemiseen
23.01.2013
Minkälaista rituaalista käyttäytymistä voi havaita taiteessa ja taiteellisessa työskentelyssä? Miten taiteilija kokee luovan toiminnan?
Taiteen maisteri Tapio Tuominen löysi vastaukset näihin kysymyksiin Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa perjantaina 1.2.2013 tarkastettavassa väitöskirjassaan.
Väitöstutkimus osoittaa, että kuvataidemaailmassa ja yksittäisen taiteilijan taiteellisessa työskentelyssä on paljon erilaista rituaalista käyttäytymistä. Taidemaailmaan ja taiteen tekemiseen vaikuttavat vanhahtavat ajattelun ja toiminnan muodot.
– Taiteen rituaaleihin ei yleensä kiinnitetä huomiota eikä niitä osata kyseenalaistaa. Esimerkiksi näyttelyn avajaiset perustuvat uhrirituaaleihin. Taidenäyttelyssä käyntikin voidaan käsittää rituaalina. Se tapahtuu paikassa, joka on pyhitetty taiteelle. Katsoja kokee usein myös jonkinlaisen taide-elämyksen, Tuominen kuvailee.
Tuominen luo tutkimuksessaan taidemanan käsitteen, joka on lähtöisin antropologian termistä mana. Taidemana viittaa kuvataiteessa vaikuttavaan kuvitteelliseen voimaan, joka perustuu yhteisön kollektiiviseen uskoon. Taidemanaa heijastetaan taideteoksiin, mutta erityisesti taiteilijoihin. Jos taiteilijaan liitetään paljon taidemanaa, hänen teoksensa ovat arvokkaita niiden taiteellisesta tasosta huolimatta.
– Taiteilijoiden ympärille rakennetaan tietoisesti tarinoita, joiden avulla heidät nähdään myyttisinä neroina. Heihin liitetään samankaltaista piirteitä kuin uskontojen pyhimyksiin, Tuominen selventää.
Tulkinnan kohteena oma taiteellinen työskentely
Tuominen valitsi oman taiteellisen työskentelynsä tiedon hankinnan kohteeksi. Taiteelliseen työskentelyyn hän laskee varsinaisen kuvanteon, siihen sisältyvät esivalmistelut ja sitä seuraavat näyttelyt. Tuomisen taiteellinen työ jakautui kahteen osaan: ensimmäinen toteutui piirtämällä, toinen maalaamalla. Molemmat päättyivät Suomessa pidettyihin näyttelyihin vuonna 2004.
– Tutkimukseni kannalta olennaisia kokemuksia olisi ollut vaikea tavoittaa tekemättä itse taidetta. Havainnoin ja tein muistiinpanoja kokemuksistani, joita minulla oli taiteellisen työskentelyni aikana. Niiden avulla selvitin, mitä taiteilijan mielessä tapahtuu taiteen tekemisen aikana, Tuominen kertoo.
Tuominen tulkitsi taiteellista työtä erityisesti antropologisten ja sosiologisten teorioiden kautta. Teoriat auttoivat ymmärtämään, havaitsemaan ja luokittelemaan rituaalista käyttäytymistä kuvataidemaailmassa. Väitöstutkimuksen tulokset tuovat hyödyllistä tietoa kuvataideopetukseen, kuvataideterapiaan sekä jatkotutkimuksiin.
Väitöstilaisuus
Tapio Tuominen valmistui taiteen maisteriksi Taideteollisen korkeakoulun taidekasvatuksen osastolta vuonna 1999. Vuodesta 1991 hän on opettanut piirustusta ja maalausta eri taidekouluissa ja opistoissa sekä toiminut lopputöiden ohjaajana ja tarkastajana Taideteollisessa korkeakoulussa ja Kuvataideakatemiassa. Tuominen on työskennellyt samaan aikaan myös kuvataiteilijana pitäen yksityisnäyttelyitä ja osallistuen yhteisnäyttelyihin. Lisäksi hän on suunnitellut lavastuksia ja visualisointeja eri teattereihin.
Väitöskirja ”Maaginen kuva – Rituaalinen käyttäytyminen kuvataiteessa” tarkastetaan Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa 1.2.2013 klo 12, Mediakeskus Lumeen Sampo-sali, Hämeentie 135 C. Vastaväittäjänä toimii dosentti Juhani Ihanus Helsingin yliopistosta.
Väitöskirja on ilmestynyt tammikuussa 2013 Aalto-yliopiston väitöskirjasarjassa. Tilaukset Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun verkkokirjakaupasta: books.aalto.fi, tiedustelut: artsbooks [at] aalto [dot] fi, puh. 050 597 5802.
Lisätietoja:
Tapio Tuominen
puh. 050 305 2816
tapiotuominen [at] elisanet [dot] fi