Taide on väline kommunikoida sosiaalisessa maailmassa

19.08.2013

TaM Mika Karhun väitöstutkimuksen mukaan taiteen yksi keskeinen tehtävä on toimia sosiaalisten kokemusten ilmaisijana. Väitöksessä pohditaan, miten sosiaalinen maailma vaikuttaa taiteilijan työhön. Samalla selvitetään, mikä on taiteen käsitteen alkuperä ja kuinka taide on viimeisten vuosisatojen aikana muuttunut ja nykytaiteilijan työnkuva muotoutunut.

Väitöstyö pohjautuu pragmatistiseen filosofiaan. Kyse on erityisesti filosofi Richard Rortyn kehittämästä edifioivasta filosofiasta, sivistykseen tähtäävästä avoimesta keskustelusta, jossa on luovuttu varman totuuden perustasta.

– Pyrin luomaan mahdollisimman avoimen ja taiteen sisällöllisten yhteyksien johdonmukaiseen kuvaamiseen riittävän välineistön, en teoreettisesti aukotonta lähestymistapaa, väitöstutkija toteaa.

Kokemusten välittämiseen tarvitaan väittelijän mukaan erilaisia taiteellisia tekniikoita ja alueita.

– Taiteen sisältö on sen kyvyssä välittää sosiaalisia kokemuksia, kehittää ajatteluamme, jakaa kokemuksia, käydä keskustelua ja näin laajentaa ymmärrystämme maailmasta.

Taiteen historia on väittelijälle myös yhteiskunnan historiaa. Pystyäkseen ilmaisemaan moniulotteisesti kokemusten läsnäoloa taiteessaan, taiteilijan on väitöstutkijan mukaan välttämätöntä ymmärtää sosiaalisia kokemuksia ja niiden moniulotteisia ja epäjohdonmukaisia rakenteita, jotka vaikuttavat hänen olemassaoloonsa.

Kolmessa taidenäyttelyssään esillä olleiden teostensa kautta Karhu tarkastelee muun muassa kristinuskon, yhteiskunnassa koetun turvattomuuden ja pelon ilmapiirin sekä sosiaalisen eriarvoisuuden ja poissuljettujen ihmisten häpeän vaikutusta ihmisten emootioihin ja käyttäytymiseen.

Karhun mukaan taiteilijan työn voikin ymmärtää sivistystyönä, jonka tarkoituksena on ilmaista sosiaalisen kokemuksen ulottuvuuksia.

– Ihminen on perustaltaan sosiaalinen olento. Ymmärrämme maailmaa sosiaalisina olentoina. Tietoisuutemme rakentuu suhteessa vallitseviin sosiaalisiin käytäntöihin ja olosuhteisiin. Taide on väline käydä kommunikaatiota sosiaalisessa maailmassa, jossa kokemusten merkitys on aina jollain tasolla abstraktia.

Väitöstilaisuus

TaM Mika Karhu on kuvataiteilija, kuraattori ja taideopettaja. Hän on kuratoinut useita näyttelyitä Suomessa ja ulkomailla ja on toiminut opettajana Aalto-yliopistossa, Lahden ammattikorkeakoulussa ja Kuvataideakatemiassa. Ansioistaan kuvataiteilijana hänelle myönnettiin William Thuring -nimikkopalkinto vuonna 2008. Taiteen tohtorin tutkintoon kuului kolme vuosien 2002–2004 välisenä aikana pidettyä yksityisnäyttelyä, joissa oli esillä eri tekniikoin tehtyjä teoksia.

Väitöskirja ”Taide sosiaalisen kokemuksen ilmaisuna. Taiteellis-teoreettinen tutkielma taiteen tekemisen lähtökohtiin” tarkastetaan Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa perjantaina 23.8.2013 klo 12, Mediakeskus Lumeen Sampo-sali, Hämeentie 135 C. Vastaväittäjänä toimii professori Jan Kaila Taideyliopiston kuvataideakatemiasta. Väitöskirjan tilaukset Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun verkkokirjakaupasta: books.aalto.fi, tiedustelut: artsbooks [at] aalto [dot] fi, puh. 050 313 7086.

Lisätiedot:
TaM Mika Karhu
mika.karhu [at] aalto [dot] fi

Takaisin