Myös pikkulasten yksityisyydestä internetissä on huolehdittava

30.08.2013

Tutkimusten mukaan yhä nuoremmat lapset (vauvaikäisistä lähtien) käyttävät nykyisin erilaisia internetiin yhdistettyjä laitteita, erityisesti kosketusnäytöillä varustettuja tablettitietokoneita ja älypuhelimia. Internetin käyttö aloitetaan yhä nuorempana, ja samalla pikkulapset altistuvat internetin käyttöön liittyville riskeille – mukaan lukien vanhempien aiheuttamat riskit

EU Kids Online -tutkimusverkoston uusi raportti tarkastelee 0–8-vuotiaiden lasten internetin käyttöä. Pienten lasten internetin käyttö on lisääntynyt huomattavasti, mutta heidän netinkäyttöönsä liittyviä hyötyjä ja riskejä on tutkittu vähän.

– EU Kids Online -tutkimus osoittaa, että lapset aloittavat internetin käytön yhä nuorempina. Pienten lasten puutteelliset tekniset, kriittiset ja sosiaaliset taidot voivat tehdä heistä vanhempia lapsia riskialttiimpia internetin käyttäjiä, tutkimusryhmän jäsen erikoistutkija Annikka Suoninen Nuorisotutkimusverkostosta toteaa.

Suomesta projektissa ovat mukana professori Reijo Kupiainen Aalto-yliopistosta ja Tampereen yliopistosta, professori Sirkku Kotilainen ja yliopistonlehtori Kaarina Nikunen Tampereen yliopistosta ja erikoistutkija Annikka Suoninen Nuorisotutkimusverkostosta.

Vanhempien pitäisi miettiä tarkemmin, mitä he julkaisevat internetissä

Yksi tutkijoiden keskeisimmistä huolenaiheista liittyy vanhempien tapaan julkaista valokuvia ja videoita lapsistaan internetissä, sillä nämä voivat vaikuttaa lapsen ”digitaaliseen jalanjälkeen” eli siihen, mitä tietoja lapsesta on myöhemmin löydettävissä internetissä.

− Erityisesti verkkopalveluiden tuottajien pitäisi huolellisesti miettiä käyttöehtojaan ja vastuitaan, jotta tietoja voitaisiin poistaa nykyistä helpommin erilaisissa tilanteissa. Tietojen poistaminen olisi tarpeen esimerkiksi silloin, jos alaikäiset ovat julkaisseet internetissä luottamuksellisia, väärinkäytön mahdollistavia tai virheellisiä tietoja. Tietojen poistamisen olisi koskettava myös vanhempien julkaisuja, jotka vaarantavat lapsen yksityisyyden, erikoistutkija Annikka Suoninen sanoo.

Pienillä lapsilla ei ole välttämättä kykyä toimia internetissä turvallisesti, etenkin jos kyse on sosiaalisesta kanssakäymisestä verkossa – olipa kyse sitten lapsille suunnatuista virtuaalimaailmoista tai aikuisille ja nuorille suunnatuista palveluista, kuten esimerkiksi Facebook tai YouTube.

Raportin päätulokset

Tällä hetkellä on selvä tarve kehittää tutkimustietoon perustuvia ohjeita lasten vanhemmille ja hoitajille siitä, miten pienten lasten digitaalisten teknologioiden ja internetin käyttöön pitäisi suhtautua.

Vanhemmille tarkoitetut ohjeet pitäisi suunnata koskemaan tiettyä ikäryhmää (0–2-vuotiaat, 3–4-vuotiaat ja 5–8-vuotiaat) ja niiden pitäisi sisältää neuvoja siitä, miten vanhemmat voisivat tukea lapsiaan turvalliseen ja lasta parhaiten hyödyttävään internetin käyttöön. 

Ala- ja esikouluihin ja päiväkoteihin tarvitaan pikkulapsille suunnattua turvallisen internetin käytön opastusta. Tätä varten pitää kehittää toimivia opetusmateriaaleja ja opetusmenetelmiä.

Laitevalmistajien kanssa pitää tehdä yhteistyötä, jotta laitteiden, erityisesti mobiililaitteiden, suunnittelussa huomioitaisiin tietoturvallisuus myös lapsikäyttäjien näkökulmasta.

Lapsille suunnattujen nettisovellusten kohdalla pitää pyrkiä entistä suurempaan läpinäkyvyyteen siitä, miten käyttäjien tietoja kerätään, yhdistetään, käytetään ja jaetaan näissä sovelluksissa. Lapsilla ja heidän vanhemmillaan pitää olla myös helppokäyttöisiä tapoja poistaa sovelluksissa jaettuja tietoja.

Erityisesti verkkopalveluiden tuottajien pitäisi huolellisesti miettiä käyttöehtojaan ja vastuitaan, jotta tietoja voitaisiin poistaa nykyistä helpommin erilaisissa tilanteissa. Tietojen poistaminen olisi tarpeen esimerkiksi silloin, jos alaikäiset ovat julkaisseet internetissä luottamuksellisia, mahdollisesti tietojen väärinkäytön mahdollistavia tai virheellisiä tietoja, mutta myös sellaisia tilanteita, joissa vanhempien lapsiinsa liittyviä julkaisuja, jotka vaarantavat lapsen yksityisyyden.

Tarvitaan myös vanhemmille suunnattua tiedotusta, jotta nämä ymmärtäisivät, millä tavoin heidän internetissä julkaisemansa lapsiaan koskevat tiedot, kuvat ja videot voivat myöhemmin vaikuttaa lapsen digitaaliseen jalanjälkeen.

On myös tarvetta kehittää tutkimusmenetelmiä, joiden avulla voidaan entistä paremmin kerätä tietoa pikkulasten omista kokemuksista ja mielipiteistä. 

− EU Kids Online -tutkimuksessa on jo seitsemän vuoden ajan tutkittu 9–16-vuotiaiden lasten ja nuorten netin käyttöä ja erityisesti netinkäyttöön liittyviä hyötyjä ja riskejä käyttäjien näkökulmasta. Kun tutkimus käynnistettiin vuonna 2006 kouluikäistenkin lasten ja nuorten internetin käytöistä tiedettiin vähän. Tällä hetkellä olisi tarpeen tutkia myös nuorempia lapsia, erikoistutkija Annikka Suoninen toteaa.

− Suomessa vuonna 2010 toteutetun Lasten mediabarometri -tutkimuksen mukaan lähes puolet nelivuotiaista käytti tuolloin internetiä, mutta tällä hetkellä säännöllinen netinkäyttö aloitetaan luultavasti vieläkin nuorempana. Parhaillaan on käynnissä uusi barometritutkimus 0–8-vuotiaiden lasten mediankäytöstä ja muutaman kuukauden kuluttua meillä on käytössä tuoreita tutkimustietoja suomalaisten pikkulasten netinkäytöistä, barometritutkimuksen vastuututkijana toimiva Suoninen sanoo. 

Englanninkielinen raportti “Zero to Eight – Young children and their Internet use” ladattavissa osoitteessa:http://www.lse.ac.uk/media@lse/research/EUKidsOnline/EU Kids III/PDFs/Zero_to_eight_Report.pdf

EU Kids Online -projekti pyrkii lisäämään tietoisuutta eurooppalaisten lasten ja nuorten internetin käytöstä, internetin riskeistä ja turvallisuudesta ja tätä kautta edistämään lapsille turvallisempaa verkkoympäristöä. Projektia rahoittaa Euroopan komission Safer Internet -ohjelma (SI-2010-TN-4201001). EU Kids Online -tutkimusaineisto kerättiin henkilökohtaisilla kotona tehdyillä haastatteluilla. Haastatteluihin osallistui 25 000 9–16-vuotiasta eurooppalaista lasta ja nuorta vanhempineen 25 maasta.

Lisätietoja:
Erikoistutkija Annikka Suoninen
annikka.suoninen [at] jyu [dot] fi
Puh. 040 552 4793
Nuorisotutkimusverkosto

Professori Reijo Kupiainen
Reijo.kupiainen [at] aalto [dot] fi (reijo.kupiainen@aalto.fi)
Puh. 050 341 8563
Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu

Maaraportti EU Kids Online -tutkimuksesta ja lasten netin käytöistä ja riskeistä: http://www.mediakasvatus.fi/files/ISBN978-952-67693-3-2.pdf
Lisätietoja Lasten mediabarometri -tutkimuksesta: http://www.nuorisotutkimusseura.fi/mediabarometri

Lisää tutkimustuloksia löytyy raportista Livingstone, S., Haddon, L., Görzig, A., ja Ólafsson, K. (2011) Risks and safety on the internet: The perspective of European children. Full findings. LSE, London: EU Kids Online. Raportti on ladattavissa osoitteessa: http://eprints.lse.ac.uk/33731/

Muita raportteja ja tarkempia tietoja kyselyn toteuttamisesta www.eukidsonline.net

Takaisin