Opiskelijat suunnittelivat yliopiston liikelahjoja

06.05.2013

Aalto-yliopiston yhteistyökumppanit voivat pian saada lahjaksi paketin, jonka kyljessä lukee fragile - särkyvää. Paketista paljastuu keraamisia laattoja, joiden suunnittelusta ovat vastanneet Aaltoliike-projektiin osallistuneet opiskelijat.

Suunnittelutehtävänä oli visualisoida laattoihin Aalto-yliopiston brändiä ja arvoja sekä suomalaisuutta. Toisaalta lähtökohtina olivat myös kansainvälisyys ja avoin kommunikointi: ajatuksena oli tuoda esille opiskelijoiden näkemys omasta yliopistostaan.

– Saimme "toivelistan", arvoista, joita laattojen tulisi edustaa. Ideointi tapahtui ryhmässä, ja valitsimme yhdessä keskustellen toiveista sellaiset, joita opiskelijoina halusimme korostaa. Halusimme tehdä laattoja, joissa olisi hyvä tarina ja joissa korostuu ihmisten kohtaamisen merkitys, kertoo tekstiilitaiteen opiskelija Marjaana Tanttu.

Projektiin osallistui 12 opiskelijaa useasta eri maasta ja maisteriohjelmasta, kuten tekstiilitaiteen, teollisen muotoilun ja uuden median koulutusohjelmista. Tuloksena syntyi kuutisenkymmentä laattaa, joiden kuva-aiheet vaihtelevat geometrisista ja symbolisista kuvioista suomalaismetsän eläimiin. Värit noudattelevat yliopiston visuaalisen ohjeiston mukaisia päävärejä. Postikortin kokoisia laattoja voi käyttää yksittäin tai sarjana koriste- ja sisustuselementtinä.

Lahjaesineitä johdon jaettavaksi

Laatat ovat prototyyppejä, joista osa päätyy tuotantoon ja liikelahjoiksi yliopiston ylimmän johdon käyttöön. Tilaajana on yliopiston viestintä ja markkinointi. Laatat on toteutettu yhteistyössä Fiskarsin kanssa ja poltettu Arabian tehtaassa, Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun naapurissa.

Aalto-yliopiston korkeakouluja ja laitoksia yhdistävä Aaltoliike-projekti sai alkunsa vuonna 2010 Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa opettaja Laura Isoniemen ideoimana. Tuotesuunnittelukurssilla yhdistyvät luova ongelmanratkaisu, ryhmätyöskentely ja prototyyppien valmistus.

– Projekti antaa hyvän kosketuksen siihen, miten suunnitellaan tarkasti rajatun tehtävänannon puitteissa, mutta säilytetään kuitenkin oma kädenjälki ja tapa tehdä. Sitä suunnittelija saa varmasti pohtia läpi uransa. Kurssilla oli myös kiinnostavia luennoitsijoita, ja vierailimme eduskunnassa tutustumassa heidän lahjanantokäytäntöihinsä, sanoo Marjaana Tanttu.

Aaltoliike-kurssin vaiheita ja tuloksia on esillä näyttelyssä 3.–24. toukokuuta Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa (Hämeentie 135 C, 7. krs, Helsinki). Näyttely on avoinna maanantaista perjantaihin kello 8–20.

Kurssin opiskelijat:

Maria Elizarova, tekstiilitaide
Kati Isomaa, kaupan strateginen johtaminen
Pilvi Iso-Markku, teollinen muotoilu
Johanna Järvelä, tekstiilitaide
Yunhye Kim, taideteollinen muotoilu
Satomi Koyanagi, tilasuunnittelu
Annamari Lahtinen, tekstiilitaide
Sowon Lee, vaatetussuunnittelu ja pukutaide
Dan Qin, new media
Marjaana Tanttu, tekstiilitaide
Tiina Taskinen, tekstiilitaide
Lu Zeng, vaatetussuunnittelu ja pukutaide

Opettaja, koordinaattori: TaM, taidepedagogi Laura Isoniemi, Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, muotoilun laitos (laura.isoniemi [at] aalto [dot] fi)

Teksti: Paula Haikarainen
Kuvat: Aukusti Heinonen

Takaisin