Lapset kokevat videojakosivustot suurimpana riskinä

08.02.2013

Kun lapsilta kysyttiin suoraan, mikä heidän ikäisiään eniten vaivaa netissä, he esittivät videojakosivustojen kuten YouTuben olevan suurempi riski kuin mikään muu netin palveluista.

Tutkimuksen toteutti EU Kids Online -tutkimusverkosto, jota johti Suomessa professori Reijo Kupiainen Aalto-yliopistosta.

Helmikuun 5. vietettiin kansainvälistä Safer Infernet Daytä, jolloin julkaistetussa raportissa esitellään lasten näkemyksiä internetin riskeistä lasten “omin sanoin”. Tutkimuksessa saatiin avoimia vastauksia 9904 lapselta 25 Euroopan maassa.

Videojakosivustot kuten YouTube riskien kärkipäässä

- EU Kids Online -tutkimus paljasti, että hieman yli puolet 9–16-vuotiaista ajattelee, että netissä on heidän ikäisiään häiritseviä asioita. Uudessa raportissa tuodaan esille, mikä lapsia todella huolettaa netissä. Tulokset antavat syitä tarkastella mihin asioihin netissä ja kasvatuksessa tulisi kiinnittää huomiota, sanoo professori Reijo Kupiainen.

- On erittäin tärkeää huomioida lasten omia ajatuksia netin väkivallasta ja aggressiivisesta sisällöstä samoin kuin muista heitä vaivaavista asioista. Monet lasten huolenaiheet kohdistuvat erityisesti uutisointiin sodista, terrorismista ja Suomessa myös kouluampumisista, esittää tutkimuksesta Suomessa vastaava Reijo Kupiainen.

Lasten omien vastausten mukaan videonjakosivustot jakavat väkivaltaista ja pornografista sisältöä muun riskialttiin sisällön lisäksi. Lasten kommenttien mukaan osa YouTuben sisällöstä on epämiellyttävää, koska se on totuudenmukaista, videot sisältävät väkivaltaisia kuvia ja sisältö on jaettavissa kavereiden kesken. Lasten kommentit paljastivat voimakkaita tunteita videoissa nähtyä julmuutta, tappamista, eläinrääkkäystä ja jopa uutisia kohtaan. 

Lapset ilmaisevat inhoa ja pelkoa

Neljännes osa tutkimukseen vastanneista lapsista ilmaisi pelkoa raa’an sisällön kohdalla. Kaupallinen sisältö kuten mainokset kuvattiin usein kiusalliseksi. Muut mainitut riskit, kuten vihapuhe, rasismi, väkivalta ja vahingon aiheuttaminen itselle, herättivät vain vähän tunteita. Kaiken kaikkiaan poikia vaivaa enemmän väkivalta, tyttöjä kontakteihin liittyvät riskit.

- Lapset eivät ole samanlaisia. Riskin kokeminen vaihtelee maan, iän ja sukupuolen mukaan, ja minkä joku kokee riskiksi, ei ole sitä välttämättä toiselle. Siksi kaikkein keskeisin suositus on, että yksittäiseen lapseen kiinnitetään huomiota ja häneltä kysytään, mikä netissä häntä vaivaa ja että häntä pyritään kuuntelemaan ja auttamaan, kommentoi Reijo Kupiainen.

Perinteiset mediahaasteet, kuten väkivalta, ovat vahvasti läsnä lasten elämässä ja aiheuttavat pelkoa ja huolta. Internet on uusi paikka vanhoille haasteille ja huolenaiheille. Uutisten, eläinrääkkäysten ja muiden totuudenmukaisten väkivaltaesitysten myötä netin ja todellisuuden raja on kuitenkin häilyvämpi, ja lapsia huolettaa netissä se mikä arjessa muutenkin. Tämä tuo haasteita huomioitaessa lasten kohtaamia riskejä.

The EU Kids Online -projekti pyrkii lisäämään tietoisuutta eurooppalaisten lasten ja vanhempien kokemuksista erityisesti netissä olevissa riskeistä ja turvallisemmasta netin käytöstä ja edistämään lasten turvallista internetiä. Projektin on rahoittanut EC Safer Internet -hanke (SI-2010-TN-4201001) ja Suomessa Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Viestintäministeriö.

Safer Internet Day on Insafe-verkoston järjestämä vuosittainen tapahtuma, joka tähtää online-teknologian ja matkapuhelimien turvallisempaan ja vastuullisempaan käyttöön, erityisesti lasten ja nuorten parissa. Suomessa päivän korvaa Mediataitoviikko, jota koordinoi Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskus. Ks. www.mediataitoviikko.fi

Lisätietoja:
professori Reijo Kupiainen
Aalto-yliopisto
p. 050 341 8563
reijo.kupiainen [at] aalto [dot] fi

EU Kids Online  (eukidsonline.net)

Takaisin