Handling Mind -tutkimushankkeelle Suomen Akatemian rahoitus

12.02.2013

Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun muotoilun laitoksen professori Maarit Mäkelän ja Helsingin yliopiston käsityötieteen professorin Pirita Seitamaa-Hakkaraisen johtama monitieteinen tutkimuskonsortio on saanut Suomen Akatemian Ihmisen mieli -tutkimusohjelmasta lähes miljoonan euron apurahan Handling Mind -tutkimushankkeelle.

Monitieteinen tutkimus pureutuu sekä luovuuden ja muotoilun tapahtumiin liittyvään keholliseen oppimiseen että niiden neuraalisiin mekanismeihin. Se yhdistää neurotieteen, psykologian, muotoilun ja kasvatustieteen lähestymistapoja kehollisen ajattelun ja luovuuden tutkimisessa. Eri alojen lähestymistavat linkittävät mielen, kokemuksen ja sosiaalisen vuorovaikutuksen teemat luoden uutta tietoa sosio-emotionaalisen sekä kehollisen oppimisen suhteista taiteen, käsityön ja muotoilun prosesseissa. Tutkimuksen tavoitteena on avata aivan uudenlaista taiteen, käsityön ja muotoilun prosesseihin kohdistuvaa neurotieteellistä tutkimustraditiota.

Muotoiluajatteluun liittyvää neurologista tutkimusta on tehty vasta hyvin vähäisesti, joten tutkimuskonsortiolla on erinomaiset mahdollisuudet yltää maailmanluokkaan niin neurotieteen kuin muotoilun tutkimuksen alueilla. Luova mieli -tutkimusprojekti luo ja testaa sekä eri aivoalueiden tehtäviin ja toimintoihin liittyviä hypoteeseja että tutkii muotoilutoimintaan liittyviä prosesseja ja taitojen oppimista.

Moniin tutkimusaloihin sovellettavat tulokset tähtäimessä

Tutkimus koostuu neljästä toisiaan täydentävästä osatutkimuksesta, joiden avulla kartoitetaan kuinka osallistuminen luoviin käsityö- ja muotoiluprosesseihin vaikuttaa osallistujien sosio-emotionaalisiin kokemuksiin ja neuraalisiin vasteisiin. Lisäksi analysoidaan niihin liittyvän kehollisen tiedon luonnetta tarkastellen erityisesti mielen, kehon ja materiaalien välistä vuorovaikutusta.

Tutkimuksen puitteissa tapahtuva menetelmällinen ja teoreettinen kehitystyö sekä siitä saatavat empiiriset tulokset ovat edelleen sovellettavissa monille tutkimusaloille. Tulosten odotetaan myös käytännössä edesauttavan eri-ikäisten ihmisten opetuskäytäntöjen kehittämistä sekä olevan sovellettavissa niin sosiaali- ja terveysalan palvelumuotoilussa kuin terapeuttisissa ratkaisuissakin. Tutkimustulosten avulla pyritään yhä monimuotoisempien muotoilukäytäntöjen edistämiseen sekä tämänhetkisen taide- ja designkoulutuksen sekä työelämän ympäristöjen rajoja ylittäviin saavutuksiin.

Lisätietoja:
Professori Maarit Mäkelä
maarit.makela [at] aalto [dot] fi

Takaisin