Taidekokoelman elämää Espoossa

13.11.2013

Millainen on julkisen taidekokoelman arki? Keitä teokset kohtaavat jokapäiväisessä elämässään? Mitä tapahtuu, kun taidealan opiskelijat saavat vapaat kädet museossa?

Muun muassa näitä kysymyksiä pohditaan EMMAn ja Aalto-yliopiston ensimmäisessä yhteistyöprojektissa, jonka ovat toteuttaneet kuratoinnin ja näyttelypedagogiikan CuMMA-maisteriohjelman opiskelijat yhdessä EMMAn kanssa.

Esillä oleva kokonaisuus rakentuu näyttelystä, yleisötyöstä ja julkaisusta. JAA / EI / POISSA – Kokoelma todellisuuksia tarkastelee EMMAn kokoelmaa kohdistaen katseensa teosten sijoituspaikkoihin ympäri kaupunkia. Itse teosten sijaan huomion kohteena ovat kuitenkin niiden parissa aikaa viettävät ihmiset.

Julkisia teoksia on paitsi kaupungin ulkotilassa, myös sijoitettuina kouluihin, virastoihin ja hoitolaitoksiin. Näyttelyssä teoksia pohtivat muun muassa kirjastonhoitaja, päiväkotilapset, psykologi, pelastuspäällikkö ja kaupunginjohtaja. EMMAn varastossa olevia teoksia taas valottavat kokoelmien kanssa työtään tekevät. Äänisuunnittelija Ari-Pekka Leinonen on rakentanut näistä kertomuksista installaation näyttelyä varten.

Uusi yhteisötaideteos

Teemaa on lisäksi käsitellyt projektiin mukaan kutsuttu taiteilija Freja Bäckman yhdessä Wir Spielen -ryhmänsä kanssa. Näyttelyn aikana toteutettavat työpajat haastavat espoolaiset pohtimaan suhdettaan taideteoksiin ja julkiseen tilaan. Kaikille avoimet työpajat pidetään EMMAssa 16.11. ja 18.1. Lisäksi pajoja toteutetaan tammikuussa ympäri Espoota kaupunkilaisten, Antirasismi X -verkoston ja Blaue Frau -teatteriryhmän kanssa. Taiteilijayhteistyön kautta näyttelyn työryhmä haluaa haastaa julkiset taidemuseot pohtimaan kokoelmapolitiikkaansa suhteessa aineettomiin teoksiin.

Näyttelyssä nähtävä laaja kartta Espoon julkisista teoksista on Freja Bäckmanin ja graafinen suunnittelija Stefania Passeran yhteistyön tulos. Kartta on myös osa tammikuussa 2014 ilmestyvää, Espoon julkista tilaa käsittelevää julkaisua, johon ovat kirjoittaneet kaupunkimaantieteilijä Elina Eskelä, taiteilija Saara Hannula ja kaupunkiaktiivi Vesa Korkkula.

Näyttely on uusi avaus EMMAn taidekokoelman arkeen, joka näyttäytyy sekä läheltä että lintuperspektiivistä. Kertomukset teoksista herättävät kokoelman henkiin. Kartan yhteydessä julkaistut tilastot taas paljastavat muun muassa kokoelmataiteilijoiden sukupuolijakauman – 65 % miehiä ja 35 % naisia – sekä teosten alueellisen jakautumisen.

Näyttelyn ovat toteuttaneet Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun CuMMA (Curating, Managing and Mediating Art) -maisteriohjelman opiskelijat yhteistyössä EMMAn kanssa. Ohjauksesta ovat vastanneet Aalto-yliopistosta lehtori Henna Harri ja EMMAsta intendentti Nana Salin.

Freja Bäckman (s. 1980, Espoo) asuu ja työskentelee Berliinissä. Hänen yhteisölliset projektinsa ovat usein yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa toteutettuja kohtaamisia taiteen ja pedagogiikan risteyskohdassa. Wir Spielen -ryhmään kuuluvat hänen lisäkseen Merja Hannikainen, Annika Högner, Vappu Jalonen, Bogg Johanna Karlsson ja Clara t López Menéndez.

Stefania Passera (s. 1985, Varese, Italia) asuu ja työskentelee Espoossa. Passera on graafinen suunnittelija ja Aalto-yliopiston jatko-opiskelija, joka näkee työnsä yhteiskunnallisena. Hänet tunnetaan muun muassa Soita mummolle -kampanjasta 2010.

Ari-Pekka Leinonen (s. 1988, Paltamo) opiskelee äänisuunnittelua Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun medialaboratoriossa. Häntä kiehtovat äänimaailmojen luonti niin tiloihin kuin musiikiksi.

EMMAn kokoelma on saanut alkunsa 1950-luvulla Espoon kaupungin taidekokoelmana. Se kattaa tänä päivänä yli 2 500 teosta. Espoon modernin taiteen museoon on tallennettu myös seitsemän muuta kokoelmaa.

Työryhmä:

Kuraattorit: Ahmed Al-Nawas, Helena Björk, Iida Jääskeläinen, Laura Kokkonen, Marianne Niemelä, Julia Nyman, Hanna Ohtonen ja Selina Väliheikki
Taiteilijayhteistyö: Freja Bäckman, työryhmä Wir Spielen
Graafinen suunnittelu: Stefania Passera
Äänisuunnittelu: Ari-Pekka Leinonen
Työryhmän ohjaus: Henna Harri ja Nana Salin

Lisätietoja:

EMMA: Nana Salin p. 050-4616780
Aalto-yliopisto: Henna Harri p. 050-364 1938 ja Helena Björk p. 050-320 9584

Takaisin