Itse rakennetut työvälineet auttavat muotoilijaa kehittämään suunnittelutaitojaan
06.03.2013
Muotoilija voi ymmärtää ja kehittää omia suunnittelutaitojaan, lähestymistapojaan ja uskomuksiaan rakentamalla työvälineensä itse, ilmenee taiteen maisteri Tero Heikkisen väitöskirjasta. Se tarkastetaan Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa 8.3.2013.
TaM Tero Heikkinen tutkii työssään, mitä työvälineet ja niiden rakentaminen merkitsevät muotoilijalle. Hän lähestyy tutkimusongelmaa käytännön keinoin rakentamalla itse kolme erilaista muotoilun työvälinettä. Niiden rakennusprosesseja tarkastelemalla Heikkinen pyrkii avaamaan muotoilutoimintaa.
– Aiemmin muotoilijat rakensivat ja kehittivät nykyistä aktiivisemmin omia työvälineitään ja piirustustekniikoita. Nykyiset tietokonevälineet tuovat helposti valmiita ratkaisuja, joihin ei pääse niin helposti itse vaikuttamaan, Heikkinen kertoo.
Heikkisen mukaan ei ole itsestään selvää, että tietyillä työvälineillä olisi jokin selkeä rooli muotoilijan työssä. Erilaiset välineet voivat ruokkia ajattelua yllättävin keinoin. Esimerkiksi tietokoneen äärellä tehty työ voi antaa lisäpontta piirtämistekniikalle ja päinvastoin.
Työkalut heijastavat henkilökohtaisia uskomuksia
Heikkinen esittelee väitöstyössään kolme erilaista työvälinettä, jotka hän rakensi tutkimuksensa aikana: konkreettinen kädessä pidettävä työkalu, tilan mallinnusohjelma ja tilassa liikkumista hahmottava visuaalinen tietokonemalli. Heikkinen avaa työvälineiden ja niiden rakennusprosessin merkityksiä vuoropuhelussa kirjallisuuden kanssa.
– Jokainen työkaluprojektini avaa erilaisen näkökulman muotoiluvälineajatteluun. Tällainen rakentaminen edellyttää pelkistämistä ja valikointia, joka vie ajattelua eteenpäin. Esimerkiksi kehittelemäni mallinnusohjelman avulla aloin tunnistaa piirrosluonnostelun tavoitteita. Ohjelma pelkistää tilan pieniksi kuutioiksi, ja tämä ydinajatus alkoi ruokkia paperilla luonnostelua.
Tutkimus osoittaa, että työkalut ovat heijastuksia henkilökohtaisista uskomuksista ja ideologioista, jotka ohjaavat suunnittelutyötä. Suunnittelijan ”credo” eli omakohtainen maailmankuva on olennainen osa muotoiluvälineiden ymmärtämistä.
Väitöstilaisuus
Tero Heikkinen valmistui taiteen maisteriksi tila- ja huonekalusuunnittelun koulutusohjelmasta Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 2006. Hän on valmistunut myös puuseppäartesaaniksi vuonna 2000 opiskeltuaan huonekalujen rakentamista. Heikkisen kiinnostus rakenteluun, ohjelmointiin ja piirtämiseen johti väitöstutkimuksen tekemiseen näiden teemojen ääreltä.
Väitöskirja ”Design Credo: The making of design tools as a personal theory building process” tarkastetaan Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa 8.3.2013 klo 12, luentosali 822, Hämeentie 135 C. Vastaväittäjänä toimii professori Daniel Fällman Uumajan yliopistosta. Väitöskirja on ilmestynyt helmikuussa 2013 Aalto-yliopiston väitöskirjasarjassa. Tilaukset Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun verkkokirjakaupasta: books.aalto.fi, tiedustelut: artsbooks [at] aalto [dot] fi, puh. 050 313 70 86.
Lisätietoja:
Tero Heikkinen
puh. 050 381 7375
tero.j.heikkinen [at] aalto [dot] fi
Aalto-yliopisto
Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu