Tuntumaa tekstiilitaiteeseen kosketusnäytöillä ja mobiilisovelluksilla
04.12.2013
Tekstiilitaiteen arvostus ja näkyvyys mediajulkisuudessa on Suomessa vähäistä. Alalta puuttuu myös vahva oma identiteetti. Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa väittelevä taiteen maisteri Marjukka Vuorisaloon tutkinut, miten tekstiilitaidetta voisi esittää uusilla tavoilla ja tehdä siitä kiinnostavan itsenäisenä taiteenlajina.
– Pelkkä kuluttajien asenteiden muuttuminen ei riitä. Asenteiden on muututtava myös koko tekstiilitaiteen alan sisällä, Marjukka Vuorisalo edellyttää.
Tekstiilitaiteen julkinen imago on edelleen sidoksissa käsityöhön. Vuorisalon mukaan alalla ei ole vielä selkeää identiteettiä yleisön ja taidemaailman silmissä.
– Epäkohtia ovat itse tekstiilitaiteen sekä markkinoinnin ja yritystoiminnan koulutuksen vähäisyys.
Tekstiilitaidetta ja etenkin sen esittämistä pitäisikin Vuorisalon mukaan alkaa ajatella radikaalisti uusiksi.
– Nykyisillä esitystavoilla tekstiilitaiteen ja muiden materiaalipohjaisten taiteiden olemus jää pelkän värin varaan. Tämä saattaa olla osasyy kiinnostuksen puutteeseen, Vuorisalo epäilee.
– Läheskään kaikkia teknologian suomia mahdollisuuksia ei ole suomalaisen tekstiilitaiteen esilletuomiseksi hyödynnetty.
Tekstiili kaipaa kosketusta
Vuorisalo hahmottelee keinoja tuoda tekstiilitaide yleisön, harrastajien ja ammattilaisten sormien ulottuville verkon ja mobiilisovellusten avulla. Ennen kaikkea tekstiilitaidetta – materiaaleja, kankaiden yksityiskohtia – tulisi päästä koskettamaan ja tunnustelemaan.
Haptiikkaan eli kosketukseen perustuva näyttöteknologia voisi Vuorisalon mukaan mullistaa tekstiilitaiteen esittämisen. Kaikki tarvittavat aistit saataisiin näin osaksi kokemusta.
Haptisten näyttöjen lisäksi Vuorisalo hahmottelee tutkimuksessaan älypuhelimella tai tabletilla käytettävää tekstiilitaidenavigaattoria. Sovelluksen avulla voisi esimerkiksi vieraassa kaupungissa löytää tekstiilitaidetta esitteleviä gallerioita ja kauppoja.
Vuorisalon kolmas skenaario, wiki-pohjainen tekstiitaidearkisto kokoaisi yhteen niin harrastajien, taitelijoiden sekä tutkijoiden tuottamaa tietoa. Se tarjoaisi myös alustan keskustelulle ja loisi yhteyksiä tekstiilitaiteen ystävien välille.
– Skenaarioissani esittämät sovellukset sopisivat erinomaisesti myös käsityön, taiteen ja muotoilun esittämiseen nykyisestä poikkeavilla ja uusia näkökulmia avaavilla tavoilla.
Marjukka Vuorisalon (TaM) väitöskirja “Of(f) textile – Suomalainen tekstiilitaide esiin nykyteknologian avulla” tarkastetaan Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa perjantaina 13.12. ls. 822, Hämeentie 135 C, Helsinki. Vastaväittäjänä toimii fil. tri Leena Svinhufvud Designmuseosta. Kustoksena toimii professori Maarit Mäkelä. Väitöskirjan tilaukset Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun verkkokirjakaupasta: books.aalto.fi, tiedustelut: artsbooks [at] aalto [dot] fi, puh. 050 313 7086.
Lisätietoja:
Marjukka Vuorisalo
marjukka.vuorisalo [at] aalto [dot] fi