Ammattietiikka kantaa läpi koko suunnitteluprosessin

22.10.2013

Suunnittelijan työn lähtökohta on omaperäisyys. Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu tarttui ajankohtaiseen aiheeseen järjestämällä seminaarin, jossa keskusteltiin suunnittelijoiden ammattietiikan opetuksesta, alan eettisistä käytännöistä ja tekijänoikeuslainsäädännöstä.

Mitä jokaisen opiskelijan tulee tietää tekijänoikeuskysymyksistä? Miten ammattietiikkaa opetetaan? Mikä on suunnittelijan moraalinen vastuu? Näihin kysymyksiin vastasivat seminaariaamupäivän alustuspuheenvuoroissaan professori Pirjo Kääriäinen, professori Jouko Järvisalo, tekijänoikeusasiamies Maria Rehbinder sekä opiskelijoiden edustajina Pilvi Hussi ja Rafael Linnankoski.

Tekstiilitaiteen professori Pirjo Kääriäinen havainnollisti esimerkkien kautta, miten ammattietiikkaa ja tekijänoikeuksia opetetaan Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa. Nämä kysymykset kulkevat mukana orientoivista opinnoista alkaen aina lopputyön arviointiin saakka. Jo opiskelujen alkaessa tuodaan esiin suunnittelijan ja muotoilijan vastuu ja siihen liittyvät eettiset säännöt.

- Opiskelijat tekevät jatkuvasti erilaisia projekteja yritysten ja julkisen sektorin kanssa. Yhteistyöprojekteista laaditaan aina sopimus, jonka avulla pyritään ennen kaikkea varmistamaan, ettei opiskelijan kehittämää suunnitelmaa, ratkaisua tai tuotetta käytetä laittomasti tai plagioida, Kääriäinen kertoi.

Kalustesuunnittelun professori Jouko Järvilehto korosti puheenvuorossaan muotoilijan omaperäisyyden arvoa sekä suunnittelijan vastuuta työssään.

- Omaperäisyys on tekijänoikeuden ja menestyksen tae. Muotoilijan työ vaatii kuitenkin aikaa, sillä mitään omaperäistä ei synny hätäisesti. Luovuus ei tavoittele pikavoittoja, Järvilehto totesi.

- Vastuu suunnitelman omaperäisyydestä on yksiselitteisesti muotoilijalla itsellään. Yrityksen toimitus- tai taiteellinen johtaja ei voi koskaan tuntea koko muotoilun kenttää, vaan vastuu on viime kädessä aina suunnittelijalla itsellään, Järvilehto painotti.

Opiskelijoiden oikeudet ja vastuut

Tekijänoikeusasiamies Maria Rehbinder kertoi, miten tekijänoikeusasioita opintojen eri vaiheissa opetetaan. Aalto-yliopistossa järjestetään luentoja aiheesta ja opiskelijoiden käytössä on taideyliopistojen yhteisen tekijänoikeusasiamiehen neuvontapalvelu, itseopiskelumateriaaleja ja esimerkkisopimuksia. Tekijänoikeusasioita käydään opiskelijoiden kanssa läpi myös esimerkiksi kilpailukohtaisesti. Opiskelijoita neuvotaan olemaan osallistumatta kilpailuihin, joissa heidän oikeuksiaan ei huomioida riittävästi.

Opiskelijat Pilvi Hussi ja Rafael Linnankoski muistuttivat puheenvuorossaan, että loppujen lopuksi kaikki elämässä opitaan matkimalla. Heidän mukaansa ei ole mahdollista elää täysin umpiossa ja olla silti omaperäinen. Suunnittelutyössä saattaa päätyä tiedostamatta ratkaisuihin, jotka ovat jo olemassa. He korostivat, että opiskelijan tulee tietää omat oikeudet, mutta myös vastuut. Opiskelijat esittivätkin haasteen ammattilaisille: miten voidaan toteuttaa tieteen parissa käytössä oleva viittausjärjestelmä myös taiteen ja muotoilun alalle?

Tulevaisuuden muutokset ja kehitystarpeet

Tilaisuudessa keskusteltiin myös siitä, mitä suunnittelijan työ tarkoittaa nykymaailmassa ja minkälaisia muotoilualan käytäntöjen ja opetuksen uudistamistarpeita siihen liittyy. Mukana keskustelussa olivat Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun dekaani Helena Hyvönen, Teollisuustaiteen Liitto Ornamon toiminnanjohtaja Salla Heinänen, Visuaalisen viestinnän suunnittelijoiden järjestö Grafian puheenjohtaja Antero Jokinen sekä Suomen Arkkitehtiliitto SAFA:n puheenjohtaja Esko Rautiola. Paneelikeskustelun moderoi Päivi Tahkokallio.

Kysyttäessä mitä ammattietiikka heille itselleen tarkoittaa, dekaani Helena Hyvönen listasi rehellisyyden, estetiikan ja etiikan. Ne ovat hänen mielestään muotoilunammattilaisen tärkeimpiä ominaisuuksia.

- Ammattietiikka merkitsee mielestäni sitä, että annamme ammattitaitomme asiakkaan käyttöön. Toinen näkökulma on se, että työmme on yhteiskunnallisilta määreiltään hyväksyttävää, sanoi Esko Rautiola.

Salla Heinäsen mukaan ammattietiikkakysymyksessä on nähtävissä sukupolvierot ja tekninen kehitys. Ammattieettisten asioiden merkitys on vuosien ja vuosikymmenten saatossa korostunut, sillä tekninen kehitys ja sosiaalinen media aiheuttavat lisääntynyttä tiedon ja tiedonhallinnan tarvetta.

Antero Jokinen toi esiin ajassa elävän ilmiön, sämpläyksen, joka on tullut musiikin saralta nyt myös graafiseen suunnitteluun. Kun hiphop ja räp muokkaavat olemassa olevia eri musiikkigenrejen kappaleita uusiksi, hänen mukaansa myös graafiset suunnittelijat saattavat muokata olemassa olevista kuoseista tai töistä uusia, varioituja versioita.

Katso Suunnittelijan ammattietiikka ja tekijänoikeudet -seminaarin tallenne Aato-yliopiston YouTubesta https://www.youtube.com/watch?v=uD-8RKK31g8

Takaisin